V Košiciach pri štadióne mizne zemina. Dlho brzdila výstavbu akadémie

Akadémia má vyrásť pri Košickej futbalovej aréne (v pozadí).
Akadémia má vyrásť pri Košickej futbalovej aréne (v pozadí). (Autor: kosice.sk)
Daniel Dedina|21. okt 2022 o 14:30

Odpratať je potrebné 52-tisíc ton hliny.

KOŠICE. Začiatkom minulého týždňa bolo v Košickej futbalovej aréne rušno nielen kvôli tomu, že sa tam konal duel Slovnaft Cupu FC Košice – Komárno.

V tesnej blízkosti štadióna odštartovalo odstraňovanie obrovskej kopy zeminy, ktorá tam bola nahromadená počas výkopových prác pri výstavbe štadióna. Halda hliny bránila tomu, aby na danom mieste mohla vzniknúť akadémia futbalového klubu FC Košice.

Memorandum o výstavbe akadémie pri Košickej futbalovej aréne bolo pritom podpísané ešte v závere roka 2020. Odvtedy už prešli takmer dva roky.

Zemina putuje k brehom Hornádu

„Nie je jednoduché umiestniť 30-tisíc metrov kubických hliny tak, aby to nestálo spoločnosť Košická futbalová aréna a.s. všetky rezervy, ktoré má,“ vysvetľoval pre Sportnet zdržanie celého procesu Marcel Gibóda, predseda predstavenstva Košickej futbalovej arény.

„Sme v rokovaní aj s vodohospodármi. Zeminu by mohli použiť napríklad na výstavbu a spevňovanie hrádzí, avšak aj na ich strane prebiehajú verejné obstarávania,“ tvrdil Gibóda v auguste tohto roka.

Cenová ponuka na odstránenie zeminy s celkovou hmotnosťou 52-tisíc ton, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní, predstavuje sumu na úrovni 89-tisíc eur.

Zeminu na základe zmluvy s KFA odoberú Slovenský vodohospodársky podnik a súkromný investor.

„Doposiaľ takmer 400 nákladných áut odviezlo k brehom Hornádu pri nadjazde do Vyšného Opátskeho niečo vyše 15 percent celkového objemu zeminy,“ informovalo mesto Košice na svojom webe.

Predpokladaný termín úplného odstránenia zeminy je záver novembra. Podľa celkových prepočtov by malo ísť o približne 2 660 naložení nákladiakov.

Na úvod: dve ihriská a budova

Vypratanie tohto územia je predpokladom k jeho odovzdaniu mestu, ktoré ho v zmysle memoranda odovzdá spoločnosti zastupujúcej maďarských investorov v klube FC Košice.

Predpokladaná hodnota výstavby akadémie pri KFA je štyri milióny eur. Mesto na tento účel schválilo klubu prenájom pozemkov na 30 rokov za jedno euro ročne.

Dve naprojektované tréningové ihriská už majú vydané všetky potrebné povolenia. Takisto budova zázemia vrátane šatní.

„Predpokladáme, že s ich výstavbou by sa mohlo začať na jar a do konca budúceho roka by to mohlo byť hotové. Zároveň pripravujeme územie pre tretie ihrisko. Podarilo sa ho už majetko-právne vysporiadať a začať stavať by sa mohlo po získaní príslušných povolení,“ povedal aktuálne Gibóda.

Klub FC Košice pred časom predstavil zámer vybudovania akadémie aj v mestskej časti Nad jazerom. K tomu, aby sa tak stalo, je potrebná zmena územného plánu.

„Územný plán sa má onedlho zverejniť na pripomienkovanie. Po ukončení schvaľovacích procesov má byť predložený poslancom mestského zastupiteľstva na ich najbližšom rokovaní,“ dodal Gibóda.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»V Košiciach pri štadióne mizne zemina. Dlho brzdila výstavbu akadémie