So Saganom bol v jednom tíme. Na Gire nevyužil životnú šancu

Novozélandský cyklista George Bennett.
Novozélandský cyklista George Bennett. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|15. máj 2021 o 14:10

Doplatil na horšiu formu i školácku chybu.

BRATISLAVA. V roku 2014 bol súčasťou talianskeho tímu Cannondale a zároveň tímovým kolegom bratov Saganovcov, Davideho Formola či Eliu Vivianiho. 

George Bennett mal vtedy 24 rokov a za sebou už aj slávne preteky Giro d'Italia a Vuelta a Espaňa. V Španielsku sa blysol druhým miestom v časovke a postupne ukazoval aj vrchársky potenciál. 

Po prestupe do holandského tímu Jumbo takisto dostával šancu na pretekoch Grand Tour. Dvakrát skončil v elitnej desiatke, ale skôr bol domestikom, ktorý v posledných rokoch pracoval pre Primoža Rogliča či Toma Dumoulina.

Na tohtoročnom Gire mal životnú šancu ukázať sa ako líder. Nezvládol to. Svoj podiel na tom malo aj zlé počasie, s ktorým sa nedokázal popasovať.

Bola mu hrozná zima 

Už úvodná časovka nedopadla podľa jeho predstáv. Bennett skončil tesne za Petrom Saganom, pričom na víťaza stratil 41 sekúnd. Ďalšie dve etapy boli z jeho pohľadu dobré a do cieľa prišiel v hlavnej skupine. 

Prvé veľké problémy prišli v 4. etape, kde stratil minútu a pol na skupinu okolo favorita na ružový dres Egana Bernala. Pomáhať mu musel Nór Tobias Foss, v tom čase druhý muž celkového poradia. 

V upršanej etape si Bennett dával pozor, aby neskončil na zemi. Spravil však školácku chybu, ktorá ho stála sily aj čas. 

"Urobil som obrovskú chybu s oblečením. Bundu som si vyzliekol príliš skoro a pri poslednom zjazde som úplne zmrzol.

Bola mi hrozná zima a v tom momente nie je jednoduché dostať zo seba watty. Je to sklamanie," povedal Bennett, ktorého cituje web Idnes.cz

Bude opäť len domestik? 

Ešte väčšie problémy prišli o dva dni neskôr, keď bolo na programe cieľové stúpanie Ascoli Piceno. Novozélandský šampión stratil kontakt s najlepšími už desať kilometrov pred cieľom a zaostal o priepastných sedem minút. 

"Prišli sme na Giro s cieľom atakovať s Georgeom čo najlepšie umiestnenie v celkovej klasifikácii. Teraz ale musíme byť realisti.

Snažili sme mu dať čo najviac suchého a teplého oblečenia, ale na konci bol úplne prázdny," povedal športový riaditeľ tímu Jumbo-Visma Addy Engels. 

Tentokrát už Foss pri Bennettovi nezostal a stratil len 40 sekúnd. Ak by vo štvrtej etape išiel na seba, mohol teraz atakovať pódiové umiestnenie. 

Dá sa očakávať, že v zostávajúcom priebehu Gira sa úlohy otočia.

Bennett sa opäť ocitne len v pozícii pomocníka. Zrejme sa zameria na etapové víťazstvo, prípadne na modrý dres pre najlepšieho vrchára. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»So Saganom bol v jednom tíme. Na Gire nevyužil životnú šancu