Pre vojnu nemôžu nebudú hrať doma. Klub z neuznanej republiky si hľadá miesto

Futbalisti Šeriffu Tiraspoľu po zisku majstrovského titulu.
Futbalisti Šeriffu Tiraspoľu po zisku majstrovského titulu. (Autor: FB FC Sheriff)
SITA|25. jún 2022 o 12:57

Po rozhodnutí UEFA by Šeriff mohol svoje domáce stretnutia hrať v Kišiňove, hlavnom meste Moldavska.

NYON. Európska futbalová únia (UEFA) zakázala moldavskému klubu FC Šeriff Tiraspoľ hrať domáce stretnutia v pohárovej Európe na svojom štadióne.

Dôvodom je pokračujúca vojenská agresia Ruska na susednej Ukrajine. Klub, ktorý má silné obchodné a politické väzby na Rusko, tak 13. júla nebude môcť v rámci 2. predkola Ligy majstrov 2022/2023 privítať doma bosnianskeho šampióna Zrinjski Mostar.

V skupinovej časti uplynulého ročníka Ligy majstrov 2021/2022 hostil Šeriff svojich súperov - Real Madrid, Inter Miláno a Šachtar Doneck, v Tiraspoli, metropole Podnesterska, ktorý je odštiepeneckým regiónom Moldavska susediacim s Ukrajinou.

„Vzhľadom na rozsiahlu vojenskú eskaláciu, ktorá vyústila do invázie ruskej armády na ukrajinské územie, výkonný výbor UEFA dnes rozhodol, že až do odvolania sa nebude hrať žiadny súťažný zápas UEFA v moldavskom regióne Podnestersko,“ uviedol vo vyhlásení strešný orgán európskeho futbalu.

Tiraspoľ leží asi 90 kilometrov od ukrajinskej Odesy, ktorá sa pravidelne stáva cieľom ruských rakiet. „Toto rozhodnutie je založené na úvahách a záveroch, ktoré dôsledne vyvodzujú agentúry špecializujúce sa na medzinárodné politické a strategické analýzy," dodala UEFA.

Šeriff, ktorý ovládol 20 z ostatných 22 ročníkov najvyššej moldavskej súťaže, by po rozhodnutí UEFA mohol hrávať svoje domáce stretnutia v hlavnom meste Moldavska - Kišiňove.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Pre vojnu nemôžu nebudú hrať doma. Klub z neuznanej republiky si hľadá miesto