Čo nás čaká? Vrátime sa do 40-tych rokov, píšu Rusi o hokeji

Ruský  prezident  Vladimir Putin si preberá  dres z rúk  hviezdy ruského reprezentačného tímu Jevgenija Malkina.
Ruský prezident Vladimir Putin si preberá dres z rúk hviezdy ruského reprezentačného tímu Jevgenija Malkina. (Autor: archív SITA/AP)
Miloslav Šebela|28. feb 2022 o 16:01 (aktualizované 1. mar 2022 o 00:25)

Ruský hokej čaká izolácia a vylúčenie z medzinárodnej scény.

BRATISLAVA. Rusko ani Bielorusko na šampionát nepustíme, odkázal Fínsky hokejový zväz. Fíni od začiatku konfliktu na Ukrajine zaujali rázne stanovisko. Pre otvorenú agresiu žiadajú izoláciu ruského aj bieloruského hokeja. 

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v pondelok riešila, k akým krokom pristúpi. Právo vylúčiť tím zo šampionátu totiž nie je v právomoci organizátorov, ale svetovej federácie. 

Ruské médiá však v pondelok písali, že dohoda je na spadnutie a ruský hokej čaká medzinárodná izolácia.

Tak sa nakoniec aj stalo a IIHF v neskorých večerných hodinách potvrdila vylúčenie Ruska aj Bieloruska z medzinárodných podujatí.

Miesto KHL už len ruská liga

Rusko vylúčili zo všetkých medzinárodných akcií, odobrali im aj organizovania dvoch šampionátov v budúcom roku.

Podľa denníku Sovietsky sport by už nemalo význam hovoriť o KHL, pretože by to bola v podstate domáca súťaž. Zrejme s Minskom a možno s Barysom Nur-Sultan.

Netýka sa to len aktuálnej sezóny. Dinamo Riga už ohlásilo, že do KHL sa nevráti a je veľmi pravdepodobné, že rovnako to bude v prípade Jokeritu Helsinki. 

Kedysi megalomanský projekt Kontinentálnej ligy, ktorá mala konkurovať v budúcnosti zámorskej NHL, sa scvrkáva. V časoch najväčšej slávy pôsobili v lige kluby zo 7 krajín a boli plány na ďalšiu expanziu.

To je minulosť. V KHL v pondelok odštartovalo play off. Možno posledné pod hlavičkou Kontinentálnej ligy. 

Platy klesnú na úroveň z obdobia ZSSR

„Čo nás čaká?“ pýta sa reportér ruského denníka.  

„Vrátime sa k počiatkom nášho hokeja. Keď sa začal rozvíjať v decembri 1946, neboli sme členmi medzinárodnej federácie, nemali sme jediného legionára ani žiadneho zahraničného trénera. Vytvorili sme vlastnú hokejovú školu, ktorá sa stala najlepšou na svete.“  

Sovietsky Sport však dopĺňa, že ruský hokej čaká tvrdý reštart. Kluby totiž doplatia na padajúcu ekonomiku. Hokej tak čaká škrtenie rozpočtov, zníženie výplat pre hráčov a výrazné zhoršenie podmienok. 

„Mzdy pre hráčov sa vrátia do porovnateľnej výšky aké boli počas obdoba ZSSR a budeme sa musieť vrátiť k zápasom v regionálnych zónach, pretože čoskoro nebudeme mať na čom lietať ani po Rusku. Mužstvá budú cestovať ako pred 70 rokmi vlakmi,“ píše Sovietsky sport.

Pri vzdialenostiach medzi mestami je cestovanie vlakom stále náročné. Len z Moskvy do Kazane trvá cesta okolo 12 hodín. Hlavné mesto Tatarstanu je pritom stále v európskej časti Ruska. Do Omsku by cesta vlakom z Moskvy trvala dva dni. 

Nedostatok prostriedkov by pre ruský hokej bol katastrofou. Vzdialenosť medzi mestami je priepastná. 

Je otázne ako dlho bude izolácia Ruska na medzinárodných akciách trvať. Ruský tím patrí na šampionátoch automaticky medzi favoritov na medailu. Za posledných 10 rokov na MS získalo Rusko 6 medailí, z toho dva razy vybojovalo zlato.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Čo nás čaká? Vrátime sa do 40-tych rokov, píšu Rusi o hokeji