Rozhodca neuznal gól, zomrelo vyše tristo ľudí. Najväčšie tragédie v histórii futbalu

Spomienka na tragédiu, pri ktorej zahynuli 15. apríla 1989 fanúšikovia FC Liverpool.
Spomienka na tragédiu, pri ktorej zahynuli 15. apríla 1989 fanúšikovia FC Liverpool. (Zdroj: TASR/AP)
Ivan Mriška, TASR|2. okt 2022 o 11:40

Katastrofu spustila aj odhodená cigareta.

BRATISLAVA. K obrovskej tragédii došlo v Indonézii. V zápase miestnej súťaže medzi tímami Arema FC a Persebaya Surabaya (2:3) prišlo o život 125 ľudí.

Po záverečnom hvizde prepukli na štadióne chaos a panika. Násilnosti sa začali po tom, ako fanúšikovia zdolaného domáceho tímu vtrhli na ihrisko.

Polícia použila na spacifikovanie davu slzotvorný plyn, čo vyvolalo medzi priaznivcami paniku. FIFA pritom takýto donucovací prostriedok nedovoľuje.

Tragédia v Malangu je druhým najhorším nešťastím v histórii futbalu.

Najväčšie futbalové tragédie

24. mája 1964 - Lima, Peru

Presne 318 futbalových fanúšikov prišlo o život a vyše päťsto sa zranilo. Najväčšia tragédia v histórii futbalu sa odohrala po výtržnostiach v zápase olympijskej kvalifikácie.

Išlo o súboj medzi Argentínou a Peru. Smutná udalosť sa stala po tom, čo uruguajský rozhodca Pazos neuznal domácim vyrovnávací gól.

15. apríla 1989 - Sheffield, Anglicko

Tragédia sa udiala v semifinále pohára medzi Liverpool FC a Nottinghamom Forest. Na štadióne Hillsborough vpustili usporiadatelia do zaplneného hľadiska štyritisíc liverpoolskych fanúšikov bez vstupeniek.

Mohutný tlak ľudí, ktorí sa valili cez úzky tunel na zadnom konci tribúny spôsobil obrovskú tlačenicu v prednej časti, kde boli priaznivci natlačení na plot.

Problémy si nikto dlho nevšimol, všetci sa sústredili na zápas. Až po čase bol políciou informovaný rozhodca Ray Lewis, aby prerušil zápas.

Fanúšikovia sa šplhali cez plot, aby unikli z davu.

Niektorým zachránili život priaznivci z druhého sektora, ktorí ich vytiahli. Mnohí však boli tak stlačení, že nemohli dýchať a udusili sa postojačky. Tragédia si vyžiadala 96 obetí a cez dvesto zranených osôb.

20. októbra 1982 - Moskva, Rusko

Presne 340 ľudí zomrelo počas zápasu Spartaka Moskva proti Haarlemu.

Krátko pred konečným hvizdom sa totiž polícia pokúšala niektorých divákov zo štadióna vyniesť, avšak po góle strelenom v nadstavenom čase, sa chceli vzrušení fanúšikovia vrátiť a udupali ľudí v strede.

9. mája 2001 - Accra, Ghana

Až 127 fanúšikov zomrelo v hromadnej panike. Polícia použila na dav, ktorý hádzal počas zápasu medzi Hearts of Oak a Asante Kotoko umelé fľaše na ihrisko, slzný plyn. To vyústilo vo veľkú paniku.

2. januára 1971 - Glasgow, Škótsko

Cez derby Glasgow Rangers – Celtic Glasgow na štadióne Ibrox Park vypuklo po vyrovnávacom góle domácich mohutné nadšenie, ktoré malo krutý výsledok - 66 mŕtvych a dvesto zranených.

Krvavé udalosti sa odohrali po zrútení bariéry na schodisku. Tie zapríčinili reťazovú reakciu, ktorá so sebou zmietla viacero divákov.

11. mája 1985 - Bradford, Anglicko

Odhodená cigareta zapríčinila vzplanutie drevenej terasy na štadióne Valley Parade v Bradforde počas zápasu proti Lincoln City. Zomrelo 56 ľudí a ďalších dvesto sa zranilo.

29. mája 1985 - Brusel, Belgicko

Tridsaťdeväť fanúšikov neprežilo pád steny po bitke medzi priaznivcami Liverpoolu a Juventusu vo finále Európskeho pohára majstrov.

Viac ako štyristo priaznivcov utrpelo zranenia. Zápas sa i napriek hrôze odohral, Juventus vyhral 1:0. Anglickým klubom následne zakázali účasť v európskych pohároch na päť rokov.

17. september 1967 - Kayer, Turecko

Po diskutabilnom góle sa v ligovom zápase strhla bitka, ktorú neprežilo 44 ľudí.

9. marca 1946 - Bolton, Anglicko

Tridsaťtri fanúšikov zomrelo a viac ako päťsto sa zranilo po páde dvoch bariér v zápase pohára FA medzi Boltonom Wanderers a Stoke City.

8. február 1981 - Atény, Grécko

Vyše dvadsať ľudí ušliapal dav pri zavretej bráne po skončení zápasu gréckej ligy medzi Olympiakosom Pireus a AEK Atény.

23. júna 1968 - Buenos Aires, Argentína

Nával fanúšikov po zápase River Plate s Bocou Juniors neprežilo 74 fanúšikov.

17. februára 1974 - Káhira, Egypt

Štyridsaťdeväť ľudí zomrelo a päťdesiat sa zranilo pri tom, ako sa dav pokúšal vojsť na štadión Zamalek. Smutná udalosť sa udiala po zápase Zamalek Káhira – Dukla Praha.

1. februára 2012 – Port Saide, Egypt

Tisíc ľudí bolo zranených a 74 zomrelo. To sú čísla po strete fanúšikov egyptských futbalových klubov po zápase Al Masri - Al Ahli.

10. marec 1988 - Tripolis, Líbya

Tridsať mŕtvych si vyžiadal pád tribúny počas priateľského zápasu medzi Líbyou a Maltou.

12. marca 1988 - Káthmandú, Nepál

Deväťdesiattri ľudí zomrelo a viac než sto sa zranilo pri tom, ako sa pokúšali ujsť pred krupobitím cez uzamknuté východy.

13. január 1991 - Johannesburg, JAR

Na štadióne sa strhla panika, ktorá si v zápase Kaizer Chiefs a Orlando Pirates v juhoafrickom Johannesburgu vyžiadala 42 obetí.

5. mája 1992 - Bastia, Francúzsko

Osemnásť obetí zapríčinilo zrútenie terasy na štadióne v Bastii na ostrove Korzika počas semifinálového zápasu francúzskeho pohára proti Marseille.

16. októbra 1996 - Guatemala City, Guatemala

Zomrelo 84 ľudí a okolo 150 ďalších sa zranilo počas masovej paniky, ktorá vypukla na štadióne pred kvalifikačným zápasom na majstrovstvá sveta medzi Guatemalou a Kostarikou.

20. december 1998 - Kolumbia

Štyria ľudia zomreli a asi päťdesiat ich bolo zranených v dopravnom chaose na uliciach po skončení zápasu kolumbijskej ligy.

5. jún 1999 - Beja, Tunisko

Traja fanúšikovia prišli o život pri výtržnostiach počas zápasu Tuniského pohára.

5. apríl 2000 - Istanbul, Turecko

Dvoch anglických prívržencov zavraždili tureckí chuligáni počas potýčok pred semifinálovým zápasom Pohára UEFA medzi Galatasarayom Istanbul a Leeds United.

9. júl 2000 - Harare, Zimbabwe

Trinásť ľudí zahynulo počas zrážok s policajtmi pri masovej panike pred kvalifikačným zápasom Zimbabwe proti JAR.

29. apríla 2001 - Lubumbashi, Kongo

Štrnásť ľudí prišlo o život pri panike, ktorú zapríčinila polícia počas zápasu medzi klubmi Mazembe a Lupopo.

6. mája 2001 - Sari, Irán

Jeden ľudský život a 284 zranených si vyžiadalo zrútenie časti strechy na štadióne.

25. novembra 2007 - Salvádor, Brazília

Osem futbalových fanúšikov zahynulo pri kolapse tribúny na štadióne Fonte Nova v severovýchodnom brazílskom meste Salvádor. Tragédia sa odohrala krátko po skončení zápasu Bahia - Vila Nova (0:0), ktorého výsledok znamenal postup domácich do druhej najvyššej brazílskej súťaže.

29. marca 2009 - Abidjan, Pobrežie Slonoviny

Po páde steny počas kvalifikačného zápasu na majstrovstvá sveta medzi Pobrežím slonoviny a Malawi zomrelo 22 ľudí. Desaťtisíce fanúšikov natlačili do preplneného štadióna Houphouet-Boigny.

23. októbra 2010 - Nairobi, Keňa

Sedem priaznovcov prišlo o život v tlačenici pred vstupom na kenský národný štadión v Nairobi, kde bol zápas dvoch najpopulárnejších kenských tímov.

Šiestich ľudí ušliapal dav a jedna osoba zomrela po prevoze do nemocnice. Fanúšikovia, ktorí sa snažili dostať na zápas, polámali jednu vstupnú bránu.

31. októbra 2010 - San Pedro Sula, Honduras

Štrnásť osôb medzi nimi amatérski hráči, rozhodcovia a diváci sa stalo obeťou vojny drogových kartelov.

Neznámi páchatelia rozpútali krvavý kúpeľ priamo na futbalovom ihrisku. Desať ľudí zomrelo priamo na štadióne, zostávajúci štyria po prevoze do nemocnice. Išlo o akt pomsty súperiacich drogových kartelov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Rozhodca neuznal gól, zomrelo vyše tristo ľudí. Najväčšie tragédie v histórii futbalu