Obrovská tragédia v Indonézii. Na futbale prišlo o život 125 ľudí

Počas futbalového zápasu zomreli v Indonézii desiatky ľudí.
Počas futbalového zápasu zomreli v Indonézii desiatky ľudí. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|2. okt 2022 o 07:10 (aktualizované 2. okt 2022 o 08:55)

Ide o druhé najväčšie nešťastie na futbalových štadiónoch.

MALANG. Zápas indonézskej futbalovej ligy medzi tímami Arema FC a Persebaya Surabaya (2:3) sa skončil tragédiou, ktorej ťažko nájsť obdobu.

Na štadióne prepukli násilnosti, pri ktorých prišlo o život najmenej 125 ľudí. Pôvodné správy hovorili o 129 obetiach, medzi ktorými bola aj dvojica policajtov.

Potom sa tento počet zvýšil na 174, no neskôr tamojšie úrady toto číslo korigovali po tom, ako zistili, že niektoré osoby započítali dvakrát. 

Po prehre vtrhli na hraciu plochu stovky fanúšikov domáceho tímu. Boli nespokojní s prehrou a vydali sa smerom k lavičke svojho tímu. Proti nim zasiahla polícia.

Podľa divákov bol zásah polície násilný.

Proti prvým fanúšikom nasadili psov a ťažkoodencov. Bili ich obuškami.

Polícia následne použila na spacifikovanie davu slzotvorný plyn, čo vyvolalo medzi fanúšikmi ešte väčšiu paniku.

Paniku pôsobila paľba

"Bolo to bang, bang, bang. Rýchla paľba, ktorá sa na štadióne ozývala. Boli to veľmi hlučné výstrely," opisuje Muhamad Dipo Maulana pre BBC ako polícia pálila do davu nálože s plynom.

Toto bol impulz, ktorý spustil medzi fanúšikmi paniku.

"Prerástlo to v anarchiu. Fanúšikovia začali útočiť na policajtov a na policajné autá," cituje BBC šéfa miestnej polície Nica Afintu.

"Treba priznať, že nie všetci ľudia sa takto správalo... Bolo ich asi tritisíc." 

FIFA pritom zakazuje použitie slzotvorného plynu na štadiónoch.

Podľa miestnych médií väčšina ľudí zomrela či bola smrteľne zranená v tlačenici, keď sa snažila dostať preč zo štadióna. Pri východe bol v dôsledku plynu a množstva ľudí nedostatok kyslíka a veľa ľudí dav ušliapal.

"Tridsaťštyri ľudí zomrelo na štadióne a zvyšok v nemocnici," doplnil Afinta.

Predali viac vstupeniek ako bola kapacita

Výtržnosti sa rozšírili i mimo štadióna, kde bolo prevrátených a zapálených minimálne päť policajných áut. Viac ako 300 ľudí bolo prevezených do okolitých nemocníc.

V celej krajine na týždeň pozastavia konanie futbalových zápasov a tímu FC Arema Malang do konca sezóny uzavrú štadión.

Tímy FC Arema a Persebaya Surabaya sú veľkí rivali. Vzhľadom na obavy z výtržností mali fanúšikovia hostí zákaz kupovania vstupeniek na toto stretnutie.

Podľa informácií BBC sa na zápas predalo 42-tisíc vstupeniek, hoci kapacita štadióna je 38-tisíc miest.

Čierny deň pre celý svetový futbal

"Tragédia v Malangu je druhým najhorším nešťastím na futbalovom štadióne vo svete. Najviac obetí si vyžiadali strety fanúšikov na štadióne v peruánskej Lime.

Po stretnutí olympijskej kvalifikácie Peru - Argentína v máji 1964 zomrelo 328 ľudí a na päťsto ďalších utrpelo zranenia," uvádza ČTK.

Indonézsky minister športu Zainudin Amali v reakcii na incident vyhlásil, že vláda urobí všetko pre to, aby zvýšila bezpečnosť na športových podujatiach.

"Je to poľutovaniahodná udalosť a veľká rana pre indonézsky futbal, ktorá prichádza v čase, keď fanúšikovia konečne mohli navštevovať zápasy. Incident dôkladne vyšetríme a vyvodíme z neho dôsledky," uviedol Amali.

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino označil tragédiu v Indonézii za ťažko pochopiteľnú.

"Je to čierny deň pre celý svetový futbal. Všetci sme v šoku z udalosti, ku ktorým prišlo počas zápasu v Malongu. Naše myšlienky a modlitby smerujú k obetiam, zraneným i celému indonézskemu ľudu," uviedol švajčiarsky funkcionár vo svojom stanovisku.

Pred všetkými nedeľňajšími zápasmi španielskej futbalovej La Ligy a druhej najvyššej súťaže si obete tragédie uctia minútou ticha.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Obrovská tragédia v Indonézii. Na futbale prišlo o život 125 ľudí