Za kariéru nedal gól, no vyhral Stredoeurópsky pohár. Zomrela osobnosť Interu

Ottmar Deutsch.
Ottmar Deutsch. (Autor: Inter Bratislava)
Ivan Mriška|5. okt 2023 o 11:32

Ottmar Deutsch zomrel vo veku 81 rokov.

BRATISLAVA. Patril medzi piliere obrany Interu Bratislava, kde po kariére pôsobil ako tréner a funkcionár. Slávny slovenský klub zastihla smutná správa.

Vo veku nedožitých 82 rokov zomrel Ottmar Deutsch.

„Dnes sme obdržali smutnú správu. V mene celého klubu vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a pozostalým,“ uvádza oficiálny facebook Interu Bratislava.

Deutsch debutoval v Interi v roku 1962, pri premiére zdolali Bratislavčania nováčika z Jednoty Trenčín 2:1.

Jeho najväčšie úspechy prišli v rokoch 1963 a 1964, kedy s Interom ovládol vtedy známy Rapanov pohár (predchodca niekdajšieho Intertoto Cupu UEFA). Odohral v ňom 22 stretnutí.

V sezóne 1965/66 obsadil so žltočiernym klubom v 1. československej lige štvrté miesto. Nad sily Bratislavčanov boli len slávne pražské kluby Dukla, Sparta a Slavia.

Štvrté miesto zopakoval Inter o tri roky neskôr, keď skončil za Trnavou, Slovanom a Spartou Praha.

Inter prežíval úspešné obdobie, čo potvrdil v roku 1969 triumfom v Mitropa Cupe. Deutsch v ňom odohral celkovo pätnásť zápasov a pričinil sa o senzačný úspech, keď vo finále Inter pokoril české Teplice.

Mitropa Cup, oficiálne nazývaný La Coupe de l'Europe Centrale alebo Stredoeurópsky pohár, bol jedným z prvých veľkých medzinárodných európskych pohárov. Hral sa medzi nástupníckymi štátmi bývalého Rakúsko-Uhorska.

Myšlienka usporiadať Stredoeurópsky pohár ako medzinárodnú klubovú futbalovú súťaž sa zrodila už v roku 1926. Jej otcom bol rakúsky bankár Hugo Meisl.

Na prvých ročníkoch sa zúčastňovali kluby z Československa, Rakúska, Maďarska a bývalej Juhoslávie. Neskôr sa pridali aj kluby z Talianska, Švajčiarska či Rumunska.

Prvý ročník pohára sa uskutočnil v roku 1927, triumfovala v ňom Sparta Praha. Na niekoľko rokov súťaž prerušila druhá svetová vojna. Po prestávke sa SEP obnovil v roku 1955.

Posledný ročník sa konal v rokoch 1991/1992, víťazom sa stalo mužstvo z dnešnej Bosny a Hercegoviny FK Borac Banja Luka. Okrem Interu Bratislava vyhrali SEP aj ďalšie slovenské tímy. V roku 1967 Spartak Trnava a v roku 1981 Tatran Prešov.

Stredoeurópsky pohár bol za svojej éry mimoriadne populárny. Potvrdzujú to vysoké divácke návštevy, napríklad finále v Trnave proti Újpestu sledovalo 25-tisíc priaznivcov.

Deutsch odohral za Inter Bratislava v najvyššej súťaži 169 zápasov. Zaujímavosťou je, že napriek tomu, že mal bohatú kariéru, nestrelil v nej ani jeden gól.

Patril medzi najväčších gentlemanov na trávniku, žltú kartu nedostal a červenú kartu uvidel iba raz, čo je na obrancu vzácnosť.

Posledná rozlúčka s Ottmarom Deutschom bude v pondelok 9. októbra o 13:30 h na Cintoríne Vrakuňa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Za kariéru nedal gól, no vyhral Stredoeurópsky pohár. Zomrela osobnosť Interu