Hráč Skalice na trávniku zvracal. Klub chcel duel odložiť, vedenie ligy sa odvoláva na pravidlá

Davi Alves a jeho zdravotné problémy.
Davi Alves a jeho zdravotné problémy. (Autor: Katarína Vanišová - Twitter)
Ivan Mriška|15. sep 2023 o 20:07

Futbalisti Skalice hrali v Podbrezovej s črevnou virózou.

PODBREZOVÁ. Pricestovali v značne oklieštenej zostave. Kabínu MFK Skalica postihla črevná viróza. Napriek tomu na duel Niké ligy na pôde Podbrezovej nastúpili.

Zdravotné problémy Skaličanov potvrdzujú zábery z ihriska. Brazílčanovi Davi Alvesovi prišlo nevoľno a zvracal priamo na trávniku.

„Ide z neho ako z vodovodu..., reagoval futbalový expert Nova Sport a bývalý brankár Ladislav Molnár.

VIDEO: Davi Alvesovi z MFK Skalica prišlo nevoľno

Skončili na infúziách

Futbalisti FK Železiarne Podbrezová nakoniec zvíťazili nad MFK Skalica 1:0. O jediný gól sa postaral Mikuláš Bakaľa v 52. minúte.

Skalica dohrávala celý druhý polčas o hráča menej, po druhej žltej karte dostal červenú Ján Vlasko.

„Na dnešný zápas 7. kola Niké ligy proti FK Železiarne Podbrezová sme vycestovali vo veľmi oklieštenej zostave. Dôvodom je viróza, ktorá v mužstve vypukla krátko pred stretnutím.

V noci zo stredy 13. septembra na štvrtok 14. septembra sa u viacerých hráčov, ako aj členov realizačného tímu, objavili žalúdočné problémy, niektorí dokonca skončili na infúziách. Celkovo sa to týkalo sedemnástich hráčov a troch trénerov na čele s hlavným koučom.

Počas štvrtka (14. septembra) vynaložil klub maximálne úsilie, aby bol dnešný zápas s Podbrezovou preložený.

Všetky lekárske správy, ako aj stanovisko hlavného regionálneho hygienika Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Senici, kde sú odporúčania na režimové opatrenia a telesné šetrenie hráčov, boli predložené na Úniu ligových klubov so žiadosťou o odloženie dnešného duelu.

Bohužiaľ, neboli dostačujúce. Klub sa pokúšal dohodnúť aj priamo so súperom FK Železiarne Podbrezová, no tí chceli zápas odohrať.

Touto cestou ďakujeme všetkým chalanom, že sa na dnešné stretnutie dokázali ako tak zmobilizovať a napriek zdravotnému stavu vôbec vycestovali.

Veríme, že iné kluby niečo takéto nepostihne deň pred zápasom, a ak aj áno, bude im umožnené zápas odložiť. Nič nie je dôležitejšie ako zdravie a v takýchto prípadoch by sme si mali navzájom pomáhať. Aj o tom je futbal…,“ znie oficiálne stanovisko MFK Skalica.

ÚLK: Musíme dodržiavať pravidlá

Podľa Únie ligových klubov, ktorá Niké ligu riadi, nebola žiadosť klubu zo Záhoria dostačujúca.

„Podľa šíriacich sa informácií zažiadala Skalica o odklad zápasu 7. kola Niké ligy v Podbrezovej (piatok 15.9.2023 o 17:30) pre početnú chorobnosť vo svojom tíme, pričom ÚLK túto žiadosť mala odmietnuť.

Je pravdou, že Skalica informovala ÚLK o šíriacich sa zdravotných problémoch vo svojom tíme. Nie je však pravdou, že Skalica o tom informovala oficiálnou cestou a nie je pravda, že oficiálnou cestou zažiadala o odklad zápasu.

Žiadny oficiálny dokument, ktorý by spĺňal normy Rozpisu súťaže riadenej ÚLK neprišiel.

Únia ligových klubov ako riadiaca organizácia najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Niké ligy si váži zdravie hráčov. Pri jednotlivých postupoch však musí vychádzať z Rozpisu súťaže riadenej ÚLK, ktorý odkazuje na Súťažný poriadok futbalu SFZ.

Vedenie tímu MFK Skalica nepredložilo Únii ligových klubov žiadny oficiálny dokument, na základe ktorého by mohla ÚLK rozhodnúť o odklade,“ uvádza ÚLK.

Podľa článku 16, pís. f Rozpisu súťaže: 

Zo zdravotných dôvodov môže klub požiadať o zmenu termínu stretnutia výhradne v prípadoch, ktoré sú v súlade so znením čl. 36 SP, t. j. v prípadoch, ak príslušný orgán verejného zdravotníctva svojím rozhodnutím nariadi opatrenie na predchádzanie ochoreniam alebo opatrenie pri ohrozeniach verejného zdravia v rámci svojej územnej pôsobnosti, ktoré svojou povahou vylučujú odohratie stretnutia.

Kedy môže príslušný úrad verejného zdravotníctva nariadiť opatrenie na predchádzanie ochoreniam upravuje § 12 z. č. 355/2007 Z. z. a kedy môže nariadiť opatrenia pri ohrozeniach verejného zdravia upravuje § 48 ods. 4 z. č. 355/2007 Z. z.. 

Článok 36 Súťažného poriadku futbalu SFZ: 

(1)Riadiaci orgán súťaže môže vo výnimočných a odôvodnených prípadoch nariadiť odohrať stretnutie bez súhlasu klubov družstiev aj v inom termíne ako je uvedený v termínovej listine. Riadiaci orgán súťaže nariadi zmenu termínu vždy, ak orgán verejného zdravotníctva nariadi opatrenie na predchádzanie ochoreniam alebo opatrenie pri ohrozeniach verejného zdravia v rámci svojej územnej pôsobnosti, ktoré svojou povahou vylučujú odohratie stretnutia.  

Na základe uvedených skutočností nemohla Únia ligových klubov rozhodnúť o odklade zápasu. Mohol by vzniknúť precedens, kedy by si každý mohol rozhodovať o odklade zápasu bez doloženia oficiálnych dokumentov či rozhodnutí. ÚLK ešte raz zdôrazňuje, že si cení zdravie hráčov, no v prípade odloženia či neodloženia zápasu musí dodržiavať nastavené pravidlá.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hráč Skalice na trávniku zvracal. Klub chcel duel odložiť, vedenie ligy sa odvoláva na pravidlá