Hamilton absolvuje 300. preteky v F1. Prezradil, ktorý súper bol preňho najťažší

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. júl 2022 o 14:20

Brita čaká vo Francúzsku špecifická Veľká cena.

PARÍŽ. Britský motoristický pretekár Lewis Hamilton sa počas najbližšieho víkendu stane šiestym jazdcom F1 v histórii, ktorý absolvuje aspoň 300 veľkých cien.

Tridsaťsedemročný sedemnásobný majster sveta dosiahne významný míľnik na VC Francúzska na okruhu Paul Ricard, na ktorom sa uskutoční dvanáste podujatie aktuálnej sezóny.

Hamilton by vďaka zlepšujúcej sa forme jeho tímu Mercedes mohol zaznamenať svoj prvý triumf v roku 2022.

"Je naozaj pozitívne, že v ostatných pretekoch sme dosahovali konštantne dobré výsledky. Stále zvyšujeme náš výkon, celkovo sa zlepšujeme a ešte toho ukážeme veľa. V kvalifikácii na VC Rakúska sme zaostali za najlepšími iba o niekoľko desatín sekundy," povedal dobre naladený Hamilton, ktorý skončil tretí v predošlých troch pretekoch.

Ak sa mu podarí triumfovať aj v jeho 16. sezóne kariéry, prekoná ďalší rekord Michaela Schumachera. Legendárny nemecký pilot zvíťazil aspoň raz v rokoch 1992 až 2006, Hamilton to dokázal v rokoch 2007 až 2021.

Historický rekordér so 103 víťazstvami v pretekoch aj v kvalifikáciách si zaspomínal na svoj prvý triumf v F1 v jeho premiérovej sezóne 2007 aj na prvý majstrovský titul o rok neskôr.

"Keď si uvedomíte, že sa vám splnil sen, je to neuveriteľný pocit a navždy si ho zapamätáte. Všetci v rodine sme predtým zažili mnoho bezsenných nocí a nevedeli sme, či sa to niekedy podarí alebo nie, no nikdy sme sa nevzdali," skonštatoval Hamilton, ktorý vlani tesne prehral súboj o svoj ôsmy titul s Holanďanom Maxom Verstappenom.

Ak by v ňom uspel, prekonal by historický rekord sedemnásobného šampióna Schumachera.

Hamilton mal ako nováčik v F1 za tímového kolegu vtedy úradujúceho dvojnásobného majstra sveta Fernanda Alonsa zo Španielska, ktorý momentálne jazdí za Alpine. Práve dnes už 40-ročného veterána považuje za svojho najťažšieho súpera v kariére:

"Čo sa týka čistej rýchlosti, bol to Fernando. Pamätám sa na to, aké to bolo byť jeho tímovým kolegom, keď som mal 22 rokov. Bol som síce talentovaný, ale ešte veľmi mladý. Pociťoval som veľký psychický tlak, keď som súperil s takým velikánom."

"Vždy bol skvelý pretekár a teraz je už legenda. Vtedy si asi nikto nemyslel, že by mohol získať sedem titulov ako Schumacher. Gratulujem mu k 300. veľkej cene a hádam čoskoro aj k ďalšiemu víťazstvu," uviedol na Hamiltonovu adresu Alonso, ktorý útočí na historický rekord Fína Kimiho Räikkönena v počte odjazdených pretekov v F1 (349).

Majster sveta z rokov 2005 a 2006 ich bude mať po tomto víkende na konte 345. Viac ako 300 veľkých cien absolvovali ešte Brazílčan Rubens Barichello (322), Michael Schumacher a Brit Jenson Button (obaja po 306).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton absolvuje 300. preteky v F1. Prezradil, ktorý súper bol preňho najťažší