Veľa červených za bohatú kariéru nedal. V Poľsku ho ohúrilo takmer 5-tisíc ľudí na štvrtej lige

Arbiter Dušan Pecha.
Arbiter Dušan Pecha. (Autor: PC)
Peter Cingel|23. dec 2023 o 10:00

Rozhodca Dušan Pecha oslávil šesťdesiatku.

BARDEJOV. Nižšie futbalové súťaže na východe starnú. Dnes nie je ojedinelé vidieť behať po okresných trávnikoch päťdesiatnikov či futbalistov ešte o dekádu starších.

Existenčné problémy nútia mladších hľadať si prácu a tú, najmä tú lepšie ohodnotenú, východniari nachádzajú len na západ od svojho bydliska.

Starým pánom patrí česť a úcta. Bez ich lásky k futbalu a obetavosti by niektoré mužstvá na ligové zápasy nastúpiť nemohli.

Na ihriskách vidieť skúsenosť a prehľad, ale pohybu je menej. Pôvodná myšlienka týchto súťaží, a to vytvoriť možnosť pre mladých futbalistov, z ktorých si väčšie oddiely vyberú talentovaných hráčov, sa kdesi stráca.

Problém však nie je len medzi hráčmi. Starnú aj rozhodcovia. Ani tu nie je núdza o päťdesiatnikov či šesťdesiatnikov. Jedným z takýchto dlhovekých rozhodcov jen čerstvý šesťdesiatnik Dušan Pecha.

„S futbalom som začínal ako 12-ročný žiak v Slávii ODPM Bardejov, neskôr som pokračoval v dorasteneckých kategóriách Partizána Bardejov. V dospelosti som hrával I. A triedu, dnešnú piatu ligu za Rozvoj Tarnov a okresnú súťaž za Smilno. Kariéru som ukončil v roku 1995 vo Fričkovciach,“ zaspomínal Dušan Pecha.

Nahovorili ho kamaráti

Futbal mal vždy rád, a tak prijal ponuku stať sa futbalových arbitrom.

„V tom čase bola v Bardejove silná rozhodcovská generácia, a tak som sa nechal kamarátmi prehovoriť. Začínal som v okresnej súťaži a pokračoval v terajšej 6. a 5. lige VsFZ – po dobu 15 rokov.

Osem rokov som pôsobil ako futbalový delegát VsFZ Košice. Základom rozhodovania vo vyššom veku je dobrý zdravotný stav. Vyhýbali sa mi zranenia a udržiaval som sa v dobrej kondícii,“ dodal.

Podľa čerstvého šesťdesiatnika je v ObFZ Bardejov, kde pôsobí, aktuálne primeraný počet rozhodcov k mužstvám, ktoré hrajú okresnú súťaž.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Veľa červených za bohatú kariéru nedal. V Poľsku ho ohúrilo takmer 5-tisíc ľudí na štvrtej lige