Anglicko
Anglicko
EURO 2024
30.06.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
Veltins-Arena Gelsenkirchen
18:00
Slovensko
Slovensko

Favoritom EURO je stále Anglicko. Predikcia dáva Slovensku tretie najnižšie šance

Futbalisti Anglicka na EURO 2024.
Futbalisti Anglicka na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Samuel Grega|29. jún 2024 o 16:03

Analytický model Opta dáva slovenským osemfinálovým súperom 20-percentné šance na výhru šampionátu.

GELSENKIRCHEN. Futbalisti Anglicka nepodali v základnej skupine EURO 2024 príliš presvedčivé výkony. Tesne zdolali Srbsko a potom remizovali s Dánskom aj Slovinskom.

Model Opta, ktorý tvorí web TheAnalyst ich ale aj tak pasuje za najväčšieho favorita turnaja. Počítač urobil 10-tisíc simulácií zvyšného priebehu šampionátu a „Three Lions“ sa z titulu tešili v každej piatej z nich.

Ich šance na víťazstvo dokonca ešte mierne porástli oproti predikciám spred základných skupín.

Aj keď ich ofenzíva sa nevie presadiť, pomáha im k tomu solídna defenzíva, ktorá inkasovala len raz a celkovo svojim súperom dovolila len deväť striel na bránu, z čoho sedem prišlo od Dánov.

Za zmienku stojí aj to, že v základnej časti súperom dovolili vytvoriť si len 1,15 očakávaných gólov, čo je najmenej spomedzi všetkých tímov.

Šance Anglicka sú vysoké aj preto, že sa nachádza v ľahšej časti pavúka. Na prípadnej ceste do finále sa s určitosťou vyhne Španielsku, Nemecku, Portugalsku, Francúzsku aj Belgicku.

Šance Slovenska sú minimálne

Prvým súperom Angličanov na ceste za titulom je Slovensko. V tomto súboji má tím z ostrovov 81,6-percentnú šancu na úspech.

Analytické čísla ukazujú, že Anglicko má 65-percentnú šancu na výhru v riadnej hracej dobe. V 20 a pol percentách je to remíza a zvyšných 14 a pol percent hrá v prospech Slovenska.

Zverenci Francesca Calzonu cez Albion teda postúpia v menej ako každom piatom prípade.

Slováci nie sú zďaleka favoritom na titul. Opta predpovedá, že ich šanca na výhru je mizivá, len 0,4 percenta. Nižšie umiestnené je len Slovinsko (0,4%) a prekvapenie turnaja z Gruzínska (0,3%).

Slovenskí futbalisti Juraj Kucka (vľavo) a Matúš Bero sa radujú po zápase základnej E-skupiny Slovensko - Rumunsko na ME 2024 vo futbale.
Slovenskí futbalisti Juraj Kucka (vľavo) a Matúš Bero sa radujú po zápase základnej E-skupiny Slovensko - Rumunsko na ME 2024 vo futbale. (Autor: TASR)

Ďalší favoriti sú z opačnej strany pavúka

Po Anglicku sú podľa modelu ďalšími favoritmi Španielsko (17,2 percent), domáce Nemecko (15,8 percent) a Francúzsko (13,4 percent). Všetky tieto tímy sa nachádzajú v opačnej časti pavúka ako Anglicko aj Slovensko.

V poradí nasleduje Portugalsko a Holandsko. Tieto tímy majú šance menej ako desať percent. Ďalej sa nachádza Taliansko a Rakúsko so šancami pod päť percent.

Najvyrovnanejší osemfinálový súboj by podľa modelu mohol byť už ten prvý – Švajčiarsko vs Taliansko.

„Helvéti“ majú 43-percentnú šancu na postup, Taliani 57. Remízou skončil tento zápas podľa modelu vo viac ako 31 percentách.

Rumunsko síce ovládlo skupinu E, ale v boji o najlepšiu osmičku narazí na kvalitný výber Holandska. Šance Rumunov na postup cez nich sú na úrovni 32,5 percent.

V pohľade na celkovú šancu na zisk titulu sú naši súperi zo základnej skupiny štvrtí od konca so šancami pod hranicou jedného percenta.

Relatívne dobré šance na postup má aj Turecko, ktoré nastúpi proti víťazovi skupiny D, ktorým je Rakúsko. Turci sa tak vyhli Francúzom a na postup do štvrťfinále im model Opta dáva šance 42,4 percent.

Ich osemfinálový súboj s Rakúskom je podľa predikcie druhý najvyrovnanejší.

Aj napriek všetkým týmto ukazovateľom treba pamätať na to, že sú to len čísla a pravdepodobnosti. Na trávniku to môže vyzerať úplne inak.

Tréner Anglicka Gareth Southgate sleduje zápas Dánsko - Anglicko.rozhovor
Titanilla Bődso 08:3015
Viem si predstaviť, že anglickí fanúšikovia už majú rezervované hotely na štvrťfinále, vraví novinárPeterjon Cresswell si myslí, že Angličanov čaká ťažký zápas.
Titanilla Bődso 08:3015
Anglickí futbalisti počas tréningu na EURO 2024
so 14:12
Nechýba ani jeden hráč. Angličania sa pripravujú na Slovákov v kompletnom zloženíTréner Southgate má k dispozícii káder v plnom zložení.
so 14:12
Tréning slovenskej futbalovej reprezentácie na EURO 2024
so 13:51
Hamšík proti Anglicku počíta aj s penaltami. Čaká nás náročný zápas, hovoríAsistenta Calzonu teší zdravotný stav celého tímu.
so 13:51
Slovenskí futbalisti sa tešia po postupe do osemfinále na EURO 2024.
so 10:50
Ak máme zdolať Anglicko, teraz je najlepšia príležitosť (podcast Spoza piva)Podcast Spoza piva prináša už svoju 81. epizódu, v ktorej sa chalani Timo a Samo obhliadli za skupinovou fázou EURO 2024 v Nemecku a čo to si povedali aj o blížiacom sa osemfinále.
so 10:50
Francesco Calzona.rozhovor
Martin Kozinkaso 08:0017
Szilárd Németh: Hráči pod Calzonom pochopili, že sa nemusia strachovaťRozhovor s historicky tretím najlepším strelcom slovenského národného tímu.
Martin Kozinkaso 08:0017
Milan Škriniar mal dobrú náladu.
Titanilla Bődpi 14:006
Anglicko? Káder majú nabitý hviezdami, ale ako tím sme lepší, myslí si kapitán SlovákovV tábore Slovákov nebadať ponorkovú chorobu.
Titanilla Bődpi 14:006
Ondrej Duda sa po zápase s Rumunskom fotil s fanúšikmi.
Titanilla Bődpi 07:304
S Angličanmi je šanca o niečo väčšia. Slováci však musia do zápasu ísť s pokorouKonfrontácia so Španielskom pred tromi rokmi nedopadla dobre.
Titanilla Bődpi 07:304
Gareth Southgate a Jude Bellingham.analýza
Martin Kozinkapi 12:007
Zahádzali ho pivom, kajá sa. Experiment nevyšiel: Slováci čelia ustráchaným AngličanomV čom sa skrývajú problémy anglického tímu pod vedením Garetha Southgatea?
Martin Kozinkapi 12:007
Martin Dúbravka pri streleckom pokuse Mychajla Mudryka.
Pavol Spálpi 10:007
Z Dúbravku som urobil hviezdu šou. Je ako z učebnice a kultový, tvrdili BritiSlovák sa postaví proti krajine, kde sa stal veľkým.
Pavol Spálpi 10:007
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»EURO 2024»Favoritom EURO je stále Anglicko. Predikcia dáva Slovensku tretie najnižšie šance