UEFA odhaduje, že finále Ligy majstrov osloví zhruba 450 miliónov divákov

Trofej Ligy majstrov.
Trofej Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. jún 2023 o 15:26

Ďalej odhaduje, že v každom okamihu bude mať zápas priemerne zhruba 150-miliónové publikum.

ISTANBUL. Aspoň časť sobotňajšieho finále futbalovej Ligy majstrov 2022/2023 medzi anglickým Manchestrom City a talianskym Interom Miláno by si po celom svete mohlo pozrieť dohromady 450 miliónov divákov.

Takúto prognózu zverejnila Európska futbalová únia (UEFA), ktorá odhaduje, že v každom okamihu bude mať zápas priemerne zhruba 150-miliónové publikum.

Duel o „ušatú trofej“ sa bude hrať na Atatürkovom olympijskom štadióne v Istanbule s kapacitou 72-tisíc miest.

Každý z finalistov dostal od UEFA pridelených 20-tisíc vstupeniek rovnako, ako v prípade minulosezónneho finále v Paríži medzi FC Liverpool a Realom Madrid (0:1).

Zápas sa bude vysielať vo viac ako 200 krajinách a územiach po celom svete.

Odhadovaných priemerných 150 miliónov divákov podľa UEFA zahŕňa fanúšikov, ktorí budú duel sledovať doma v televízii alebo prostredníctvom streamovacích služieb, a taktiež tých, ktorí budú duel pozerať v baroch, reštauráciách a vo fanúšikovských zónach.

Prognóza UEFA je nižšia ako je rekord Ligy majstrov stanovený pri finále v sezóne 2013/2014, keď rozhodujúci duel európskeho pohára číslo jeden, v ktorom sa zrodilo víťazstvo Realu Madrid nad Atléticom Madrid (4:1 po predĺžení), mal v priemere 184-miliónové publikum.

Pod nižší odhad strešného orgánu európskeho futbalu pre tohtoročné finále sa podpísali meniace sa návyky fanúšikov a finálová absencia Realu Madrid, ktorý má dlhodobo veľkú globálnu fanúšikovskú základňu.

Vlaňajší triumf Realu nad Liverpool mal podľa prieskumu UEFA sledovanosť na úrovni 166 miliónov ľudí, pričom vo finále tých istých tímov v roku 2018 to bolo 161 miliónov divákov.

O rok neskôr bolo na finále LM medzi FC Liverpool a Tottenhamom Hotspur celosvetovo v priemere zvedavých 91 miliónov fanúšikov a predvlani sa na finálové víťazstvo FC Chelsea nad Manchestrom City v priemere dívalo „iba“ 84 miliónov ľudí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»UEFA odhaduje, že finále Ligy majstrov osloví zhruba 450 miliónov divákov