Tréner, ktorý porazil Real, narukoval. Ukrajinské hviezdy podporili armádu

Hráči Evertonu nastúpili na stretnutie s Manchestrom City s ukrajinskými vlajkami.
Hráči Evertonu nastúpili na stretnutie s Manchestrom City s ukrajinskými vlajkami. (Autor: TASR/AP)
Jakub Bobovič|1. mar 2022 o 00:05

Bývalý tréner Šerifu Tiraspoľ ešte pred zopár dňami viedol mužstvo v Európskej lige.

UKRAJINA. Situácia na Ukrajine nenechala chladnými ani bývalých či súčasných ukrajinských futbalových reprezentantov a tiež ďalších hráčov, ktorí v minulosti pôsobili na Ukrajine.

Kým podpora niektorých bola skôr symbolická, našli sa aj takí, ktorí poskytli nemalé finančné prostriedky armáde.

Hráči prispeli obrovskou sumou

Podporiť ukrajinskú armádu sa rozhodli aj najväčšie hviezdy Oleksandr Zinčenko, Ruslan Malinovskij, Roman Jaremčuk, Vitalij Mykolenko či Andrij Jarmolenko.

Podľa kanálu 24 známi ukrajinskí futbalisti a reprezentanti spolu vyzbierali 16,5 milióna hrivien, čo je takmer 500-tisíc eur.

"Vyzývam všetkých Ukrajincov, aby sa zjednotili, ukázali svoju oddanosť krajine a podporili našu armádu. Našou silnou stránkou je sloboda, právo výberu, rešpekt a ľudské hodnoty.

Našim výberom je európska Ukrajina. My sme silný národ, sme na svojej zemi a máme pravdu." prihovoril sa k svojim fanúšikom na sociálnej sieti Instagram Andrij Jarmolenko.

Útočník West Ham United mal podľa informácii viacerých ukrajinských médií previesť na účet armády 3 milióny hrivien, čo je v prepočte takmer 89-tisíc eur.

Svoj názor na Instagrame vyjadril aj Roman Jaremčuk, aktuálne hráč Benfiky Lisabon.

"Som Ukrajinec a som na to pyšný. Hoci sa nachádzam niekoľko tisíc kilometrov od rodnej vlasti, chcem podporiť všetkých, ktorí sa momentálne nachádzajú v napätí v domovine, je čas spojiť sa.

Je to naša krajina, história, kultúra, národ a naše hranice. Chcem sa poďakovať našim obrancom za ich odvahu. Sláva Ukrajine," napísal.

Fans Evertonu: Stojíme pri Ukrajine

Veľmi emotívne bolo víkendové stretnutie anglickej ligy medzi Evertonom a Manchestrom City. V oboch kluboch pôsobia ukrajinskí futbalisti.

Hráčom City je Oleksandr Zinčenko, zatiaľ čo dres Evertonu si na seba oblieka Vitalij Mykolenko.

Hráči oboch klubov vyjadrili svojim spoluhráčom podporu - hráči Evertonu nastúpili s ukrajinskými vlajkami na chrbte, zatiaľ čo hráči City mali vlajku s popisom nie vojne vyobrazenú na tričkách.

Podpore sa Ukrajine dostalo aj v radoch anglických fanúšikov. Na tribúnach nechýbali plagáty ako We stand with Ukraine (Stojíme pri Ukrajine).

Obaja hráči sledovali zápas, aj vplyvom veľkých emócií, iba z lavičky náhradníkov. Zinčenko sa neubránil slzám.

Vernydub narukoval do armády

Okrem viacerých hráčov sa pre podporu armády rozhodol aj tréner Jurij Vernydub. Dnes už bývalý tréner tiraspoľského Šerifu sa rozhodol pre návrat do rodnej krajiny a zároveň narukoval do armády.

Ešte pred pár dňami pritom viedol svoje mužstvo v stretnutí baráže o osemfinále Európskej ligy.

"Rozhodol som sa vstúpiť do Ozbrojených síl Ukrajiny. Budem pôsobiť v delostreleckej brigáde, ktorá sa zatiaľ formuje. Kedy pôjdeme, zatiaľ neviem. Možno dnes, možno zajtra. Kam - tiež neviem. Stojím v rade a som pripravený ochraňovať Ukrajinu," povedal pre ukrajinský portál Isport Vernydub, ktorý stál na lavičke Šerifu Tiraspoľ aj pri jeho senzačnom jesennom víťazstve nad Realom Madrid.

Skúsený, 56-ročný tréner sa podľa vlastných slov o napadnutí Ukrajiny Ruskom dozvedel počas pobytu v Portugalsku, kde Šerif v play off Európskej ligy čelil Brage.

"Do Portugalska sme prišli 23. februára, mali sme predzápsový tréning a na nasledujúci deň, približne o 4:30 ráno mi volal syn a povedal, že Rusko začalo rozsiahly útok na Ukrajinu," dodal s tým, že jeho rodina sa v čase útoku nachádzala v Záporoží, ktoré leží v centrálnej Ukrajine a tiež sa nevyhlo ruskému leteckému útoku.

Tréner, ktorý okrem iného v minulosti pôsobil aj v Bielorusku, podľa vlastných slov nepovedal vedeniu Šerifu, že sa rozhodol narukovať do armády.

"Skôr či neskôr sa to však dozvedia," dodal.

Zaujímavo v tomto prípade vyznieva aj fakt, že samotný Tiraspoľ, kde Vernydub do vojny pôsobil, je hlavným mestom medzinárodným spoločenstvom neuznanej Podnesterskej moldavskej republiky, kde má svoje jednotky ruská armáda.

Skončí Rakickij v Zenite?

Spomedzi futbalistov reagoval na ruský útok na Ukrajinu aj obranca Jaroslav Rakickij, paradoxne pôsobiaci v Rusku.

Hráč Zenitu Petrohrad prestúpil do Ruska na konci januára 2019, za čo si od ukrajinských fanúšikov vyslúžil vlnu kritiky. Neskôr preto stratil aj miesto v reprezentačnom mužstve. Rozhodol o tom Andrij Ševčenko, vtedajší tréner Ukrajiny.

"Som Ukrajinec! Mier Ukrajine! Stop vojne! - napísal Rakickij pod fotku s ukrajinskou vlajkou, na svojej stránke na Instagrame. Tá je aktuálne dostupná iba pre sledovateľov.

Čoraz hlasnejšie sa hovorí o jeho konci v Zenite. V stretnutí play off Európskej ligy bol iba na lavičke Zenitu, v ligovom zápase proti Kazani chýbal pre osobné dôvody a o nezaradenie do zostavy mal podľa informácii Zenitu požiadať sám.

Čo sa týka rozviazania kontraktu, klub zatiaľ tieto správy dementuje. Rakickij má kontrakt platný do konca júna tohto roku.

Brazílčania v plackartnom

"Môj dôvod pokračovať, prosím, modlite sa za nás," napísal na sociálnej sieti pod fotku svojich detí Junior Moraes, brazílsky útočník Šachtaru Doneck, ktorý vlastní aj ukrajinský pas.

Viacerí jeho zahraniční spoluhráči sa pritom rozhodli z krajiny odísť. Ako informuje portál ua-football.com, legionári pôsobiaci v Šachtare sa najprv ukrývali v kryte, neskôr sa premiestnili na vlakovú stanicu, odkiaľ vycestovali do mesta Černivci, neďaleko hraníc s Rumunskom, ktoré bolo ich cieľovou stanicou.

Ako ďalej informuje tento portál, hráči najprv toto riešenie z dôvodu nebezpečenstva odmietali, neskôr však boli prinútení ho prijať, keďže im došla voda, jedlo a objavili sa prvé problémy so signálom.

Viacerí vyjadrili podporu

Svoju podporu Ukrajine vyjadrili aj ďalší. Andrij Ševčenko, bývalý reprezentačný tréner Ukrajiny pod fotku na Instagrame, kde spolu s rodinou držia v rukách vlajky Ukrajiny napísal: Stop vojne na Ukrajine. Sláva Ukrajine!

Reagoval aj Douglas Costa, bývalý hráč Šachtaru Doneck a Juventusu, ktorý aktuálne pôsobí v LA Galaxy - na nedeľňajšie stretnutie proti NY City nastúpil s ukrajinskou vlajkou v rukách.

Podporu Ukrajine vyjadril aj ďalší Brazílčan a zároveň bývalý hráč Šachtaru Marlos, ktorý podobne ako Junior Moraes vlastní aj ukrajinský pas. Na sociálnej sieti Instagram publikoval fotku ukrajinskej vlajky s popisom Stop vojne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Tréner, ktorý porazil Real, narukoval. Ukrajinské hviezdy podporili armádu