Fortuna ligu hral ako 16-ročný. Z Linzu by sa rád dostal do Anglicka či Nemecka

Adam Griger s otcom Martinom po podpise zmluvy s LASK Linz.
Adam Griger s otcom Martinom po podpise zmluvy s LASK Linz. (Autor: Archív Adama Grigera)
Daniel Dedina|30. dec 2020 o 16:00

Mládežníckeho reprezentanta Adama Grigera už skúšali Everton, AC Miláno i Juventus Turín.

PREŠOV. Keď v závere septembra na seba v treťom predkole Európskej ligy narazili LASK Linz a Dunajská Streda, čakala sa vyrovnanejšia konfrontácia.

Rakúsky tím však slovenského súpera prevalcoval suverénne 7:0. Následne vyškolil aj Sporting Lisabon - na pôde favorizovaného súpera vyhral 4:1 - a postúpil do skupinovej fázy.

V nej mu v konkurencii Tottenhamu, Antvérp a Ludogorca Razgrad nechýbalo veľa, aby prenikol do jarného šestnásťfinále druhej najprestížnejšej klubovej súťaže v Európe.

„Ten zápas som nevidel, ale 7:0 je dosť vysoký výsledok. Ukazuje to, kde je slovenský a kde rakúsky futbal,“ tvrdí nová posila Linzu Adam Griger, ktorý s klubom krátko pred Vianocami podpísal trojročnú zmluvu.

Tréningy s áčkom, zápasy za béčko

Hoci má len 16 rokov, tréningy absolvuje s A-mužstvom a zápasy bude hrávať za druholigové béčko. Práve tento faktor uňho zavážil pri uprednostnení ponuky LASK-u.

„Pol roka som už s mužmi trénoval v Michalovciach a nechcel som sa vracať do akadémie. Myslím si, že len to ma posunie vpred,“ vyhlásil Griger.

(Zdroj: lask.at)

Zástupcovia momentálne tretieho tímu rakúskej Bundesligy si mladého Slováka nevybrali náhodou. Vidia v ňom veľký potenciál.

„Určite sa budú snažiť dostať zo mňa čo najviac, aby som sa čo najskôr uplatnil v áčku. A aby ma potom mohli možno výhodne predať,“ zamyslel sa talentovaný útočník.

V Linzi sa má hlásiť 7. januára, na úvod zimnej prípravy. Štart jarnej časti druhej rakúskej ligy je naplánovaný na 12. februára.

Sledovali ho v zápasoch slovenskej ligy

S futbalom začínal Adam Griger ako šesťročný v 1. FC Tatran Prešov. V klube si prešiel kategóriami prípraviek i žiakov.

Keďže prešovské dorastenecké tímy museli opustiť najvyššiu súťaž kvôli vypadnutiu A-mužstva do tretej ligy, v lete 2019 prestúpil do Popradu.

Ako 15-ročný už bol kapitánom sedemnástky.

Chvíľu to vyzeralo, že by mohol zamieriť do Nitry, ale pred začiatkom tejto sezóny sa stal hráčom Michaloviec.

V ich drese získal honor jedného z najmladších hráčov, ktorí nastúpili v našej najvyššej súťaži. Keď 8. augusta v zápase proti Trnave vybehol v 67. minúte na trávnik, mal 16 rokov, štyri mesiace a 23 dní.

Griger pri svojej seniorskej premiére v drese Michaloviec.
Griger pri svojej seniorskej premiére v drese Michaloviec. (Autor: Róbert Andrejov)

Vo Fortuna lige naskočil ako striedajúci hráč do piatich zápasov, zahral si aj proti Slovanu Bratislava, Žiline a Trenčínu. A práve počas zápasu v Žiline ho z tribúny sledovali pozorovatelia LASK-u Linz.

„Som veľmi vďačný za príležitosť trénerovi Majorošovi i jeho asistentovi Ondríkovi. Považujem to za úspech a som rád, že som si už v šestnástich rokoch mohol vyskúšať ligu,“ vraví člen kádra slovenskej reprezentácie do 17 rokov.

Dotiahne to do top klubov v Európe?

Napriek mladému veku je Grigerov futbalový životopis pestrý. Za sebou má skúšky v renomovaných kluboch - FC Everton, AC Miláno, Glasgow Rangers i Juventus Turín.

„Ťažko vyzdvihnúť nejaký konkrétny zážitok, ale najviac sa mi páčilo asi v Evertone,“ zamyslel sa hrotový útočník, ktorému napriek vysokej postave (192 cm) nerobí problém hrať aj v krídelnom priestore.

Adam Griger počas skúšky v Juventuse Turín.
Adam Griger počas skúšky v Juventuse Turín. (Zdroj: archív A.G.)

Ak sa mu podarí presadiť sa v Linzi, otvoriť by sa mu mohla cesta do niektorej z elitných európskych líg.

„Dúfam, že to tak bude. Klub hral Európsku ligu a v budúcej sezóne by sa mohol dostať do Ligy majstrov. Rád by som si zahral v niektorom z top klubov anglickej Premier League či nemeckej Bundesligy,“ poznamenal.

Je obdivovateľ Cristina Ronalda i aktuálneho držiteľa ceny pre najlepšieho hráča sveta podľa FIFA, Poliaka Roberta Lewandowského.

Obľúbenými klubmi cieľavedomého mladíka sú FC Barcelona a Manchester United.

Adamov prestup do LASK Linz schvaľuje aj jeho otec Martin Griger, ktorý so synom už precestoval tisícky kilometrov. Nechýbal ani v Linzi.

„Ide o veľmi dobrú voľbu v tejto ťažkej dobe. Kluby majú v období korony menej peňazí na prestupy hráčov, takže je to super vec,“ skonštatoval hrdý otec.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Fortuna ligu hral ako 16-ročný. Z Linzu by sa rád dostal do Anglicka či Nemecka