Skvelý Hlavaj, objav Pospíšil a tí, ktorých sme už videli hrať oveľa lepšie (hodnotenie)

Slovenskí hokejisti po zápase proti USA v skupine B na MS v hokeji 2024.
Slovenskí hokejisti po zápase proti USA v skupine B na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)

Hodnotíme slovenských hokejistov na MS 2024.

BRATISLAVA. Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou majstrovstvá sveta 2024 v Prahe a v Ostrave. Obsadí na nich 7. miesto.

Kto na turnaji individuálne najviac zaujal, od koho sa čakalo viac? Hráčov sme hodnotili známkou od 1 po 10 (1 najnižšia, 10 najvyššia).

Brankári

Samuel Hlavaj - 9

Do bránky sa dostal v treťom zápase v skupine proti USA a vyprofiloval sa ako jednotka. Chytil veľa navyše a nedostal gól, ktorý šiel na jeho vrub. Patril k najlepším.

Brankár Samuel Hlavaj pred zápasom Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024.
Brankár Samuel Hlavaj pred zápasom Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)
Stanislav Škorvánek - 5

Minuloročný koniec sezóny aj šampionát ho zachytil v lepšej forme. Nesklamal, ani nezažiaril. Tentokrát bol v reprezentácii brankárom číslo dva.

Hráčov hodnotil hokejový expert Sportnetu Ondrej Rusnák a reportéri Šimon Čop a Boris Vanya.

Obrancovia

Peter Čerešňák - 4

Na šampionáte nerobil viditeľné chyby, ale štatistika nepustí. Skončil ako najhorší v tímovej štatistike plus/mínus a bez kanadského bodu. Celú základnú časť bol súčasťou neefektívnej presilovky. Stabilnej opore defenzívy tento turnaj nevyšiel.

Martin Fehérváry - 8

Strávil v priemere najviac času na ľade. Hral poctivý hokej dopredu aj dozadu. Dalo sa na neho spoľahnúť. Škoda nevyužitej šance vo štvrťfinále, keď tečoval puk do žrde.

František Gajdoš - 4

S Golianom bol súčasťou štvrtého obranného páru. Odohral v priemere 7 minút na zápas. Nesklamal, nezaujal. V štatistike +/- mu svieti -1.

Andrej Golian - 4

O Golianovi platí takmer to isté, čo o Gajdošovi. Na šampionáte bol jeden z dvoch nováčikov (ešte Martin Pospíšil), dostal šancu na zopár striedaní najmä v prvých dvoch tretinách.

Mário Grman - 7

Patril k najlepším smerom dozadu, aj keď v zápase proti USA sa nevyhol chybe, ktorá súpera postavila na nohy. Medzi jeho doménu patrí už roky blokovanie striel súpera, z obrancov mal najlepšie štatistiky plus/mínus v tíme (+5)

Michal Ivan - 6

Patril k najmenej viditeľným obrancom a to je pre defenzívneho obrancu dobré. Strelil aj svoj premiérový gól na MS.

Patrik Koch - 6

Hrá tvrdo, často na hranici pravidiel, ale jeho dôraz na súperov platí. Niekedy priveľmi verí svojim korčuliarskym schopnostiam, ako napríklad pri prvom góle Kanady. Stále ma potenciál sa zlepšovať. Do ofenzívy aj defenzívy.

Šimon Nemec - 7

Sedem kanadských bodov je kvalitný ofenzívny výkon. Mohlo ich byť aj viac, ak by presilovky fungovali lepšie. Odohral lepší šampionát ako minulý rok. Stále sa zlepšuje.

Šimon Nemec v zápase Slovensko-Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024.
Šimon Nemec v zápase Slovensko-Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)

Útočníci

Peter Cehlárik - 4

Čakalo sa od neho viac. Dal síce tri góly, ale na množstvo priestoru, ktorý mal na ľade v hre 5 na 5, či v presilových hrách to nebolo ono. Chémia medzi ním Hrivíkom a Slafkovským tento rok nefungovala.

Lukáš Cingel - 6

Priemerný úvod, výborné jadro, priemerný záver. Nečakane získal jednu z najprémiovejších pozícií v tíme, na centri medzi Tatarom a Hudáčkom, hral aj presilové hry. Strelil tri góly. Proti silným súperom sa nepresadil.

Viliam Čacho - 5

Do turnaja naskočil až v poslednom zápase v skupine proti Švédsku a vo štvrťfinále nahradil Martina Pospíšila v útoku s Kelemenon a Regendom. Proti Kanade zahodil šancu, ktorá mohla súperovi skomplikovať život.

Marko Daňo - 4

Odohral menej. Po prvom zápase proti Nemecku ho tréneri posadili na tri zápasy na tribúnu. Nebol to Daňo z majstrovského Třinca.

Martin Faško Rudáš - 5

V zápasoch, v ktorých nastúpil, ukázal rýchlosť a dravosť, dal gól. Neskôr sa opäť zo zostavy vytratil.

Marek Hrivík - 4

Laboroval so zranením, ktoré výrazne ovplyvnilo jeho turnaj. Na pozícii centra prvého útoku hral často proti najlepším hráčom súpera. Úspešnosť na buly mal tesne pod 50% (minulý rok vyše 58%). V reprezentácii sme ho už videli hrať oveľa lepšie.

Libor Hudáček - 9

Najproduktívnejší hráč slovenského tímu. Na rozdiel od minulosti takmer nechyboval v defenzíve. Limitovaný zranením dosiahol 10 kanadských bodov. Hokejovo a osobnostne dozrel. Škoda chýbajúcej produktivity v presilovke.

Libor Hudáček v zápase Slovensko - Švédsko v skupine B na MS v hokeji 2024.
Libor Hudáček v zápase Slovensko - Švédsko v skupine B na MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)
Miloš Kelemen - 7

Bojovník, ktorý striedal výborné zápasy s priemernými. S Regendom a Pospíšilom vytvorili útok, ktorý robil problémy každému súperovi. Milimetre rozhodli, že nevyrovnal na 2:2 v zápase s Kanadou.

Andrej Kudrna - 5

Robil maximum, aby bol prospešný pre tím. Ako člen štvrtej formácie poctivo bránil, bojoval, hádzal sa do striel. V ofenzíve sa neprejavil.

Martin Pospíšil - 9

Veľmi príjemné prekvapenie a výborná premiéra v reprezentácii. Získal 7 kanadských bodov. Z centrov bol najlepší na vhadzovaniach, silný v osobných súbojoch, platný v oslabeniach. Veľká škoda jeho zranenia v zápase so Švédskom. Jeho agresívny štýl hry by na Kanadu platil. Vedel strhnúť spoluhráčov.

Pavol Regenda - 6

Z tretej formácie bol najmenej viditeľný útočník. Spravil zopár nie nevyhnutných faulov. Tímový hráč, ktorý má stále potenciál sa zlepšovať.

Juraj Slafkovský v zápase Slovensko - Kazachstan v skupine B na MS v hokeji 2024.
Juraj Slafkovský v zápase Slovensko - Kazachstan v skupine B na MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)
Juraj Slafkovský - 7

Podieľal sa na ôsmich slovenských gólov, ani jeden nedal, čo ho frustrovalo. Nik zo Slovákov nestrieľal na turnaji častejšie (30). Je na ňom vidieť, ako dospievaním výkonnostne odskakuje od súperov. Prekorčuľuje, vybojuje, prihrá, vystrelí. Potrebuje to pretaviť do efektivity, hrať viac okolo bránky, než mantinelov. Patril k najlepším útočníkom v slovenskom tíme.

Tomáš Tatar - 7

Kapitán tímu odovzdal maximum. Už to nie je ten 20 gólový strelec z NHL, ale šesť bodov nie je zlá vizitka ani v produktivite. Reprezentácii má stále čo ponúknuť.

Matúš Sukeľ - 5

Začal výborne, postupne sa však vytrácal. Menej viditeľný hráč, ktorý neodohrá zlý zápas, ale málokedy je ho plný ľad.

Pavúk MS v hokeji 2024

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Skvelý Hlavaj, objav Pospíšil a tí, ktorých sme už videli hrať oveľa lepšie (hodnotenie)