Formulu 1 opúšťajú dvaja pretekári. Hülkenberg odchádza bez pódia

Nico Hülkenberg.
Nico Hülkenberg. (Autor: Luca Bruno - TASR/AP)
SITA|2. dec 2019 o 17:48

V novej sezóne sa predstavia Ocon a Latifi.

BRATISLAVA. Nedeľňajšou Veľkou cenou Abú Zabí sa minimálne nateraz skončila kariéra pretekára formuly 1 pre dvoch skúsených pilotov.

Poľskí fanúšikovia verili v rozprávkový návrat Roberta Kubicu, ale ten v slabučkom Williamse neoslnil a po roku opúšťa svet F1.

Po desiatich sezónach sa jedna športová kapitola končí aj pre Nemca Nica Hülkenberga, ktorý sa vytúženého pódia nedočkal.

Hülkenberg: Uľavilo sa mi, že je po všetkom

"Cítim sa dobre, trochu sa mi uľavilo, že je po všetkom. Formula 1 je jedinečná. Som šťastný a tiež vďačný za čas, ktorý som tu strávil. Stretol som úžasných ľudí, priateľov a mám zážitky, na ktoré budem spomínať s úsmevom na tvári.

Ďakujem Renaultu za ostatné tri roky. Mali sme vzostupy aj pády, ale bolo to cool a často zábavné," skonštatoval Hülkenberg pre oficiálny web F1.

Okrem toho rodák z mesta Emmerich am Rhein opísal aj svoju doposiaľ poslednú jazdu v F1.

"Som rád, že to boli dobré preteky, dal som do toho všetko. Škoda, že som v závere prišiel o bod, ale stratégia na jednu zastávku v boxoch bola náročná a na konci som mal príliš zničené pneumatiky.

Som však so svojím výkonom spokojný, čo je pre mňa najdôležitejšie. Už sa teším ako v garáži každého objímem a dám si pivo," dodal.

Nico Hülkenberg absolvoval 177 pretekoch, v ktorých získal 511 bodov. Na konte má aj jednu pole position, keď ovládol kvalifikáciu na Veľkú cenu Brazílie 2010.

V tejto sezóne mal najväčšiu šancu na premiérové pódium v Nemecku, v daždivých podmienkach bol druhý, ale preteky po náraze do bariéry nedokončil.

Kubica: Treba sa pozerať dopredu

Naopak, na Hockenheimringu získal svoj jediný bod po návrate získal Poliak Robert Kubica.

"Možno to boli moje posledné preteky v F1. Je to trochu emotívne, ale keď sa všetko skončí, tak sa treba pozerať dopredu," zhodnotil Kubica, ktorý v roku 2008 triumfoval na okruhu v kanadskom Montreale.

O tri roky neskôr mal však vážnu nehodu, po ktorej má problémy s ľavou rukou. V sezóne zaostával za mladším tímovým kolegom Georgeom Russellom, ktorý bol lepší vo všetkých 21 kvalifikáciách.

V sezóne 2020 zasadne do uvoľnených sedačiek mladé francúzsko-kanadské duo. Do Renaultu prichádza Esteban Ocon, ktorý vlani jazdil za tím Racing Point.

V nedeľu 15. marca budúceho roka čaká veľká premiéra Kubicovho nástupcu v tíme Williams Nicholasa Latifiho, ktorý v ostatnom ročníku šampionátu F2 obsadil druhú priečku. Lepší bol iba holandský mladík Nyck de Vries.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Formulu 1 opúšťajú dvaja pretekári. Hülkenberg odchádza bez pódia