Favorit len na papieri. Na Slovákov si brúsia zuby Rakúšania i Kazachovia

Slovenskí reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024.
Slovenskí reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)
Šimon Čop|29. aug 2024 o 07:00

Slovensko neabsolvovalo pred kvalifikáciou nijaké prípravné duely na rozdiel od súperov.

BRATISLAVA. Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká prvý turnaj v sezóne 2024/25. V termíne od 29. augusta do 1. septembra nastúpi v olympijskej kvalifikácii na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. 

Po troch rokoch bude znova bojovať o účasť na zimných olympijských hrách. Po poslednej kvalifikácii sa napokon radovala z bronzu v Pekingu v roku 2022. 

Dôležité bude zopakovať vtedajšie výsledky. Slováci porazili všetkých protivníkov.

Patrilo medzi nich i Rakúsko, proti ktorému domáci odštartujú turnaj vo štvrtok o 18.00. O deň neskôr nastúpi Slovensko o 18.00 proti Maďarsku a v rovnakom čase ukončí kvalifikáciu v nedeľu proti Kazachom. 

Všetky zápasy vysiela stanica JOJ Šport.

Takmer všetci z Ameriky

Slovákom prídu pomôcť viaceré mená zo severoamerickej NHL. V nominácii chýbajú len Juraj Slafkovský a Erik Černák. 

Útočné rady posilní Tomáš Tatar z New Jersey a Martin Pospíšil z Calgary. V národnom drese sa predstavia aj forvardi z AHL Miloš Kelemen, Pavol Regenda a Adam Sýkora. 

V nominácii nechýba dvojica stálych bekov z NHL Martin Fehérváry (Washington) a Šimon Nemec (New Jersey). Prvý menovaný ešte nevedel stopercentne potvrdiť účasť pre zranenie. Doplnia ich Patrik Koch a Samuel Kňažko z AHL.

Po prvý raz od MS 2022 budú v národnom drese štartovať hráči pôsobiaci v Kontinentálnej hokejovej lige. Pôjde o obrancov Martina Gernáta a Mária Grmana a útočníka Adama Lišku.

Najvýraznejšie zastúpenie v nominácii má česká Tipsport extraliga v podobe deviatich mien. Patria medzi ne najproduktívnejší Slovák z posledných MS Libor Hudáček či ďalší bronzoví medailisti z Pekingu ako Peter Čerešňák a Kristián Pospíšil. 

Brankárskou jednotkou by mal byť Samuel Hlavaj, ktorého čaká prvá sezóna v mužskom hokeji v zámorí. Pozvánku prijali aj Stanislav Škorvánek a Denis Godla.

Nominácia Slovenska na kvalifikáciu na ZOH 2026

Brankári: Denis Godla (Slovan Bratislava), Samuel Hlavaj (Iowa Wild), Stanislav Škorvánek (Mountfield Hradec Králové)

Obrancovia:
Peter Čerešňák (Dynamo Pardubice), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Mário Grman (Admiral Vladivostok), Martin Gernát (Lokomotiv Jaroslavľ), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Samuel Kňažko (Cleveland Monsters), Patrik Koch (HC Utah), Šimon Nemec (New Jersey Devils)

Útočníci:
Marek Hrivík (Leksands IF), Miloš Kelemen (HC Utah), Róbert Lantoši (Bílí Tygři Liberec), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec), Lukáš Cingel, Kristián Pospíšil (obaja HC Kometa Brno), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Miloš Roman, Libor Hudáček (obaja HC Oceláři Třinec), Pavol Regenda (Anaheim Ducks), Marián Studenič (Färjestad BK), Matúš Sukeľ (HC Litvínov), Adam Sýkora (Hartford Wolf Pack), Tomáš Tatar (New Jersey Devils).

Favorit len na papieri 

Zverenci Craiga Ramsayho neabsolvovali pred kvalifikačnými duelmi ani jeden prípravný. Súperi áno. 

"Áno, myslím si, že hrať nejaký zápas pred turnajom je trochu výhoda. Chceli sme hrať nejaké zápasy aj my, ale povedal som, že najdôležitejšie je dať hráčov dokopy a uistiť sa, že pochopili, ako chceme hrať. Musíme si pripomenúť, čo chceme robiť. A myslím si, že to pôjde ľahko, pretože všetci už pod mojím vedením hrali," uviedol tréner Ramsay. 

Slovenský zväz ľadového hokeja mal záujem odohrať aspoň jedno stretnutie pred ostrým štartom. Situáciu však skomplikovalo niekoľko faktorov.

“Chceli sme viac tréningových dní a určite aspoň jeden, minimálne dva zápasy odohrať v príprave. Ale toto je realita. Je to neortodoxný čas, termín a nezvyčajná akcia. Vo vyspelých hokejových krajinách ani nevedeli, že nejaká kvalifikácia prebieha. Takže bolo ťažké to celé dať dokopy,” vysvetľoval asistent kouča Peter Frühauf.

Kvalifikácia je špecifické podujatie. Môže priniesť aj špecifické výsledky, čo ešte zvyšuje tlak na Slovákov ako favoritov skupiny. 

“Samozrejme papierovo možno favoriti sme, ale určite nie na ľade. Ja očakávam, že to budú veľmi nepríjemné zápasy a často aj vyrovnané a dúfam, že to zvládneme a postúpime. Rozhodne asi každý jeden zápas, nemôžeme si vybrať slabší deň,” dodal Frühauf. 

Rakúsko príde nabudené 

Ako prví Slovákov preveria Rakúšania. Pôjde o druhé stretnutie tejto kvalifikácie, odohrá sa vo štvrtok o 18.00. 

V krajine západných susedov majú fanúšikovia nádej na úspech. Rakúsko totiž pricestuje v takmer identickej zostave v akej na MS 2024 zdolalo Fínsko a predviedlo heroické vyrovnanie z 1:6 na 6:6 proti Kanade. Mančaft doplnia mladé talenty David Reinbacher a Marco Kasper.

“Podľa mňa je rakúsky tím v kvalifikácii kvalitnejší ako ten, ktorý hral v Prahe. Rakúsko má cieľ aj požadovanú hokejovú úroveň na to, aby sa zvládlo kvalifikovať. Podľa môjho názoru by to nebola senzácia,” myslí si tamojší novinár Andreas Robanser z webu puckfans.at. 

Zverenci švajčiarskeho trénera Rogera Badera sa na kvalifikáciu naladili dvomi výhrami v príprave. V oboch prípadoch zdolali Slovincov, pričom hokejovo ich prevýšili rozdielom triedy a získali potrebné sebavedomie, aby vytrápili aj favorizované Slovensko.

Nominácia Rakúska na kvalifikáciu na ZOH 2026

Brankári: Thomas Höneckl (Black Wings Linz / ICEHL), David Kickert (EC Salzburg / ICEHL), Florian Vorauer (EC-KAC / ICEHL)

Obrancovia: Dominique Heinrich (Vienna Capitals / ICEHL), David Maier, Thimo Nickl, Clemens Unterweger (všetci EC-KAC / ICEHL), David Reinbacher (Laval Rocket / AHL), Paul Stapelfeldt (EC Salzburg / ICEHL), Bernd Wolf (Kloten / Švajč.), Kilian Zündel (Graz99ers / ICEHL)

Útočníci: Benjamin Baumgartner (SC Bern / Švajč.), Johannes Bischofberger, Raphael Herburger (obaja EC-KAC / ICEHL), Manuel Ganahl, Lukas Haudum, Paul Huber (všetci Graz99ers / ICEHL), Mario Huber, Benjamin Nißner, Peter Schneider, Lucas Thaler, Ali Wukovits (všetci EC Salzburg / ICEHL), Marco Kasper (Detroit Red Wings / NHL), Vinzenz Rohrer (ZSC Lions / Švajč.), Dominic Zwerger (Ambrì-Piotta / Švajč.)

Maďari dúfajú v zázrak 

Druhým súperom Slovenska budú Maďari. Tí sú outsiderom skupiny z viacerých dôvodov. Jeden je postavenie v rebríčku IIHF, ďalší to, že sa do kvalifikácie dostali len vďaka vylúčeniu Bieloruska a tretím je fakt, že ich hokejové družstvo nastúpilo na olympijských hrách naposledy ešte v roku 1964. 

Južný sused si navyše musí zvyknúť na zmenu. Kvalifikácia bude prvým turnajom, ktorý toto mužstvo absolvuje pod vedením nového trénera Gergelya Majorosa, ktorý v minulosti trénoval Nové Zámky. 

Medzi jeho zverencov patria Márton Nemes zo švédskej Mory, Vilmos Galló z fínskeho KooKoo, Tamás Ortenszky zo švajčiarskeho Winterthuru či Ádám Vay chytajúci za HK Poprad. Gro reprezentácie tvoria hráči Fehérváru.

“Postup na olympiádu by sa rovnal zázraku,” uvedomuje si hokejový novinár Zoltán Halász. “Maďari už v minulosti zdolali Kazachov či Bielorusov a naposledy v Bolzane prvý raz na veľkom turnaji aj Slovincov, ale so súpermi ako Slovensko sme v posledných rokoch vysoko prehrávali.” 

Vzájomný zápas v kvalifikácii bude deviaty, ktoré Slovensko a Maďarsko proti sebe odohrajú. Prvý v roku 1941 vyhrali Maďari 6:0. O 53 rokov neskôr v Prievidzi sa zrodila najvyššia výhra, keď Slováci deklasovali tohto súpera 15:1. Naposledy sa stretli na MS 2016 v Petrohrade. Slovensko má pozitívnu bilanciu 6 výhier, 2 prehry.

Nominácia Maďarska na kvalifikáciu ZOH 2026

Brankári: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg/Nórsko), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad)

Obrancovia: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor, Hadobás Zétény (Iowa Heartlanders/USA), Horváth Alex (Oceláři Třinec), Horváth Milán (JoKP/Fínsko), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Kalmar/Švédsko), Ortenszky Tamás (Winterthur/Švajčiarsko), Szabó Bence (BJAHC).

Útočníci: Ambrus Gergő (Hydro Fehérvár AV19), Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (KooKoo/Fínsko), Horváth Bence (Jukurit/Fínsko), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora IF/Švédsko) Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Lindenwood/USA), Sebők Balázs (Hydro Fehérvár AV19), Sofron István (BJAHC), Szongoth Domán (KooKoo/Fínsko), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP/Fínsko).

Kazachstan sa adaptuje na zmeny 

Aj Kazachstan povedie v Bratislave nový tréner. Po majstrovstvách sveta 2024 v Prahe a v Ostrave skončil Galym Mambetaliyev. Vedenie Kazašskej hokejovej federácie malo záujem o kanadského rodáka Davida Nemirovského, ktorý v novej sezóne povedie Barys Astana, ale niekdajší útočník s takmer stovkou zápasov v NHL odmietol.  

A tak sa na striedačku postavil Oleg Boljakin - generálny manažér Barysu. Boljakin viedol kazašskú reprezentáciu do 20 rokov na MS 2007 v Česku a na MS 2008 v Ottawe. 

Kazachovia nastúpia v Bratislave s trochu pozmeneným tímom, ako hral v máji na MS v Ostrave. Chýba v ňom pre zranenie Batyrlan Muratov, do reprezentácie sa po troch rokoch vrátil obranca Ivan Stepanenko a útočník Arťom Lichotnikov, premiéru si odkrútia Eduard Michajlov, Ruslan Demin, Alexander Borisevič a Ruslan Ospanov. Stálicou v tíme je 38-ročný kapitán Roman Starčenko. Brankárskou jednotkou by mal byť Andrej Šutov - nová akvizícia Slovana Bratislava. 

"Nemáme najsilnejšiu obranu, ale útok je kvalita. Ak budeme hrať v útoku agresívne a dobre zachytá brankár, šanca na postup je reálna. Maďarov i Rakúšanov by sme mali zdolať," prognózoval pre Sportnet Jernur Saudegerov z denníka Kontaktsport.

Nominácia Kazachstanu na kvalifikáciu na ZOH 2026

Brankári: Nikita Bojarkin (Barys Astana / KHL), Maxim Pavlenko (Rjazaň / Rusko), Andrej Šutov (HC Slovan Bratislava)

Obrancovia: Adil Beketajev, Samat Danijar, Tamirlan Gaitamirov (všetci Barys Astana / KHL), Dmitrij Breus (Torpedo Nižnyj Novgorod / KHL), Leonid Metalnikov (Admiral Vladivostok / KHL), Eduard Michajlov (Kokšetau / Kaz.), Valerij Orechov (Metallurg Magnitogorsk / KHL), Ivan Stepanenko (Taškent / Uzb./Kaz.)

Útočníci: Alichan Asetov, Alexander Borisevič, Maxim Muchametov, Rusland Ospanov, Michail Rachmanov, Kirill Savickij, Roman Starčenko (všetci Barys Astana / KHL), Ruslan Ďomin (Karaganda / Kaz.), Arťom Lichotnikov (Taškent / Uzb./Kaz.), Nikita Michailis (Metallurg Magnitogorsk / KHL), Kirill Paňukov (Amur Chabarovsk / KHL), Jevjenij Rymarev (Junison-Moskva / VHL), Arkadij Šestakov (Admiral Vladivostok / KHL)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Favorit len na papieri. Na Slovákov si brúsia zuby Rakúšania i Kazachovia