Tréner vravel hráčom, aby nešpekulovali. Hrdinom sa stal mladý brankár z dorastu

Radosť hráčov Šamorína po pohárovom zápase v Nových Zámkoch.
Radosť hráčov Šamorína po pohárovom zápase v Nových Zámkoch. (Autor: ŠTK 1914 Šamorín)
Titanilla Bőd|3. okt 2024 o 12:20

Nové Zámky potrápili v pohári Šamorín.

BRATISLAVA. Treťoligista FKM Nové Zámky sa takmer postaral v Slovnaft Cupe o prekvapenie, keď s druhým celkom druhej ligy FC ŠTK 1914 Šamorín vypadol až po penaltovom rozstrele.

Po 90 minútach hry bol stav 1:1, na pokutové kopy vyhral Šamorín 3:2.

Hrdinom stretnutia bol mladý brankár hostí Vladyslav Zapichenko, ktorý zneškodnil dve penalty a ďalšia letela nad.

Šamorín obmenil zostavu

Nové Zámky sú v III. lige Západ po deviatich zápasoch na 13. mieste, získali zatiaľ osem bodov.

„Boríme sa s nepremenenými šancami aj v lige a teraz aj v tomto pohárovom zápase,“ poznamenal tréner Nových Zámkov Marián Süttő pre Sportnet.

„Bolo pre mňa až prekvapivé, že v druhom polčase sme boli lepším tímom ako Šamorín. Mohli sme rozhodnúť už v riadnom hracom čase. Penalty sú už potom lotéria,“ povzdychol si skúsený kouč.

Novozámčania pokutové kopy nacvičovali, v Šamoríne na takýto scenár ani nemysleli.

„Priznám sa, že som nepredpokladal, že rozhodnú až jedenástky, hoci sme nastúpili v trochu obmenenej zostave,“ povedal tréner Šamorína Vladimir Vassiljev.

Jeho mužstvo cez víkend zvládlo náročný zápas na pôde Zlatých Moraviec, kde zvíťazilo 2:1.

„V tom zápase bolo veľa emócií a stál nás veľa síl. Nebolo jednoduché znova nájsť to isté odhodlanie o pár dní neskôr. Ale v Nových Zámkoch sme kontrolovali zápas, no domáci potrestali jednu našu chybu,“ uviedol Vassiljev.

Svoje urobil aj stres

Penaltový rozstrel otvoril domáci Dominik Fótyik, ktorý svoju penaltu premenil. Nezaváhal ani prvý exekútor Šamorína Felipe.

V druhej sérii však brankár Šamorína Vladyslav Zapichenko vystihol smer lopty Róberta Eššeka. Blysol sa aj gólman domácich Matúš Zúzik, ktorý zas vychytal Alda Baéza.

Následne však už žiadny hráč Šamorína nechyboval, skóroval brat trénera Nikita Vassiljev aj Zoran Záhradník.

Domáci Viktor Radványi prestrelil bránu a Matej Palacka síce presnou strelou ešte na chvíľu vrátil nádeje Novozámčanov, no strelu Tomáša Kišša Zapichenko zase chytil.

„Jedenástky sme nacvičovali a deň pred zápasom ich práve tí premieňali s najväčšou istotou, ktorí teraz nedali.

Pritom som hovoril hráčom, nech nikto nešpekuluje a nekopne inde, než je zvyknutý. Žiaľ, práve tam sme zlyhali,“ skonštatoval domáci tréner Süttő.

„Ale nevyčítam im to, niektorí boli v takej situácii prvý raz a stres urobil svoje,“ doplnil.

Špecialista na penalty

Osemnásťročný ukrajinský brankár Zapichenko sa stal hrdinom zápasu. Zvyčajne nastupuje za šamorínsku devätnástku, ale trénuje s mužmi.

Šamorín je farmou Dunajskej Stredy a v lige zaň často chytajú brankári z DAC. V pohári však striedavé štarty neplatia.

Aj preto bolo pre Šamorín zlou správou, keď sa zranila ich brankárska jednotka Attila Horváth, známy pod prezývkou Pocok.

„Bola to pre nás menšia športová tragédia. Naša dvojka z minulého roka, Attila Németh je teraz registrovaný v DAC, takže v pohári hrať nemohol,“ opísal situáciu Vassiljev.

„Vedel som však, že máme tu Vlada, ktorý s nami často trénuje. Jeho hendikepom je, že mu chýba pár centimetrov a preto bolo preňho ťažké sa presadiť v konkurencii našich brankárov. No poznám jeho kvality a teraz ich ukázal všetkým. Svojimi zákrokmi nás podržal,“ chválil mladého brankára tréner Vassiljev.

„Môžeme povedať, že som špecialista na jedenástky. Najčastejšie počúvam svoj inštinkt. Som rád, že som zneškodnil dve penalty, ale viac ma teší postup,“ uviedol Zapichenko.

Chýba pokoj a umenie

V ďalšom kole sa stretne Šamorín s víťazom stretnutia Lipany - Michalovce. Nové Zámky sa môžu sústrediť na tretiu ligu, v sobotu privítajú Myjavu.

„Od leta zlyhávame v koncovke. Keby som zrátal, koľko sme dali žrdí a brvien… Chýba nám pokoj aj umenie pri zakončení. Nemáme vysloveného strelca, chladnokrvného hráča v útoku.

Ak by sme ho mali, sme úplne inde v tabuľke a možno by sme postúpili aj v pohári,“ podčiarkol tréner Marián Süttő.

Poklonu súperovi zložil aj kouč Šamorína Vladimir Vassiljev. „Nerozumiem tomu, prečo nie sú vyššie v tabuľke. Boli tvrdým súperom. Želám im len to najlepšie v lige,“ zdôraznil estónsky tréner v službách Šamorína.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Tréner vravel hráčom, aby nešpekulovali. Hrdinom sa stal mladý brankár z dorastu