Prešov opäť získa akadémiu. Postúpil v predstihu, tréner útočí na unikát

Radosť futbalistov Tatrana Prešov U19 z postupu do najvyššej súťaže.
Radosť futbalistov Tatrana Prešov U19 z postupu do najvyššej súťaže. (Autor: facebook Tatran Prešov-mládež)
Daniel Dedina|5. máj 2023 o 10:24 (aktualizované 5. máj 2023 o 10:27)

Na čo si bude Tatran trúfať v dorasteneckej lige?

PREŠOV. Futbalisti Tatrana Prešov postúpili do najvyššej súťaže. Pre A-tím to zatiaľ neplatí, hoci čoskoro môže, pre dorastencov už áno.

Tí o tom definitívne rozhodli v poriadnom predstihu, šesť kôl pred koncom sezóny. Najstarší futbalový klub na Slovensku bude mať zastúpenie v prvej dorasteneckej lige po štvorročnej odmlke.

Po sezóne 2018/19 sa z nej Prešovčania porúčali z administratívnych dôvodov, keďže áčko vypadlo do tretej ligy, čo vtedajšie pravidlá neumožňovali.

Šarišania si prinavrátia licenciu akadémie, čím sa opätovne zaradia medzi elitu v mládežníckom futbale na Slovensku.

Po strate akadémie prišli o veľké množstvo talentovaných hráčov, ktorí sa rozpŕchli do iných klubov. Tie časy sú ale, zdá sa, preč.

Famózna jazda v kategórii U19

Starší dorastenci Tatrana predvádzajú v II. lige obdivuhodnú jazdu. Doposiaľ stratili len dva body, za remízu 0:0 v Bardejove.

Z 24 zápasov vyhrali 23. Pred Sninou i Lokomotívou Košice majú zhodne 22-bodový náskok. V hre je už pritom len osemnásť bodov.

„Beriem to ako niečo výnimočné. Hlavné je to, že klub bude mať akadémiu. O tom, že sa to podarí v predstihu a s takým náskokom, nikto ani nesníval,“ hovorí asistent trénera prešovskej devätnástky Róbert Petruš.

„Som veľmi rád, že až na jednu remízu, kráčame súťažou bez zakopnutia. Družstvo si zaslúži absolutórium,“ tvrdí.

Jedna vec je postup, druhá účinkovanie v najvyššej súťaži. Na dorasteneckej úrovni je to azda ešte markantnejšie. V Prešove si to dobre uvedomujú.

„Prvá liga je po všetkých stránkach na inej úrovni ako druhá liga. Tatran však v nej nebude fackovacím panákom, o tom som presvedčený. Myslím si, že si tam svoje uhrá a so záchranou nebude mať problémy,“ prognózuje Petruš.

Dosiahne 50 zápasov bez prehry?

Róbert Petruš je jedným zo symbolov súčasného zmŕtvychvstania Tatrana Prešov. Pochváliť sa môže unikátnou bilanciou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Prešov opäť získa akadémiu. Postúpil v predstihu, tréner útočí na unikát