VAR dal penaltu mužstvu, ktoré sa bránilo. Tréner súpera reagoval sarkasticky

Rozhodca Smolák nariaďuje penaltu pre Liptovský Mikuláš. Napriek tomu, že útočili Michalovce.
Rozhodca Smolák nariaďuje penaltu pre Liptovský Mikuláš. Napriek tomu, že útočili Michalovce. (Autor: facebook MFK Tatran L. Mikuláš)
Daniel Dedina|9. apr 2022 o 00:10

Zápas v Poprade priniesol málovídanú situáciu.

POPRAD. Bežala šestnásta minúta fortunaligového zápasu Liptovský Mikuláš - Michalovce. Japonský stredopoliar hostí Takuto Ošima svoju šancu nevyužil a jeho mužstvo malo zahrávať rohový kop.

Hlavný rozhodca stretnutia Michal Smolák komunikoval s videorozhodcom, následne sa šiel pozrieť na obrazovku a nariadil pokutový kop. Nie však v prospech Michaloviec, ale proti ním!

Vrátil sa totiž ešte k situácii, po ktorej nasledoval brejk Zemplínčanov. Po dlhom autovom vhadzovaní Liptovského Mikuláša zahral vo vlastnej šestnástke rukou Španiel v službách Michaloviec Alfonso Artabe.

Niektorí prítomní sa sami seba pýtali, čo by nasledovalo, ak by Ošima dal gól...

Michalovčan Ošima (č. 7) môže dať gól. Napokon bolo všetko inak.
Michalovčan Ošima (č. 7) môže dať gól. Napokon bolo všetko inak. (Autor: facebook MFK Tatran L. Mikuláš)

Zaskočený ostal celý štadión

„Najprv sme si mysleli, že sa píska faul na nášho hráča pri zakončení. Vôbec sme tomu nerozumeli. Pýtali sme sa rozhodcu, akú situáciu sleduje a on nám povedal, že ruku v našej šestnástke. Keď ukázal na biely bod, zaskočený ostal celý štadión,“ skonštatoval stopér Michaloviec Michal Ranko.

Penaltu Liptovského Mikuláša zahrával Tomáš Staš. Nekopol ju vôbec dobre, brankár Kožuchar loptu vyrazil, avšak rovno pred neho a na druhý pokus sa už nemýlil. Hoci ani tentoraz to nebolo príliš presvedčivé. 

„Aj dorážku som zle trafil. Šťastie sa priklonilo ku mne,“ usmieval sa Staš.

Práve on upozornil rozhodcu, že pôvodná situácia v súperovej šestnástke nebola v poriadku. „Vravel som mu, že súperov hráč loptu neodhlavičkoval, ale zahral rukou. VAR to potvrdil,“ priblížil Staš.

Hosťujúci tréner Norbert Hrnčár sa nestotožňoval s dĺžkou posudzovania celej situácie. Nehralo sa zhruba päť minút.

„VAR je na Slovensku celkom zaujímavý. V zimnom období sa treba dobre obliecť, aby sme nezmrzli. Teším sa cez víkend na anglickú, španielsku či taliansku ligu a mám pocit, že v celom kole nebude toľko situácii posudzovaných VAR-om ako u nás v jednom zápase,“ sarkasticky poznamenal kouč Michaloviec.

„VAR je na nastolenie spravodlivosti vo futbale. To je okej, jeho rozhodnutia rešpektujeme. Mám však pocit, že je toho u nás príliš veľa a dlho to trvá,“ zdôraznil Hrnčár.

Futbal im ukázal nevyspytateľnosť

Gól Staša padol v 21. minúte. O desať minút neskôr bol VAR v akcii znova. Po góle Dragana Andriča Michalovčania reklamovali, že pár sekúnd predtým už lopta preťala autovú čiaru. VAR dal opäť za pravdu Liptákom a bolo 2:0.

Vzhľadom na vývoj zápasu šlo o paradoxný moment, pretože prevahu na ihrisku mali Michalovce a rovnakým výsledkom mohli viesť oni. Cez prestávku preto neklesali na duchu.

„Vedeli sme, že ak strelíme kontaktný gól, môžeme ešte vyrovnať, ak nie otočiť zápas,“ tvrdil útočník Matúš Marcin, ktorý patril k najaktívnejším hráčom zápasu.

Michalovský hrdina z predošlých zápasov tentoraz v dôležitých chvíľach nezvolil správne riešenie.

Útočník Matúš Marcin (vľavo) hýril aktivitou, ale gólovo sa nepresadil.
Útočník Matúš Marcin (vľavo) hýril aktivitou, ale gólovo sa nepresadil. (Autor: facebook MFK Tatran L. Mikuláš)

Jeho tím pred uplynutím hodiny hry zásluhou Ranka znížil, ale k následnému tlaku sa nedostal. Štvrťhodinu pred koncom strelil Liptovský Mikuláš poisťujúci gól a zvíťazil 3:1

„Futbal je niekedy nevyspytateľný. V predchádzajúcich zápasoch sme mali jednu, dve šance a vyhrali sme 1:0. Teraz sme ich mali v prvom polčase viacero, ale gól sme nedali. Nabudúce to musíme znova otočiť na svoju stranu,“ krčil plecami Ranko.

„Súpera sme zatlačili, ja sám som mal asi štyri vyložené šance, ale nedal som. Prehru beriem na seba. Tretí gól súpera nás ´zarezal´ a už sa len dohrávalo,“ hodnotil Marcin.

Hlavou krútil aj tréner Hrnčár. Michalovskí futbalisti v treťom stretnutí pod jeho vedením prvýkrát prehrali.

„Nerozumiem, ako ten zápas mohol skončiť takým výsledkom. Mal som pocit, že sme si ho dobre manažovali, v ofenzíve sme boli dostatočne kreatívni. Vypracovali sme si mnoho šancí, ktoré sme nepremenili. Na druhej strane, nemôžeme dostať tri góly. Preto je výsledok taký, ako je,“ vyhlásil.

Zlaté tri body, ale aj dejepis

Liptáci nehrali vôbec oslňujúco. Aj oni vyprodukovali množstvo chýb, v obrane nepôsobili príliš kompaktne. Ich súper sa však správal benevolentne, a tak ho trestali. V útoku si v zápase, ktorý v poradskom NTC sledovali len dve stovky platiacich divákov, počínali mimoriadne efektívne.

Cenné víťazstvo pečatil po rohovom kope strelecký debutant v najvyššej súťaži Richard Nagy. Podarilo sa mu to v siedmom ligovom zápase.

„Ak by mi niekto pred zápasom ponúkol tri body alebo gól, bral by som radšej víťazstvo. Takto máme oboje,“ vravel 21-ročný stredný obranca.

Súboj pod Tatrami vyhral efektívnejší tím.
Súboj pod Tatrami vyhral efektívnejší tím. (Autor: facebook MFK Tatran L. Mikuláš.)

Štandardky síce jeho mužstvo pred zápasom trénovalo, ale „na iných hráčov ako ja,“ priznal Nagy.

„Výborný výsledok, ale veľmi slabý výkon. Najmä prvý polčas bol z našej strany až biedny. Hráči sa dostali pod psychický tlak, pretože sa začína boj o záchranu. Nakoniec však môžeme byť spokojní,“ hovoril tréner Liptovského Mikuláša Marek Petruš.

„Sú to zlaté tri body, ale zároveň dejepis. Musíme už myslieť na ďalší zápas, ktorý bude pre nás takisto veľmi dôležitý,“ podotkol Staš.

Liptáci už poslední neskončia

Absolútny nováčik medzi fortunaligovou elitou sa touto výhrou definitívne vyhol poslednému miestu.

Na Pohronie, ktoré okupuje túto priečku, má náskok 20 bodov, pričom mužstvo zo Žiaru nad Hronom ich môže získať maximálne osemnásť.

Liptáci sa vzdialili aj od barážovej priečky, na ktorú majú v tejto chvíli náskok šiestich bodov a na konte o zápas viac než Zlaté Moravce.

„Máme to vo svojich rukách. Potrebujeme uhrať ešte aspoň dve víťazstvá. A k tomu nejaké zaváhania súperov, ktorí budú hrať medzi sebou,“ uvedomuje si Petruš.

Michalovce nevyužili možnosť minimálne do pondelka poskočiť na siedmu priečku.

„Nás zaujíma najbližší zápas, potrebujeme bodovať a vyhrávať. To však potrebuje každý, čo je úplne normálne,“ povedal Hrnčár.

Kapitán Ranko doplnil: „Hrá sa ešte o 15 bodov, čo je dosť veľa. Pozeráme sa len hore.“

Časť obsahu sa nepodarilo zobraziť. Skúste znovunačítať stránku.
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»VAR dal penaltu mužstvu, ktoré sa bránilo. Tréner súpera reagoval sarkasticky