S Némethom išiel aj na záchod. Pred päťdesiatkou patrí medzi najlepších, strelil takmer 200 gólov

V žltom Patrik Zajac.
V žltom Patrik Zajac. (Autor: Jakub Vančík)
Peter Cingel|3. feb 2024 o 08:00

Spoluhráči o ňom tvrdia, že ho neodstaví ani tank.

Elitný kanonier PATRIK ZAJAC ani vo veku 46 rokoch nerozmýšľa, že povesí kopačky na klinec. Víkend čo víkend vybieha na zelený trávnik v drese účastníka VII. ligy TJ Javorina Malcov (ObFZ Bardejov).

Patrik má za sebou bohatú futbalovú kariéru. Má na konte aj dva zápasy v najvyššej súťaži, hrával prvú dorasteneckú ligu a na zozname jeho protihráčov i spoluhráčov sa objavujú zvučné mená.

Podľa Sportnetu je od roku 2012 autorom 134 gólov. Pre svoj terajší klub, je napriek veku, nenahraditeľný.

Ďalší zo starších hráčov, bez ktorých si Malcovčania svoje mužstvo nevedia predstaviť je 38 ročný Jozef Kolega. Ten vidí dlhoročnú spoluprácu s Patrikom Zajacom takto:

„Je pre mňa viac ako spoluhráč a kamarát. Aj mimo ihriska sme spolu strávili veľa krásnych chvíľ.“

Kapitánsku pásku v Javorine nosí o dve generácie mladší Jakub Kravec (21):

„Má vynikajúci výber miesta a keď si zakryje loptu, neodstaví ho od nej ani tank. Spolu s Jozefom Kolegom sú pre nás mladých ako otcovia.“

Zakončovateľovi TJ javorina sme položili niekoľko otázok.

Kde a kedy ste s futbalom začínali a ako vyzeralo vaše účinkovanie u mládežníkov?

V rodnom Hrabovci. Mal som vtedy deväť rokov. Nikdy nezabudnem na prvý súťažný zápas. Škoda 100 zelenej farby, ôsmi hráči vzadu, dvaja vpredu. Zostavu dopĺňal šofér. Cestovali sme do Bardejovskej Novej Vsi a prehrali sme 0:10.

Ako trinásťročný som prestúpil do Partizána Bardejov. Tam som to dotiahol až do mladšieho dorastu. Keďže som študoval a trénoval na strednej škole v Stropkove, tréner Alojz Lehotský chcel, aby som tam aj hrával, takže vybavil hosťovanie.

Stropkov hral v tom čase 1. dorasteneckú ligu. Našimi súpermi boli Slovan, Inter, Trnava. Proti mne nastupovali hráči ako Szilárd Németh, Miroslav Karhan, Vratislav Greško. Na Németha som hral na Slovane osobku. Tréner mi hovoril, keď pôjde na záchod, ideš s ním. Prehrali sme 0:2 a radšej ani nehovorím, kto nám dal dva góly.

Ako vyzeral váš prechod medzi mužov?

Po ukončení dorasteneckého veku som mal zostať pri mužoch v Stropkove. Tam som trénoval s hráčmi ako nebohý reprezentant Marek Špilár a Ďuro Čobej. Avšak tréner Bubenko ma stiahol do Bardejova, kde ma poslal sa rozohrať do vtedy treťoligovej Bardejovskej Novej Vsi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»S Némethom išiel aj na záchod. Pred päťdesiatkou patrí medzi najlepších, strelil takmer 200 gólov