Syn trénera je kapitánom mužstva, otec vedúcim. Trio Slovákovcov je dušou tímu

Zľava Benedikt Slovák, vnuk Maroš Slovák ml. a syn Maroš Slovák robia futbal v Mojzesove so srdcom.
Zľava Benedikt Slovák, vnuk Maroš Slovák ml. a syn Maroš Slovák robia futbal v Mojzesove so srdcom. (Autor: Marián Dragúň)
Marián Dragúň|7. okt 2024 o 11:20

Benedikt Slovák so synom a vnukom žijú futbalom.

MOJZESOVO. Pokiaľ sa vo futbalovom Mojzesove dala dokopy zdravá partia domácich, „Ezdek“ sa vždy dokázal postaviť hociktorému rivalovi v najvyššej novozámockej oblastnej súťaži a jeho futbalové bitky priťahovali diváka na dolnej Nitre.  

Keď chcelo Mojzesovo pred osemnástimi rokmi vyhrať „okres“ a historicky postúpiť do krajskej piatej ligy Východ, muselo v poslednom kole poraziť doma béčko Štúrova, ktoré však prišlo so štyrmi hráčmi treťoligového A-mužstva.  

Súpera motivoval konkurent

„Za tým bola motivácia zo Zemného, s ktorým sme bojovali o postup a mali vyrovnané ešte aj vzájomné zápasy. Nás vtedy trénoval rodák Michal Fehervári, ktorý z nás dokázal vyžmýkať všetko, posilnený B-tím Štúrova sme po hrdinskom výkone celého mužstva porazili 3:1 a postúpili do krajskej súťaže,“ povedal pre Sportnet iskrivo tréner OŠK Mojzesovo Maroš Slovák.

Klub však zažil aj horšie časy a po covidovej sezóne sa muži dokonca do žiadnej súťaže neprihlásili.  

V článku sa dočítate aj toto:

  • Koľko Slovákovcov žije futbalom v Mojzesove?
  • Koho pokyny z lavičky viac zaberajú?
  • Kto rozhodol veľké derby u suseda?
  • Proti komu dal hetrik 16-ročný Šimon?
  • Čo má priniesť do kabíny strelcov otec?
  • Ktoré trio dalo za nováčika 7 gólov?

„Najmä mladší hráči v tom období akosi stratili záujem o futbal, nechodilo sa poriadne na tréningy a tri sezóny sme vynechali,“ hovorí chlap, ktorý sa spoločne s otcom Benediktom Slovákom neprestali venovať piplavej práci s mládežou.  

„Naši starší žiaci sa stali majstrami okresu a práve to bol veľký prísľub, ale aj záväzok do budúcnosti,“ rozhovoril sa Mojzesovčan, ktorý sa stal aj predsedom Komisie mládeže ObFZ Nové Zámky.  

Najšikovnejší žiaci prešli do spoločného štvrtoligového dorastu s Kmeťovom a zdravé mojzesovské jadro končiace neskôr v silnom doraste sa pred vyše rokom začalo hlasno pýtať o slovo.  

Prihláška 'o 5 minút 12'

Hlavne preto prihlásilo Mojzesovo pred minulou sezónou mužov do najnižšej súťaže a hra hier dostala opäť zelenú.  

„Podporu zo strany obecného úradu sme mali dobrú, klasických sponzorov však skôr nie a poviem pravdu, oficiálnu prihlášku som odoslal v noci pred stanoveným termínom doslova päť minút pred dvanástou. Skrátka, riskli sme to, aby sme do dediny vrátili futbal,“ opisuje dramatické chvíle futbalový poctivec, ktorý - až na jednu sezónu na Lipovej - neobliekol iný, ako „ezdecký“ dres.

Nováčik súťaž hneď vyhral a túto nedeľu hral OŠK v domácom stretnutí deviateho kola siedmej ligy HUMMEL ObFZ Nové Zámky proti neďalekému OFK Maňa o prienik do TOP štyri neúplnej tabuľky.  

„Vyhrať ôsmu ligu pre tak mladé mužstvo nie je vôbec jednoduché, najmä zápasy na niektorých dedinách neboli pre zhruba 19-ročných chlapcov, ktorí sa museli postaviť neraz aj o dvadsať rokov starším protihráčom -občas aj kopáčom - žiadna sranda. Stále však máme aj zopár starších harcovníkov, ktorí, keď bolo treba, tak sa súperovi pozreli zoči-voči. Skrátka, bolo tam aj srdiečko, čo ma teší najviac.“

Slovák je tréner, kapitán i vedúci

Vôbec nepreženieme tvrdením, že bez Slovákovcov by dnes futbal v 1,3-tisícovej dedine asi nebol.  

Maroš Slovák je trénerom mužov, jeho syn Maroš Slovák ml. kapitánom mužstva a otec Benedikt Slovák vedúcim mužstva i hospodárom. 

Z derby zápasu Úľany n/Ž - OŠK Mojzesovo (3:4) s loptou kapitán hostí Maroš Slovák ml., vľavo v modrom Marcel Krehák.
Z derby zápasu Úľany n/Ž - OŠK Mojzesovo (3:4) s loptou kapitán hostí Maroš Slovák ml., vľavo v modrom Marcel Krehák. (Autor: Richard Krasicki)

„Brat Ľuboš sa chodí pozrieť na zápasy, veď za našu dedinu roky hrával a ešte ako starší žiak s FŠ FKM Nové Zámky vyhrali pred rokmi druhú ligu. No a moja mamina Vlasta pomáha počas majstrákov občas napríklad v bufete,“ vyratúval 47-ročný Maroš Slovák s mobilom pri uchu počas piatkovej dohrávky štvrtej ligy starších žiakov Mojzesovo - Maňa (4:1), keď ho cez rozhovor pre Sportnet zastúpil za stavu 4:0 - ako trénera - otec Benedikt.  

Jeho druhý brat Peter Slovák aj so synom Dominikom sú zase krajskými rozhodcami v súťažiach ZsFZ. 

Maroš Slovák je navyše aj asistentom trénera Jozefa Zrubca pri spoločnom družstve dorastu s Kmeťovom, ktorého domáce zápasy sa hrávajú na dobrom prírodnom trávniku v Mojzesove.  

Kvalitný dorast zvíťazil naposledy v deviatom kole 6:2 v Komjaticiach a v neúplnej tabuľke štvrtej ligy skupiny D figuruje na priebežnom štvrtom mieste.

Hlas dedka zaberá viac

Futbalové okolie na dolnej Nitre čakalo, čo ukáže Mojzesovo po opätovnom návrate do siedmej ligy.  

„Čo sa týka cieľov, nemali sme veľké oči a ani prehnané ambície, nám stačí pohybovať sa okolo piateho-šiesteho miesta. Nové mužstvo sa musí najskôr oťukať, stabilizovať, spoznať súperov a v budúcej sezóne si snáď trúfneme aj na vyššie priečky.“  

Vážia si teraz mladí hráči viac, že môžu hrať futbal súťažne doma, pýtame sa.  

„Prístup hráčov sa určite zlepšil, i keď, niektorí dostávajú ponuky aj z iných klubov. Patrik Baláž ml. odišiel napríklad do dorastu FC Nitra, Ondrej Kender zase na hosťovanie do šiestoligového Kmeťova.“  

Dvadsaťtriročný syn Maroš Slovák ml. je kapitánom mužstva, stredový hráč s útočným poňatím hry dal zatiaľ sedem gólov. Kto ho počas zápasu z lavičky hlasnejšie usmerňuje, prípadne vytkne chybu, otec tréner, alebo dedko ako vedúci mužstva, zisťujeme ďalej.  

„Určite dedko, ktorý je počas zápasov impulzívnejší a ktorého treba občas trošku aj krotiť,“ smial sa kouč OŠK.  

„Syn Maroš však už má dostatok skúseností a vie, čo treba v akej situácii na ihrisku robiť.“ Inak, Maroš Slovák ml. hral už aj šiestu ligu Východ za blízke Kmeťovo.

Cenný skalp u suseda

OŠK Mojzesovo ako nováčik siedmej ligy dokázal vyhrať už tri stretnutia na ihriskách súperov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Syn trénera je kapitánom mužstva, otec vedúcim. Trio Slovákovcov je dušou tímu