Ukrajinské deti vzali do klubu, vyčarili im úsmev. Chcú byť inšpiráciou

Žiaci FK Sitno Banská Štiavnica.
Žiaci FK Sitno Banská Štiavnica. (Autor: Lukáš Pellegríni)
Ivan Mriška|11. mar 2022 o 10:20

Mama chlapcov mala veľkú radosť.

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Zobrali si len jednu tašku a utiekli. V ich domovine vypukla vojna. Ukrajinku s deťmi Andrijom, Artemom a Vladom zaviedol osud do Banskej Štiavnice.

Miestni ich okamžite prijali. Rodákov z mesta Rovno ubytovali v penzióne a matke troch synov dali prácu.

Pellegríni: Treba si pomáhať

Pomôcť prekonať ťažké chvíle im pomáha aj FK Sitno Banská Štiavnica. Chlapcom vo veku 8, 9 a 12 rokov nakúpil vybavenie a prijal ich medzi seba. Z úvodných tréningov mali chlapci veľkú radosť. Rovnako, ako ich mama.

„Reagovali sme na výzvu ľudí a mesta Banská Štiavnica. Chceme byť pre ľudí z Ukrajiny oporou. Sme presvedčení, že treba pomáhať a v tejto situácii obzvlášť,“ uviedol športový riaditeľ FK Sitno Banská Štiavnica Lukáš Pellegríni.

Bývalý hráč FK Pohronie sa na prvé tréningy malých Ukrajincov prišiel pozrieť osobne.

„Vďaka futbalu prišli na iné myšlienky a bolo na ich očiach vidieť radosť. Som hrdý na našich futbalistov, ktorí nových kamarátov absolútne prijali. Vyjadrili im nesmiernu podporu a boli k ním priateľskí,“ dodal.

Zobrala si len jednu tašku

Pellegríni sa osobne rozprával s mamou chlapcov, ktorá mu poďakovala. „Je odkázaná na našu pomoc. Na Slovensko si nedoniesla takmer nič, pretože do autobusu si mohla zobrať len jednu tašku,“ prezradil.

Pre ukrajinskú rodinu, ktorej otec zostal bojovať na Ukrajine, zorganizoval klub spod Sitna zbierku.

„Chceme, aby vedeli, že sme tu pre nich. Chlapcom sme kúpili halovú obuv, výstroj a kúpime im aj kopačky. Celý tréningový servis majú u nás zadarmo, staráme sa aj o ich dopravu,“ povedal Pellegríni, podľa ktorého je šport najlepšou formou odreagovania sa.

„Dvere v našom klube sú otvorené pre všetkých, aj Ukrajincov. Mám informácie, že medzi nás prídu aj ďalší chlapci. Radi im spríjemníme pobyt u nás. A ak tu zostanú dlhšie, spravíme im registráciu a budú môcť hrať súťažne,“ dodal.

Ukrajinci môžu doplniť počty

Futbalistov na dedinách a v malých mestách ubúda. Príchod ukrajinských detí na Slovensko je preto ideálna možnosť, ako doplniť stavy v jednotlivých kluboch.

„Chceme byť inšpiráciou aj pre ostatné kluby naprieč Slovenskom. Keď rozveselíme čo i len jedno dieťa, má to význam.

Šport je obrovský fenomén, ktorý to dokáže. Je to nástroj na zabúdanie zlých vecí a nositeľ dobrej nálady. Keď som videl ukrajinské deti smiať sa, bol som šťastný. Vedel som, že robíme dobrú vec,“ uviedol Pellegríni, ktorý je pripravený pomáhať.

Spojili sa pre dobrú vec

Pod iniciatívu FK Sitno Banská Štiavnica sa podpísali aj hráči štvrtoligistu. Pre ukrajinské deti prispeli v zbierke.

„Som hrdý na obyvateľov Banskej Štiavnice. Po dlhom čase sme sa spojili pre dobrú vec, čo ma nesmierne teší. Treba si uvedomiť, akú hrôzu Ukrajinci zažili a zažívajú. Najmä nevinné deti, ktoré za nič nemôžu.

Sme ľudia a na tento svet sme prišli preto, aby sme si pomáhali. Nezabúdajme, že v podobnej situácii sa môže ocitnúť každý z nás. A tiež by sme boli radi, keby nám niekto podal pomocnú ruku. Nebuďme preto sebeckí a otvorme svoje srdcia,“ uzavrel športový riaditeľ FK Sitno Banská Štiavnica Lukáš Pellegríni.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Ukrajinské deti vzali do klubu, vyčarili im úsmev. Chcú byť inšpiráciou