Piatoligisti sa výrazne posilnili. Proti sebe nastúpilo až 7 bývalých spoluhráčov z vyššej súťaže

Posilnené ŠK Tvrdošovce oslavujú cenný skalp ŠK Bešeňov.
Posilnené ŠK Tvrdošovce oslavujú cenný skalp ŠK Bešeňov. (Autor: Niky Ivanicsová)
Marián Dragúň|6. aug 2024 o 12:30

Rivali v lete získavali posily najmä z jedného a toho istého zdroja.

TVRDOŠOVCE, BEŠEŇOV. V premiére novej sezóny V. ligy Juhovýchod ZsFZ vyzval žreb proti sebe na Štadióne Juraja Szikoru susedov zo stredu tabuľky minulej sezóny ŠK Tvrdošovce a ŠK Bešeňov, no a v ich dresoch sa proti sebe postavilo až sedem hráčov vlaňajšieho štvrtoligistu z Hurbanova.  

Trio exhurbanovčanov vybehlo svorne vo farbách domáceho ŠK - a to ešte Rus Luzin nehral pre zranenie - proti štyrom bývalým Hurbanovčanom v drese Bešeňova. 

Pripomenúť treba, že Hurbanovo hrá po vlaňajšom zostupe z najvyššej krajskej ligy dokonca v rovnakej súťaži a z úcty k slávnej ére Agra sa nedá nespomenúť storočnicu futbalu v meste piva, ktorú slávili práve toto leto.  

Na nedeľňajšie novozámocké okresné derby stretnutie prvého kola piatej ligy HUMMEL ŠK Tvrdošovce – ŠK Bešeňov nastupovali veľkí rivali nielen výrazne posilnení, ale aj v očakávaní pokračovania bitiek „kto - z koho“.

Minulú jar museli totiž domáce Tvrdošovce v 23. kole otáčať náskok hostí z 1:2 na konečných 3:2, kým v jesennom ôsmom kole zvrátil zase domáci Bešeňov z 0:1 na víťazných 2:1.

V článku sa dočítate aj toto:

  • Ktorého Srba získal Bešeňov?
  • Koho presvedčili na prvý prestup ako 31-ročného?
  • Ktorý exligista prišiel z Wolfsbachu?
  • Prečo skončili v Bešeňove Brazílčania i Kolumbijčan?
  • Kto vyhral zápas ako remeň?
  • Koho vyzdvihol kouč Tvrdošoviec? 
  • Kto je favoritom na titul? 

Štyri posily z Hurbanova

Na predzápasovej rozcvičke si museli diváci z oboch táborov oči pretierať, aby pohľadom našli svojich hráčov, na ktorých sa chodili pozerať v minulej sezóne.  

Pikantné pritom je, že obaja rivali nakupovali v lete hlavne v jednom a tom istom košiari.  

„Keďže náš tréner Vladimír Macek bol dlhodobo v kontakte s hrajúcim trénerom Hurbanova Goranom Matičom, vedeli sme o nelichotivej situácii u štvrtoligistu, i o tom, že hráči tam nemali vyplatené odmeny za niekoľko mesiacov a futbal je dnes aj o peniazoch,“ odkryl pravú príčinu letných šachových manévrov dlhoročný prezident ŠK Bešeňov Ladislav Vadkerti.

Ten jedným dychom potvrdil i to, že s vlaňajším jedenástym miestom neboli vôbec spokojní. „Veď sme nemali skoro do posledného kola istú ani záchranu.“  

Poďme však po poriadku. Keďže Tvrdošovčania potrebovali po ukončení dlhej kariéry Daniela Benka vyriešiť hlavne brankársky post, angažovali z MŠK Hurbanovo osvedčeného 30-ročného gólmana Mateja Juhása, na prestup však prišiel aj spomínaný ruský stopér Aleksandr Luzin (29), do nákupného košíka si pribalili tiež čiperného Alexa Gaža (23) a na hosťovanie aj Árona Csomora (21), ktorý v MŠK hosťoval z DAC Dunajská Streda.  

Z treťoligových Nových Zámkov prišiel na hosťovanie do jednej z najväčších obcí na Slovensku 19-ročný Ukrajinec Zakhar Dziadyk a aj 20-ročný Samuel Haulík, ktorý sa vlani dobre rozohral v piatoligovom konkurenčnom Branči.

Tréner ŠK Tvrdošovce Milan Mrllák môže počítať už aj s Tiborom Kolompárom (24) z okresného FK Čechy a aj s mladým Bohdanom Hrebeniukom z Marcelovej, no a do materského klubu sa vrátil stále iba 19-ročný Ábel Csányi.  

Tréner Milan Mrllák posiela do hry 19-ročného Ábela Csányiho.
Tréner Milan Mrllák posiela do hry 19-ročného Ábela Csányiho. (Autor: Marián Dragúň)

Domáce publikum v Tvrdošovciach však nateraz nepoteší svojou oduševnenou hrou jeden z mála odchovancov Mário Lakatoš (26), ktorému na jar zverili v niekoľkých zápasoch aj kapitánsku pásku.

„Mário Lakatoš nám oznámil, že si potrebuje dať od futbalu prestávku, čo nás veľmi mrzí, pretože je v najlepšom futbalovom veku a postupne sa vypracoval na platného hráča A-mužstva,“ krčil plecami predseda ŠK Tvrdošovce Gabriel Mlynár.  

Je Bešeňov čiernym koňom? 

V časoch, keď u piatoligových susedov zo Šurianska, v Podhájskej a najnovšie aj v Pozbe, futbal zakapal, Bešeňovčania pritiahli posily hodné zvýšenej pozornosti a vlani zachraňujúci sa tím môže vyskočiť rovno do role čierneho koňa súťaže.  

Z Hurbanova prišiel nielen známy 35-ročný Srb a stredopoliar s ligovými skúsenosťami Goran Matič, ale aj zadák Szabolcs Jóba, ktorého dokázal manažment Bešeňova presvedčiť, aby vo veku 31 rokov - vôbec po prvýkrát - vymenil dres materského žlto-modrého klubu. No a z rovnakej adresy prichádza tiež na prestup 30-ročný ďalší spoľahlivý bek Matúš Kling.  

„Goran Matič nám po vzájomnej dohode odporučil aj spomínaných dvoch obrancov a po prípravných a jednom pohárovom stretnutí sme boli so všetkými tromi spokojní,“ hovoril pre Sportnet tesne pred ostrým štartom v Tvrdošovciach prvý muž futbalu v 1,6-tisícovom Bešeňove Vadkerti.  

Po krátkom jarnom hosťovaní v Branči prichádza k Žitave aj krajný obranca FKM Pylyp Lunin (23), no a na hosťovanie získal ŠK nakoniec aj ďalšie posily z Nových Zámkov, záložníka Tamása Tótha (30) a tiež skúseného brankára Andreja Kastsiukevicha.  

Z rakúskeho Wolfsbachu sa nechal zlanáriť dokonca aj forward Maroš Bačík (40), pôvodom východniar, ktorý hral prvú ligu za Ružomberok a aj za českú Opavu.

„Aj Maroša Bačíka si vybral tréner, keďže v pohári ešte nemohol nastúpiť kvôli prieťahom vo vybavovaní papierov z Rakúska, sám som zvedavý na jeho výkony v jesenných majstrovských zápasoch. Teraz máme v kádri 16 vyrovnaných hráčov a odhadnúť základnú jedenástku, ktorú určí tréner pred každým zápasom, nebude celkom jednoduché ani pre mňa,“ nevedel sa dočkať úvodného hvizdu pred očakávanou bitkou o prvé body v Tvrdošovciach šéf Bešeňova.  

Z letných odchodov spomenieme Brazílčanov Filipe Goncala Leite či Ryana Gonzáleza Leala, ktorí sa vrátili do rodnej krajiny, no a rovnaký bol osud aj Kolumbijčana Dubana de Jesusa.

„Dôvodom ich odchodov bolo v jednom prípade zranenie a v ďalších strata motivácie a iné okolnosti. My sme však museli zareagovať a nahradiť aj ďalších odchádzajúcich hráčov kvalitou, pretože v tejto sezóne nechceme mať žiadne záchranárske starosti. Koho favorizujem na titul? Kostolné Kračany,“ nezaváhal funkcionár.

Naveľa, naveľa však spomenul napríklad aj Šurany, no silu exštvrtoligových Trstíc a Kozároviec nevedel odhadnúť.  

Zápas ako remeň 

V Tvrdošovciach sa hral zápas ako remeň, v ktorom nebol čas na nudu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Piatoligisti sa výrazne posilnili. Proti sebe nastúpilo až 7 bývalých spoluhráčov z vyššej súťaže