Chaos okolo členského. Kluby sa búrili, zväz sa ospravedlnil za administratívnu chybu

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: Tímea Bazsó)

Rozhodnutie zväzu vyvolalo medzi klubmi veľkú nevôľu.

BRATISLAVA. Prvý júlový deň zažili mnohí predstavitelia amatérskeho futbalu nepríjemné prekvapenie.

Pri prihlasovaní do elektronického systému ISSF zistili, že sa rapídne zvýšil členský poplatok a poplatok za správu osobného konta v prípade dospelých i mládežníckych hráčov.

V prípade hráčov do 18 rokov zo 4 eur na 14 eur a v prípade dospelých futbalistov zo 7 eur na 17 eur.

Sociálne siete zaplavili screenshoty, ktoré tieto sumy potvrdzovali.

Zvýšenie schválili vo februári

Slovenský futbalový zväz sa zaoberal zvýšením členského na konferencii vo februári, lenže tam sa schválili iné sumy.

V zápisnici o konferencii je uvedené, že návrh na zvýšenie členského je jedným z opatrení k realizácii rozpočtu.

„Členský príspevok od jeho zavedenia v roku 2016 nebol predmetom zvyšovania, a členský príspevok sa každoročne prerozdeľoval naspäť do futbalu rovnakým kľúčom ako príspevok uznanému športu,“ píše sa v zápisnici.

„Navrhované zmeny sa týkajú napríklad hráčov do 18 rokov veku, kde z pôvodných 3 eur sa členské zvyšuje na 7 eur. V prípade hráčov od 18 rokov veku (dospelí) sa výška mení zo 6 eur na 10 eur,“ pokračuje zápisnica.

Na konferencii mal pripomienku k tomuto bodu programu predseda ObFZ Prešov Jiří Ballarin. Podľa zápisnice navrhol zníženie členského príspevku pre mládež na maximálnu možnú úroveň napríklad 1 euro alebo 2 eurá, s cieľom zabezpečenia udržateľnosti amatérskeho futbalu.

Nemôžu byť všetci spokojní

Napokon však konferencia návrh o zvýšení členského od sezóny 2023/2024 schválila. Z 82 prítomných delegátov hlasovalo za 62, proti bolo 15, dvaja sa zdržali hlasovania a dvaja nehlasovali.

„Keď sa takéto riešenia hľadajú, nikdy nemôžu byť všetci spokojní. Nemysleli sme v dobrých časoch na to, aby sme zvýšili členské. Návrh na zvýšenie členského prišiel od regionálnych predsedov ako alternatíva voči zvýšeniu poplatku za vedenie konta v informačnom systéme. Život je sínusoida, niekedy je lepšie, niekedy je horšie,“ povedal po konferencii prezident SFZ Ján Kováčik.

Prezident zdôraznil, že členské bolo schválené na jeden rok. „V budúcom roku sa môžeme vrátiť na inú sumu členského,“ doplnil.

Členské poplatky uvádza aj oficiálna webová stránka zväzu. Členské v prípade hráča do 18 rokov má byť 7 eur a v prípade hráča od 18 rokov 10 eur.

Administratívna chyba

V elektronickom systéme však figurovali sumy 14 a 17 eur, ktoré zahŕňali členské a správu osobného konta.

Kde teda vznikol záhadný rozdiel?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Chaos okolo členského. Kluby sa búrili, zväz sa ospravedlnil za administratívnu chybu