Prestížna prešovská Fragaria oslávila jubileum. Čakajú ju zrejme zmeny

Medzinárodný mládežnícky turnaj Fragaria Cup má za sebou dvadsiaty ročník.
Medzinárodný mládežnícky turnaj Fragaria Cup má za sebou dvadsiaty ročník. (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|6. júl 2022 o 22:10

Dominovali zahraničné tímy, Slováci boli najlepšie druhí.

PREŠOV. Mládežnícky futbal je špecifický. Zápasy emotívne prežívajú hráči na ihrisku i rodičia stojaci okolo neho. Stretnutia sprevádzajú neustále výkriky radosti i žiaľ z prehier.

Do bodky to potvrdil jubilejný 20. ročník medzinárodného turnaja Fragaria Cup, ktorý sa v úvode júla konal v Prešove.

Turnaja, na ktorom v minulosti štartovali mladé nádeje Liverpoolu, Celticu Glasgow, Villarrealu, Šachtaru Doneck či Dynama Kyjev, sa tentoraz zúčastnilo 71 tímov z deviatich krajín.

Rozdelené boli do siedmich kategórii (od U8 po U15, s výnimkou U14), zápasy sa hrali na viacerých ihriskách v Prešove i susedných Ľuboticiach. Hlavným dejiskom bol tradične Jazdecký areál na Sídlisku III, kde turnaj v utorok 5. júla slávnostne vyvrcholil.

Rigu viedol bývalý reprezentant

Najúspešnejšími klubmi tohtoročného Fragaria Cup-u sa stali ACS Kids Tampa Brašov z Rumunska a SK Super Nova Riga z Lotyšska. Oba kluby zaknihovali celkovo päť pódiových umiestnení. Úspešne si počínal aj ukrajinský FSG Užhorod.

Mladíci z hlavného mesta Lotyšska ovládli obe najstaršie kategórie – U15 a U13.

„Počuli sme o tom, že je to dobrý turnaj. Prišli sme sa sem zlepšovať a pripraviť sa na novú sezónu. Do každého zápasu sme vstupovali s určitým plánom, vyskúšali si taktické zámery, kombinácie a snažili sa medzi hráčmi vytvoriť správnu chémiu. Nezaujímali nás prioritne výsledky. Tie sa dostavia, ak hráte dobrý futbal,“ skonštatoval pre Sportnet tréner Rigy U15 Andrejs Pereplotkins.

Bývalý 36-násobný lotyšský reprezentant, ktorý má na konte takmer dvesto štartov v tamojšej najvyššej súťaži v drese tímov Skonto Riga, Daugava Riga a FK Jelgava, očakával väčší odpor súperov. Jeho tím vyhral na turnaji všetkých osem zápasov so skóre 57:1.

Futbalisti lotyšskej Rigy sa stali víťazmi kategórie U15. Vľavo hore tréner Andrejs Pereplotkins.
Futbalisti lotyšskej Rigy sa stali víťazmi kategórie U15. Vľavo hore tréner Andrejs Pereplotkins. (Autor: Daniel Dedina)

 „Prešov je pekné mesto, najmä jeho centrum. Bolo o nás dobré postarané, počasie bolo výborné. Ak sa v budúcnosti naskytne možnosť, rád sem opäť prídem,“ dodal 37-ročný rodák z Ukrajiny, ktorý v mladom veku futbalovo rástol v akadémiách Anderlechtu Brusel i anglickom Southamptone.

Zaujal malý slovenský klub

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Prestížna prešovská Fragaria oslávila jubileum. Čakajú ju zrejme zmeny