Historický deň pre Košice. Akadémia európskych rozmerov sa stáva realitou

V Košiciach vyrastie moderná futbalová akadémia.
V Košiciach vyrastie moderná futbalová akadémia. (Autor: fckosice.sk)
Daniel Dedina|5. máj 2022 o 20:40

Je to veľká vec pre celý slovenský mládežnícky futbal, vraví šéf klubu.

KOŠICE. „Dnešný deň je historický pre košický mládežnícky futbal,“ vyhlásil prezident FC Košice Dušan Trnka.

Vo štvrtok 5. mája predstavitelia klubu i mesta Košice predstavili projekt vybudovania veľkolepej akadémie. Vyrastie v mestskej časti Nad jazerom, hotová má byť do polovice roka 2024.

Výstavba akadémie by mala stáť zhruba štyri milióny eur. Zabezpečí ju spoločnosť Slovak Sport Development, ktorá zastupuje maďarských investorov v košickom klube. S mestom, ktoré je partnerom projektu, podpíše memorandum o spolupráci.

Aké sú vaše bezprostredné pocity po predstavení tohto zámeru?

„Výstavbou tejto obrovskej akadémie otvárame novú etapu. Ak sme v minulosti snívali o tom, že v Košiciach vyrastie akadémia európskych rozmerov, tak dnešným dňom sa tento sen stáva skutočnosťou. Sme na to strašne hrdí a tešíme sa z toho. Myslím si, že je to veľká vec nielen pre Košice a východ, ale pre celý slovenský mládežnícky futbal.

Akadémia vyrastie v mestskej časti Nad jazerom, asi sedem kilometrov od Košickej futbalovej arény. Čo môžete povedať o danej lokalite?

Je to areál bývalej panelárne s rozlohou 8,2 ha, ktorý je komerčne odkúpený našimi maďarskými partnermi.

Čo všetko bude akadémia zahŕňať?

Vyrastie v nej šesť plnohodnotných ihrísk, z toho dve s umelou trávou a jedno s vyhrievaním. Takisto dve malometrážne ihriská pre prípravky a dve kryté haly. V jednej z nich bude vo vnútri zastrešené ihrisko s umelou trávou polovičných rozmerov.

Prezident FC Košice Dušan Trnka (vpravo) a predseda dozornej rady Gergely Sántha.
Prezident FC Košice Dušan Trnka (vpravo) a predseda dozornej rady Gergely Sántha. (Autor: fckosice.sk/Šimon Pavlišin)

K tomu treba prirátať budovu s ubytovacími i stravovacími kapacitami, šatňou a posilňovňou. To znamená s kompletným zariadením, ktoré potrebujeme pre výchovu a vzdelávanie mladých futbalistov.

Ktoré kategórie budú akadémiu využívať?

Rátame s tým, že kompletne všetci mládežníci, minimálne od žiakov U11 až po U19.

Dlhodobo sa ráta aj so zámerom výstavby tréningových plôch priamo pri Košickej futbalovej aréne. Kedy sa tak stane? 

Máme informácie o tom, že je to na dobrej ceste. Tlačíme na to, aby to bolo čím skôr. Nielen A-tím, ale aj ďalšie družstvá potrebujú súrne tréningové plochy. Momentálne ich je v Košiciach málo.

Naši partneri prisľúbili, že budú participovať aj na výstavbe týchto tréningových plôch. Veríme, že všetky legislatívne prekážky padnú a v čo najkratšom čase sa podarí začať realizáciu. 

Začne dostavba KFA ešte tento rok?

To, v akom stave sa nachádza zámer výstavby tréningových plôch pri Košickej futbalovej aréne, priblížil pre Sportnet košický viceprimátor a predseda predstavenstva KFA Marcel Gibóda.

„Dve ihriska sú naprojektované a povolené aj s tréningovou budovou. Aktuálne je vysporiadané aj tretie ihrisko. To znamená, že pozemky sú vo vlastníctve mesta, a dochádza k jeho zameraniu,“ skonštatoval.

„Sme veľmi radi, že sa pohne výstavba obchvatu Košíc, pretože 30-tisíc metrov kubických zeminy sme nemali kde inde uložiť. Táto zemina pôjde pod obchvat,“ prezradil Gibóda.

Po vykonaní verejného obstarávania by mohla byť vyvezená v priebehu septembra.

„Verím, že v októbri budeme odovzdávať tieto plochy na výstavbu tréningových ihrísk a prvé práce na dvoch ihriskách sa rozbehnú ešte na jeseň tohto roku. Finišovať sa má v roku 2023,“ načrtol Gibóda časový harmonogram.

Predseda predstavenstva KFA sa vyjadril aj k aktuálnemu stavu ohľadom kompletnej dostavby hlavného štadióna, na ktorom už svoje zápasy hráva druholigový tím FC Košice. V závere minulého roka radnica neprijala cenovo navýšenú ponuku pôvodného zhotoviteľa.

„Došlo k určitým úpravám, vrátane úpravy projektovej dokumentácie, keďže sme sa rozhodli presunúť sektor hosťujúcich fanúšikov na z nášho pohľadu vhodnejšie miesto. Ak všetko pôjde podľa plánu, prvý júnový týždeň spúšťame verejné obstarávanie na dostavbu KFA. Uzatvorené by malo byť na jeseň,“ vyhlásil.

Podpis zmluvy so zhotoviteľom a odovzdanie stavby by mohlo prebehnúť do konca roka.

„Plán je najneskôr do 12 mesiacov, to znamená do konca roku 2023, dokončiť dostavbu štadióna,“ dodal Gibóda. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Historický deň pre Košice. Akadémia európskych rozmerov sa stáva realitou