So Slovanom zdolal Barcelonu. Má 80 a stále trénuje najmenších

Ivan Hrdlička kedysi a dnes.
Ivan Hrdlička kedysi a dnes. (Autor: ŠK Slovan, Ivan Mriška)
Ivan Mriška|22. nov 2023 o 19:00

Ivan Hrdlička oslavuje osemdesiat rokov.

BRATISLAVA. Na štadióne v švajčiarskom Bazileji sa tiesnilo 22-tisíc divákov. Bol to najväčší zápas, aký kedy Slovan hral.

Jeho víťazstvo 3:2 nad slávnou Barcelonou vo finále Pohára víťazov pohárov 1969 znie dnes ako sen. Podobný úspech je pre súčasné slovenské kluby len ťažko reálny.

"To sa nedá opísať slovami. Bolo to niečo nečakané a zároveň fantastické," v rozhovore pre Sportnet spomínal pred časom Ivan Hrdlička, ktorý v pamätnom finále odohral celých deväťdesiat minút.

V pondelok 20. novembra oslávil osemdesiat rokov. K jubileu mu gratuloval aj Sportnet.

"Ďakujem veľmi pekne, že ste si na mňa spomenuli. Veľmi veľa to pre mňa znamená," reagoval v telefóne stále usmiaty a aktívny pán.

V článku sa dočítate

  • Ako sa mu behá po ihrisku vo veku 80 rokov?
  • Kedy mali Slovanisti problém prejsť po Bratislave?
  • Keď padla slávna Barcelona. Ako spomína na triumf v Pohári víťazov pohárov 1969?
  • Čomu sa venuje dnes?

Slovan bol priekopník

Emotívne oslavy triumfu v Pohári víťazov pohárov (PVP), vtedy druhej najvyššej klubovej súťaži, sa začali priamo na ihrisku. Policajti so psami sa pred ich začiatkom taktne stiahli a po hvizde rozhodcu sa iba prizerali.

Finále PVP 1969

Slovan - Barcelona 3:2 (3:1)

Góly: 1. Cvetler, 30. Hrivnák, 41. Ján Čapkovič - 17. Zaldua, 51. Rexach.

Zostava Slovana: Vencel - Fillo, Hrivnák, Horváth, J. Zlocha - Hrdlička, Jozef Čapkovič - Cvetler, Móder (67. Bizoň), Jokl. Ján Čapkovič. Tréner Michal Vičan.

Zostava Barcelony: Sadurni - Franch (13. Pereda), Eladio, Olivella, Rife - Pellicer, Zabalza, Castro (46. Mendonca) - Zaldua, Fuste, Rexach. Tréner S. Artigas

Rozhodoval Van Ravens (Holandsko), 22 000 divákov, Bazilej

Barcelončania s ôsmimi španielskymi reprezentanti v zostave zostali prekvapení. Súperom však vzdali poklonu a zatlieskali im.

Slovan ukázal svetu, že aj veľký európsky pohár môže získať tím z východnej Európy. V tom bol priekopníkom. Bol prvým z tejto časti kontinentu.

Cesta domov vlakom bola dlhá. Slovanistom vyhrávala kapela, ktorej neprekážala ani zlomená basa.

Po príchode domov vítali šampiónov davy fanúšikov. Osobne ich hostil vtedajší predseda vlády Peter Colotka, ktorý sa vyfotil s cennou trofejou.

"Sledovalo to obrovské množstvo ľudí a všetci nám fandili. Keď sme prišli domov, bratislavské ulice boli preplnené, taxíkmi sme sa presúvali na štadión. Mali sme problém vôbec prejsť po Bratislave.

Oslavy nemali konca, trvali týždne. V tých časoch chodilo na futbal 30 až 40-tisíc ľudí, takže atmosféra bola veľkolepá. Teraz to znie ako sen. Je iná doba, hrá sa iný futbal," povedal pred časom Hrdlička.

VIDEO: Slovan Bratislava víťazom PVP 1969

Stále trénuje deti

Ivan Hrdlička je legenda Slovana, velikán. Aj v pokročilom veku stále aktívne trénuje.

"Na starosti mám najmenšie deti v Slovane Bratislava, teda chlapcov U6, ktorí ešte len idú do školy.

Učím ich futbalové základy. Nie sú tam žiadne veľké nároky, ide len o to, aby ich to bavilo.

Vďaka futbalu som medzi ľuďmi, socializujem sa. Kým mi bude zdravie slúžiť, budem aktívny. Predsa, nebudem sedieť doma," podotkol.

Bývalý československý reprezentant je dodnes aktívny aj na ihrisku. Pravidelne hráva za starých pánov Slovana, za ktorých, ako ďaleko najstarší, nosí kapitánsku pásku.

"Chcem ešte vybehnúť na trávnik. Budem však úprimný, nie tak často ako doteraz. Mám svoje roky a zdravotné problémy. Vek človek nezastaví.

Nie je to už ako kedysi. Niektorí mladí, päťdesiatroční nechodia. Tak čo mám potom ja povedať?" prezradil Sportnetu.

Ivan Hrdlička v lete na trávniku v Kremnici.
Ivan Hrdlička v lete na trávniku v Kremnici. (Autor: Ivan Mriška)

Slovan? V rámci možností slušne

Hrdlička okrem trénovania a hrania pravidelne navštevuje zápasy Slovana. Drží mu palce v dobre rozbehnutej skupine Európskej konferenčnej ligy.

"V rámci možností hráme slušne. Máme šancu postúpiť, čo je dôležité. Aby chodil plný dom a mohli sme sa baviť futbalom. Ako sa však hovorí, vždy to môže byť aj lepšie...," dodal účastník majstrovstiev sveta 1970 v Mexiku.

Na MS 1970 si zahral aj proti legendárnej Brazílii, za ktorú vtedy nastúpili mená ako Pelé, Jairzinho či Rivelino.

"Hral som len polčas, ale ten nám vyšiel a stav bol 1:1. Cez prestávku ma vystriedali a napokon sme prehrali 1:4.

Mali sme problém s kondíciou, nejako sme odpadli. Radšej však nebudem rozoberať, čo sa vtedy stalo. Ani to vlastne nie je zaujímavé...

Brazília nás vtedy pozývala na viaceré turnaje a prípravné zápasy. Na Maracane sme hrali pred sto tisíc divákmi, raz sme remizovali 2:2 a neskôr prehrali 1:2. Boli to vyrovnané zápasy.

Boli sme vtedy veľké mužstvo. Nechcem nikoho uraziť, ale dnes by nás asi Brazília na priateľský súboj nevolala," rozprával pred časom.

Ako vidí šance Slovenska na EURO 2024 v Nemecku? "To si netrúfnem hodnotiť. Dôležité je, že sa postúpilo a čakajú nás dobré zápasy, ktoré budeme sledovať. To je podstatné. Verím, že to bude dobrý turnaj," uzavrel čerstvý osemdesiatnik Ivan Hrdlička.

Ivan Hrdlička

stredopoliar


Kluby: 1962 - 1970 Slovan Bratislava, 1971 Dukla Praha, 1972 Slovan Bratislava, 1972 – 1975 Zbrojovka Brno

Nesmierne vytrvalý záložník, obhospodarujúci vo dvojici celý stred ihriska. Bol dispečerom a dirigentom mužstva, často aj kapitánom.

Bol inteligentný technik s neobyčajným prehľadom v hre. Jeho prednosťou bolo, že zo stredných vzdialeností dobre zakončoval.

V rokoch 1964 - 1971 si sedemnásťkrát obliekol reprezentačný dres Československa, za ktoré strelil dva góly. V lige nastúpil 315-krát, čo hovorí o jeho stabilite a forme.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»So Slovanom zdolal Barcelonu. Má 80 a stále trénuje najmenších