Hamilton tvrdí, že sa nemá za čo ospravedlňovať. Verstappen jazdí agresívne

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|19. júl 2021 o 13:10

Málokedy je to vina len jedného, reagoval Hamilton na kritiku z Red Bullu.

SILVERSTONE. Kolízia medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom na nedeľňajšej Veľkej cene Veľkej Británie motoristického seriálu MS F1 mala aj slovnú dohru.

Holandský líder šampionátu obvinil sedemnásobného a úradujúceho majstra sveta z nešportového správania, Brit po ôsmom domácom víťazstve v kariére povedal, že sa nemá za čo ospravedlňovať.

Na okruhu v Silverstone došlo k nehode už v úvodnom kole. Hamilton ihneď od štartu intenzívne atakoval držiteľa pole position a niekoľkokrát sa dostal až na jeho úroveň.

Ešte pred nájazdom do druhého kola zavadil jazdec Red Bullu zadným kolesom o predné pilota Mercedesu, so svojím monopostom urobil "hodiny" a po tvrdom náraze do bariér, pri ktorom čelil preťaženiu 51G, skončil z preventívnych dôvodov v nemocnici.

"Som veľmi sklamaný, že z pretekov som vypadol takto. Kým ja som bol stále v nemocnici, sledoval som, ako oslavuje. Bolo to nezdvorilé a nešportové, ale ideme ďalej," citoval portál BBC 23-ročného Holanďana.

Hamilton si po pretekoch pred 140-tisíc divákmi na tribúnach v Silverstone doprial víťazné kolo s britskou vlajočkou v ruke.

Trest pre Hamiltona sa súperom máli

Verstappena prepustili z nemocnice v Coventry v nedeľu neskoro večer po vyšetreniach, ktoré neodhalili žiadne vážne zranenia.

Hamilton dostal desaťsekundovú penalizáciu, stewardi usúdili, že pri havárii bol na vine najmä on. Trest si odpykal v 28. kole a po zastávke v boxoch klesol na štvrtú priečku, no v závere sa prebojoval na čelo pred Charlesa Leclerca na Ferrari a dosiahol 99. triumf v kariére. V priebežnom poradí zaostáva za Verstappenom už iba o osem bodov.

"Takáto penalizácia nám nepomohla a nebola adekvátna nebezpečnému ťahu, ktorý Lewis urobil na trati," dodal Verstappen.

Ešte ostrejšiu rétoriku volil šéf jeho tímu Christian Horner: "Bola to amatérska chyba vyplývajúca z bezradnosti. Jeho počínanie ohrozilo bezpečnosť ďalšieho pilota. Poslal ho do nemocnice, zničil auto a dostal trest, ktorý je trestom len naoko. Keď narazíte do kolesa v jednej z najrýchlejších zákrut v celom kalendári, nemôže to dopadnúť ináč. Mali sme len šťastie, že sa nikto vážne nezranil."

Nedeľa vyvolala spomienky na podobné incidenty, ktoré sa v minulosti odohrali medzi Ayrtonom Sennom a Alainom Prostom, Michaelom Schumacherom a Damonom Hillom, ale aj medzi Hamiltonom a jeho bývalým tímovým kolegom Nicom Rosbergom.

"Takéto situácie sa stávajú v súbojoch najlepších jazdcov. Nikto nechce povoliť ani o milimeter, nezabúdajme, že na takúto kolíziu musia byť dvaja," reagoval šéf Mercedesu Toto Wolff.

V tejto sezóne už zrážka s Verstappenom hrozila aj v Imole, Portimau a Barcelone. Brit zakaždým uhol, tentoraz však už nie.

Hamilton: Nemám sa za čo ospravedlniť

"Málokedy je to stopercentne vina jedného, obaja sa z toho môžeme poučiť. Max je podľa môjho názoru jeden z najagresívnejších jazdcov. Samozrejme, je skvelý, no treba nájsť rovnováhu. Keď som bol mladší, tiež som bol agresívny, asi nie až taký ako Max, ale dosť agresívny. S pribúdajúcim vekom som sa naučil, že je to maratón a nie šprint.

Súperenie už vnímam komplexnejšie. On je agresívny takmer stále a už viackrát som musel ustúpiť, aby som nás zachránil pred haváriou. Isteže, toto nie je spôsob, akým chcem dosahovať víťazstvá ani jazdiť, no stáva sa to. Opäť nám to pripomenulo nebezpečenstvo v našom športe.

Som rád, že Max je v poriadku. Vždy budem súťažiť tvrdo a zároveň férovo. Musíme sa na to pozrieť z nadhľadu, teraz nami ešte lomcujú emócie, pretože v hre je veľa bodov v boji o titul. Zažil som to aj z opačnej strany a nemyslím si, že by som sa mal za niečo ospravedlňovať. Nesúhlasím s rozhodnutím stewardov, ale akceptujem ho. Názory druhých ľudí ma príliš netrápia, robím si moju prácu," povedal 36-ročný Hamilton.

Po pretekoch sa na sociálnych sieťach stal terčom rasistických urážok. Tím Mercedes, vedenie F1 a Medzinárodná automobilová federácia (FIA) ich ostro odsúdili v spoločnom stanovisku:

"Títo ľudia nemajú miesto v našom športe a za svoje konanie by mali niesť dôsledky. F1, FIA, piloti aj tímy budujú rozmanitosť a inklúziu v športe, musíme poukázať na tieto neprípustné prípady online útokov a eliminovať ich."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton tvrdí, že sa nemá za čo ospravedlňovať. Verstappen jazdí agresívne