Strážil Uliho Hoenessa. Zomrel bývalý reprezentant a hráč Plastiky Nitra

Stanislav Dominka.
Stanislav Dominka. (Autor: Pavel Matis, MY Nitra)
Ivan Mriška|24. jún 2024 o 18:15

Stanislav Dominka mal 72 rokov.

NITRA. V mládežníckych kategóriách obliekal dres reprezentácie Československa, osobnosťou sa stal v Plastike Nitra, za ktorú nastupoval v rokoch 1971 až 1981.

Futbalovú rodinu pod Zoborom zasiahla smutná správa. Vo veku 72 rokov zomrel bývalý hráč Nitry Stanislav Dominka.

Informáciu priniesol portál mynitra.sme.sk

„V utorok o 13.00 h bude mať na Párovskom cintoríne v Nitre pohreb bývalý výborný futbalista Stanislav Dominka. Navždy odišiel vo veku 72 rokov. Vo februári absolvoval operáciu bedrového kĺbu, po nej prišli zdravotné komplikácie. Zomrel v nedeľu na zástavu srdca,“ uvádza spomínaný portál.

Dominka odohral v najvyššej súťaži 116 zápasov, v ktorých neskóroval. V tom čase však obrancovia bežne góly nedávali.

Za mládežnícke reprezentácie Československa nastúpil na desať stretnutí.

„Z Lužianok som šiel do výberu okresu, potom výber kraja, potom reprezentácia Slovenska a napokon ma zavolali aj do tímu ČSSR.

Hral som aj v kvalifikácii o postup na ME, napríklad v Karlových Varoch proti Nemecku som nastúpil ako defenzívny záložník a hral som osobku na Uliho Hoenessa.

Tuším sme vtedy remizovali. Mojimi spoluhráčmi boli napríklad Nehoda či Gajdůšek. Z nároďáku som si doniesol aj dva páry kopačiek Adidas, čo vtedy nemal každý,“ spomínal Dominka v rozhovore pre mynitra.sme.sk v roku 2021.

Medzi jeho najväčšie úspechy patrí postup s Nitrou do federálnej ligy v roku 1971.

„To sú krásne spomienky. Bola to druhá celoštátna liga. Rozhodol posledný zápas doma s Bohemiansom, vyhrali sme 3:0 a mali sme lepšie skóre ako tretí Jablonec.

Na štadióne bolo toľko ľudí, že nielenže zaplnili tribúny, ale sedeli aj na stromoch a okolo škvarovej dráhy. Pre veľký záujem ich pustili aj tam.

Po poslednom hvizde diváci zaplnili trávnik a oslavy sa začali. A trvali asi týždeň…,“ dodal muž, o ktorého mali svojho času záujem Slovan či Červená hviezda.

Po konci v Nitre hrával Stanislav Dominka ešte za Duslo Šaľa, po kariére hráča sa venoval trénerstvu. Pri mládeži v Nitre pracoval takmer dvadsať rokov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Strážil Uliho Hoenessa. Zomrel bývalý reprezentant a hráč Plastiky Nitra