Fanúšikovia by vypredali aj päť takých štadiónov. Hrá sa prvé finále EKL

Futbalisti AS Rím.
Futbalisti AS Rím. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. máj 2022 o 00:00

Mourinho môže mať historický zápis.

TIRANA. Európska konferenčná liga (EKL) spozná v stredu historicky prvého víťaza.

Vo finále premiérového ročníka tretej najvýznamnejšej klubovej súťaže na starom kontinente sa stretnú AS Rím a Feyenoord Rotterdam.

Európska konferenčná liga - finále

/streda, 25. máj o 21.00 h/

Predpokladané zostavy:

AS Rím: Rui Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Karsdorp, Cristante, Sergio Oliveira, Pellegrini, Zalewski - Zaniolo, Abraham

Feyenoord: Marciano - Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia - Til, Aursnes, Orkun Kökcü - Nelson, Dessers, Sinisterra

/hrá sa v Tirane, rozhoduje: István Kovács (Rum.)/

Duel v Aréne Kombetare v albánskej metropole Tirana sa začne o 21.00 h, rozhodovať ho bude rumunský arbiter István Kovács.

Mourinho sa môže zapísať do histórie

Rimania boli vo finále európskej súťaže naposledy pred 31 rokmi, keď vo finále niekdajšieho Pohára UEFA podľahli Interu Miláno.

Neúspešné finále zažili aj v bývalom EPM (predchodca Ligy majstrov), v sezóne 1983/1984 v ňom prehrali s FC Liverpool v rozstrele.

Na európskej scéne tak doteraz titul nezískali, na inú významnú trofej čakajú jeho priaznivci od roku 2008, vtedy klub uspel v Talianskom pohári.

Portugalský tréner Jose Mourinho absolvuje už piate finále v európskych klubových súťažiach v kariére.

Všetky svoje štyri predchádzajúce účasti pretavil na zisk trofeje - na lavičke FC Porto triumfoval v Pohári UEFA 2003 a Lige majstrov 2004, s Interom Miláno sa radoval v Lige majstrov 2010 a Manchester United doviedol k víťazstvu v Európskej lige v roku 2017.

V Tirane tak môže skompletizovať zbierku a mať tituly zo všetkých v súčasnosti existujúcich pohárových súťaži v Európe.

Môže sa zároveň stať tretím koučom v histórii s víťazstvami v troch rôznych európskych súťažiach po Giovannim Trapattonim a Udovi Lattekovi. Obaja majú na konte triumfy v EPM, Pohári UEFA a Pohári víťazov pohárov.

"História a dôležitosť súťaže sú odlišné ako v minulosti, ale je to pre mňa ďalšie európske finále a momentálne to najdôležitejšie, pretože nás ešte len čaká. Konferenčná liga je náročná súťaž a teraz sa chceme zapísať do histórie ako jej prvý víťaz. Bude to náš 15. zápas v Európe v tejto sezóne, začali sme už v auguste a veľa sme cestovali.

Doplatili sme na to aj v Serii A, kde sme strácali body so súpermi, ktorí mali na prípravu viac času ako my. Aj teraz mal Feyenoord týždeň k dobru. Finále je vždy 50 ku 50, my urobíme všetko pre to, aby to bolo aspoň 51:49 pre nás," povedal pred finále Mourinho.

V Tirane sa bude spoliehať aj na fazónu anglického útočníka Tammyho Abrahama, ktorý v tejto sezóne nastrieľal 27 gólov, z toho deväť v EKL.

"Pre mňa toto nie je malá trofej. Každé finále je finále a nezáleží na tom, v akej to je súťaži. Keď sa prebojujete do rozhodujúceho zápasu, vždy ho chcete vyhrať," vyhlásil Abraham pre agentúru AFP.

Holanďania prehrali len raz

Feyenoord má už na rozdiel od svojho súpera v zbierke prvenstvo v európskych súťažiach, na konte má spolu tri trofeje - víťazstvo v EPM 1970 i v Pohári UEFA v rokoch 1974 a 2002.

Kouč Arne Slot priviedol tím k tretiemu miestu v tejto sezóne holandskej ligy, teraz má šancu zakončiť ročník významným úspechom.

Púť v premiérovej sezóne EKL odštartovali jeho zverenci v júli minulého roka predkolom v kosovskej Drite, ktorá leží približne 250 kilometrov od Tirany, kde sa cesta skončí.

Hráči z Rotterdamu v prebiehajúcej sezóne EKL prehrali z 18 duelov iba raz - v play off o skupinovú fázu s Elfsborgom.

Kormidelník Feyenoordu vie, kto proti nemu bude stáť na lavičke súpera: "Mourinho má pôsobivú bilanciu vo finálových zápasoch. My sa však nemôžeme pozerať na jeho životopis, ale sústredime sa na iba na ich tím, taktiku a spôsob, akým hrajú. Na to sme sa pripravovali a chceme sa pobiť o víťazstvo," vyhlásil Slot.

Oporou jeho tímu je nigérijský útočník Cyriel Dessers, ktorý je s 10 gólmi líder tabuľky strelcov prebiehajúcej sezóny EKL o jeden zásah pred Abrahamom.

Štadión v Tirane má kapacitu "iba" 20.000 fanúšikov a pre priaznivcov každého z finalistov vyčlenili po 4000 vstupeniek, no záujem bol mnohonásobne vyšší.

Oba tímy majú početnú enklávu fanúšikov a do Albánska sa ich mnoho chystalo vycestovať aj bez lístkov.

"Zaplnili by s prehľadom aj Santiago Bernabeu," vyhlásil Mourinho. AS Rím a Feyenoord sa doteraz stretli vo vzájomných dueloch dvakrát, vo vyraďovačke EL 2014/15 postúpil Rím po výsledkoch 1:1 doma a 2:1 vonku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Fanúšikovia by vypredali aj päť takých štadiónov. Hrá sa prvé finále EKL