Zápas Slovákov o všetko. Deväť Nemcov si pamätá senzáciu

Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu, Nemci ziskom strieborných medailí prekvapili.
Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu, Nemci ziskom strieborných medailí prekvapili. (Autor: Archív)
Jakub Bobovič|14. feb 2022 o 17:42

V poslednom dôležitom stretnutí, na MS 2019, Nemci Slovákov zdolali.

BRATISLAVA. Zápas o všetko. Utorňajšie stretnutie play off Slovenska proti Nemecku (začiatok o 5.10 SEČ) rozhodne o postupujúcom do štvrťfinále na mužskom hokejovom turnaji na ZOH 2022 v Pekingu. Víťaz tohto zápasu nastúpi v stredu o 5.10 proti USA.

Obe mužstvá skončili vo svojich skupinách na treťom mieste, zostali v tieni favoritov a dokázali zdolať iba papierového outsidera, čo im zabezpečilo o niečo lepšie vyhliadky do ďalšej fázy turnaja.

Aj takto by sa dala charakterizovať úvodná časť turnaja z pohľadu Slovákov a Nemcov. Súper Slovenska v rámci skupinovej časti zdolal Čínu (3:2) a prehral s Kanadou (1:5) a Spojenými štátmi americkými (2:3). Aj pred štyrmi rokmi v Pjongčangu však Nemci začali prehrami a dotiahli to až do finále, kde boli viac ako vyrovnaným súperom Rusom.

Deväť pamätníkov striebra z Pjongčangu

Nemecká hokejová reprezentácia bola veľkým prekvapením olympijských hier v roku 2018. V Pjongčangu sa postarala o historický úspech. Pre svoju krajinu získala iba druhú olympijskú medailu v ľadovom hokeji. Bolo to o to väčšie prekvapenie, že na olympiádu v roku 2014, ktorá sa konala v ruskom Soči, sa nekvalifikovala. 

Pred štyrmi rokmi prehrali Nemci vo finále s Rusmi 3:4 po predĺžení. O rozhodujúci gól sa v 70. minúte zápasu postaral Kaprizov. Ešte predtým dokázali Nemci v play off vyradiť Švajčiarsko, Švédsko a Kanadu.

Spomedzi hráčov, ktorí sú na aktuálnej súpiske súpera Slovenska, si úspech z Pjongčangu pamätá deväť hráčov (aus den Birken, J. Müller, M. Müller, Hager, Kahun, Noebels, Pföderl, Plachta a Wolf).

Brankárska dilema

Jedným z pamätníkov striebra na ZOH 2018 je skúsený brankár Danny aus den Birken. Štvornásobný nemecký šampión nastúpil aj v poslednom stretnutí Nemecka proti Spojeným štátom americkým a nepočínal si vôbec zle, z 32 striel inkasoval 3 góly. 

Olympijský turnaj pritom začal ako jednotka Mathias Niederberger, brankár Eisbärenu Berlín, ktorý odchytal stretnutia Nemecka proti Kanade a Číne. 

Pozíciu jednotky si vybojoval nielen vďaka výkonom v domácej súťaži, ale aj vďaka tomu, že sa mu vydaril minuloročný svetový šampionát v lotyšskej Rige, kde odchytal sedem z desiatich stretnutí Nemcov. V priemere inkasoval iba 1,70 gólu na zápas, úspešnosť jeho zákrokov bola 92,90%. Na šampionáte zasiahol v pozícii jednotky do všetkých stretnutí vyraďovacej časti, vrátane stretnutia o bronz proti Spojeným štátom americkým.

Brankárske majstrovstvo preukázal napríklad vo štvrťfinálovom stretnutí proti Švajčiarsku, ktoré rozhodli samostatné nájazdy, kde zneškodnil štyri z piatich pokusov. Ukážkový zákrok predviedol v štvrtej sérii nájazdov, kedy betónom zlikvidoval bekhendový pokus Andresa Ambühla.

Niederberger vs. Ambühl:

Je viac ako jasné, že jednotkou v zápase proti Slovensku bude práve jeden z dvojice Niederberger - aus den Birken. Aj vzhľadom na vek druhého menovaného, pre ktorého by to mala byť posledná olympiáda a zároveň vďaka vydarenému stretnutiu proti USA, je možné, že bude v bránke stáť práve on.

Trojkou Nemcov na turnaji je Felix Brückmann, ktorý si v troch stretnutiach zachytal na minuloročnom svetovom šampionáte, kde kryl chrbát Niederbergerovi.

Obranu vedie ostrieľaný kapitán

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Slovenský tím»Zápas Slovákov o všetko. Deväť Nemcov si pamätá senzáciu