Nervózny šláger má dohru. Padli tvrdé tresty, niektorí budú pykať ešte aj na jar

Stretnutie Púchov - Komárno prinieslo veľa nervozity.
Stretnutie Púchov - Komárno prinieslo veľa nervozity. (Autor: II. futbalová liga/ facebook)
Titanilla Bőd|20. okt 2023 o 18:15

Disciplinárka sa zaoberala zápasom Púchov - Komárno.

BRATISLAVA. Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu uverejnila tresty v súvislosti so stretnutím II. ligy medzi MŠK Púchov a KFC Komárno.

Bol to šláger minulého kola, v ktorom vtedy druhý Púchov privítal lídra. Hostia vyhrali 1:0 gólom z úvodu stretnutia. Vyrovnávajúci gól domácich neplatil pre hru rukou.

Rozhodca Tadeáš Vaňo udelil dokopy štyri červené karty: trénerovi Púchova Mariánovi Zimenovi, hráčom Púchova Štefanovi Holišovi a Martinovi Klabníkovi a hráčovi Komárna Dominikovi Špiriakovi.

Rozsiahly dôkazný materiál

Disciplinárna komisia uverejnila v súvislosti so stretnutím osobitné komuniké.

„Zo strany delegáta stretnutia bolo podaných viacero podnetov týkajúcich sa hrubého nešportového správania sa tak trénera, hráčov, funkcionárov ako aj fanúšikov domáceho klubu. Členom Disciplinárnej komisie bol zároveň predložený rozsiahly dôkazný písomný aj audiovizuálny materiál.

Po jeho dôslednom vyhodnotení dospeli k záveru, že kritika a spôsob jej vyjadrenia voči delegovaným osobám boli v uvedenom zápase svojou intenzitou, hrubosťou a vulgárnosťou absolútne neprimerané a nedôvodné, čomu zodpovedá aj výška uložených sankcií za hrubé nešportové správanie,“ píše sa v komuniké disciplinárnej komisie.

Tresty sú podrobne rozpísané v aktuálnej úradnej správe.

Aké tresty dostali Púchovčania?

Štefan Holiš, hráč – pozastavenie výkonu na 3 týždne za vylúčenie za hrubé nešportové prejavy (vulgárne urážky delegovaných osôb) + pozastavenie výkonu na 4 týždne za hrubé nešportové prejavy po vylúčení (vulgárna kritika a vyhrážanie sa delegovanej osobe)

Marián Zimen, tréner – pozastavenie výkonu na 3 týždne za hrubé nešportové prejavy (vulgárne urážky delegovaných osôb) + pozastavenie výkonu na 3 týždne za hrubé nešportové prejavy po vylúčení (vulgárna kritika delegovaných osôb)

Martin Klabník, hráč – pozastavenie výkonu na 3 týždne za vylúčenie za telesné napadnutie (udretie súpera nadmernou silou v neprerušenej hre mimo súboja o loptu)

Marek Šimáček, člen realizačného tímu – finančná pokuta 200 eur za hrubé nešportové prejavy v stretnutí

Adrián Kopičár, hráč (nebol nominovaný na zápas) – finančná pokuta 300 eur za hrubé nešportové prejavy po skončení stretnutia

Vladimír Mišák, masér – finančná pokuta 200 eur za hrubé nešportové prejavy po skončení stretnutia

Klub MŠK Púchov – finančná pokuta 700 eur za hrubé nešportové správanie divákov a nedostatočnú usporiadateľskú službu (umožnenie vstupu osobe nezúčastnenej na hre – Adriánovi Kopičárovi – na hraciu plochu)

Do konca jesennej časti II. ligy je ešte päť týždňov. Holiš a Zimen dostali vyšší trest, ktorý bude počas súťažnej prestávky prerušený.

V praxi to znamená, že Štefan Holiš nebude v jarnej časti k dispozícii ešte dva týždne a tréner Marián Zimen jeden.

V ich prípade ide o dva rôzne tresty, jeden za samotné vylúčenie a druhý za to, čo sa udialo po vylúčení.

Brali do úvahy konkrétne okolnosti

Tresty sú bližšie k dolnej sadzbe možných sankcií. Za hrubé urážky sa podľa disciplinárneho poriadku uloží sankcia pozastavenie výkonu športu a funkcie na dva týždne až štyri mesiace.

„Pri všetkých sankciách, týkajúcich sa tohto stretnutia, vzala DK SFZ do úvahy konkrétne okolnosti daného stretnutia, ako aj okolnosti týkajúce sa jednotlivých potrestaných, vrátane aj ich disciplinárnej histórie,“ píše sa v komuniké disciplinárnej komisie.

Týka sa to napríklad Štefana Holiša, ktorý bol v auguste vylúčený za udretie súpera nadmernou silou do oblasti hlavy mimo súboja o loptu.

Potrestaný bol aj hráč Komárna Dominik Špiriak, ktorý bol vylúčený po druhej žltej karte. Dostal trest na jeden zápas.

Disciplinárna komisia vo svojom vyhlásení zdôraznila, že rešpektuje fakt, že k futbalu patria aj emócie. Aj tie však musia mať svoje hranice.

„Prejavy nesúhlasu s výkonom rozhodcu či priebehom stretnutia majú svoje hranice dané predpismi SFZ a nebudeme na žiadnej úrovni súťaží riadených SFZ tolerovať hrubé nešportové správanie v podobe neustálych vulgárnych urážok prechádzajúcich od neúcty až k nenávisti,“ píše sa v komuniké.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nervózny šláger má dohru. Padli tvrdé tresty, niektorí budú pykať ešte aj na jar