Hamilton: Okruh v Maďarsku milujem. Marcedes sa naladil na posledné letné preteky

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. (Autor: TASR/AP)
SITA|25. júl 2022 o 11:15

Leclerc si sypal popol na hlavu, Verstappen krotil nadšenie.

LE CASTELLET. Holandský motoristický pretekár Max Verstappen zaznamenal svoj siedmy triumf v dvanástom podujatí aktuálnej sezóny majstrovstiev sveta formuly 1.

Úradujúci svetový šampión z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Francúzska na Okruhu Paula Ricarda a zvýšil si náskok na čele poradia jazdcov už na 63 bodov.

Jeho najväčší rival v boji o titul, Monačan Charles Leclerc na Ferrari, vypadol po vlastnej chybe. Verstappena doplnili na pódiu piloti Mercedesu, Briti Lewis Hamilton a George Russell.

"Je to veľký náskok, ale môže sa toho stať ešte veľa. Bodový rozdiel je o čosi väčší než by mal byť vzhľadom na porovnateľné výkony našich monopostov. Stále sa musíme zlepšiť v kvalifikáciách. Myslím si, že v Maďarsku sa budeme trochu trápiť a Ferrari bude naozaj veľmi rýchle," povedal po VC Francúzska Verstappen, ktorý má na konte spolu 27 víťazných pretekov v F1.

Na budúci víkend je na programe trináste podujatie ročníka 2022 na maďarskom Hungaroringu pri Budapešti, ktoré bude posledné pred mesačnou letnou prestávkou.

Leclerc vypadol tretíkrát v sezóne, obaja jazdci Ferrari spolu už sedemkrát. Red Bull má aj vďaka tomu náskok 82 bodov v Pohári konštruktérov.

"Hodnotiť budeme až v závere roka, ale ak budeme strácať 25 či 30 bodov, môžem z toho viniť len sám seba. Nepodarilo sa mi vycúvať späť na trať, ale to je detail. Jednoducho nemôžem naraziť s monopostom do bariéry. Bola to moja chyba, aj keď je trochu zvláštne, ako som stratil kontrolu nad autom," krútil hlavou Leclerc.

"Ak budem takto pokračovať, nezaslúžim si získať titul. Dve takéto chyby, v Imole a teraz tu, sú príliš veľa," uviedol sklamaný Monačan.

Obaja jazdci Mercedesu skončili na pódiu premiérovo v sezóne, sedemnásobný majster sveta Hamilton vybojoval dokonca druhé miesto v jeho trojstej veľkej cene v F1.

"Je to úžasný výsledok pre tím, musím pochváliť aj Georgea. Bolo to náročné, lebo som sa nemohol napiť. V 20. kole už som bol naozaj smädný, možno sa mi nápoj vyparil. Je to však skvelý výsledok vzhľadom na to, ako ďaleko sme boli od najlepších počas celého víkendu," skonštatoval Hamilton, ktorý sa dostal do prvej trojky v ostatných štyroch pretekoch.

Druhá pozícia je zatiaľ najlepšia v tomto roku pre Mercedes, ktorý ešte nemá na konte žiaden triumf.

"Dúfam, že v Maďarsku budeme mať dobré auto, tamojší okruh milujem," dodal Hamilton, ktorý v roku 2013 zaznamenal na Hungaroringu svoj prvý triumf za Mercedes. Odvtedy s ním získal šesť titulov.

Jeho nový tímový kolega Russell sa dostal na tretie miesto vďaka šikovnému taktickému ťahu v závere fázy virtuálneho bezpečnostného vozidla. Na reštart pretekov sa pripravil dokonale a predbehol Mexičana Sergia Péreza na Red Bulle, s ktorým mal predtým viacero súbojov.

"Ten reštart bol skvelý. Načasoval som si to perfektne a veľmi dobre som sa rozbehol," vyhlásil šťastný Russell.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton: Okruh v Maďarsku milujem. Marcedes sa naladil na posledné letné preteky