13.02.2022 | Skupina C
13.02.2022 | Sk. C
4 - 3
(0:0, 0:3, 3:0, 1:0)
Po predĺžení

Skvelý záver Fínska. Stiahli trojgólové manko a vyhrali škandinávske derby

Iiro Pakarinen.
Iiro Pakarinen. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|13. feb 2022 o 12:12 (aktualizované 13. feb 2022 o 12:21)

Fínsko zdolalo Švédsko na ZOH Peking 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Hokej na ZOH Peking 2022 - skupina C

Fínsko - Švédsko 4:3pp (0:0, 0:3, 3:0 - 1:0)

Góly: 45. Hartikainen (Manninen, Vatanen), 56. Pakarinen (Hartikainen, Manninen), 58. Pakarinen (Lehtonen, Hartikainen), 63. Pesonen (Nättinen, Hietanen) - 25. Wallmark (Tömmernes, Pudas), 29. Bengtsson (Tömmernes, Brome), 32. Lander (Pudas, Klingberg)

Rozhodovali: Campbell (Kan.), Gofman (Rus.) – Šalagin (obaja Rus.), Hancock (USA), vylúčení: 6:4 na 2 min., navyše Granlund (Fín.) 5 min.+DKZ za útok na hlavu, presilovky: 2:3, oslabenia: 0:0

Diváci: 963

Fínsko: Olkinuora – Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa – Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, Filppula, Pesonen – Komarov, Nättinen, Aaltonen – Anttila, Björninen, Mäenalanen

Švédsko: Hellberg – Bengtsson, Fantenberg, Folin, Holm, Pudas, Tömmernes, Lennström – Klingberg, Lander, Bromé – Olofsson, Wallmark, Holmberg – Linus Johansson, J. de La Rose, Everberg – Friberg, Krüger, Nordström - Rydahl

PEKING. Hokejisti Fínska zvíťazili v poslednom zápase C-skupiny v škandinávskom derby nad Švédskom 4:3 po predĺžení. Oba tímy postúpili priamo do štvrťfinále olympijského turnaja v Pekingu.

Fíni vyhrali nad rivalom 4:3 po predĺžení, hoci v nedeľnom zápase prehrávali po druhej tretine 0:3 a štyri minúty pred koncom 1:3. Stali sa tak s ôsmimi bodmi víťazmi "slovenskej" C-skupiny.

Víťazný gól strelil Harri Pesonen. Švédi si zabezpečili priamu miestenku do štvrťfinále ako najlepší tím z druhého miesta.

"Tri korunky" viedli 3:0 po 2. tretine, v ktorej strelili tri góly v presilovkách, no Fínom vyšiel záver zápasu a dokázali vyrovnať.

Tabuľka skupiny C

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Fínsko - Švédsko na ZOH 2022

I. tretina:

Od úvodných minút sa hralo vo vysokom tempe a na hre oboch tímov bola viditeľná snaha o prvý gól. Pozorné defenzívy však nedovolili veľa vyložených príležitostí.

Úvodná tretina bola vyrovnaná herne a nerozhodne sa skončila aj na góly.

II. tretina:

V druhej časti prevzali iniciatívu Švédi, v čom im výrazne pomohla nedisciplinovanosť Fínov. V 25. minúte otvoril skóre Wallmark, ktorý využil presilovku - 0:1.

Krátko na to dostal Fín Granlund trest na 5 minút a do konca zápasu a Bengtsson vyťažil z dlhej presilovky ďalší gól Švédov - 0:2.

Švédi si vylepšili presilovkovú bilanciu aj v 12. minúte, keď kapitán Lander zvýšil už na 0:3.

III. tretina a predĺženie:

Fíni v úvode tretej časti dvihli hlavy, do zápasu ich vrátil gól Hartikainena, ktorý v presilovke prekonal brankára Hellberga - 1:3.

Vysoké tempo hry mala aj záverečná tretina. V 56. minúte ešte brankár Hellberg vo veľkej šanci Fínov zastavil puk na bránkovej čiare, čo potvrdil aj videorozhodca, ale krátko na to už Suomi využili pokračujúcu presilovku.

Tlak Fínov zakončil Pakarinen - 2:3 a ten istý hráč v v 58. minúte pretlačil puk za Hellberga - 3:3.

Dokonalý obrat Fínov zavŕšil v predĺžení Pesonen - 4:3.

Všetko o hokeji na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Skvelý záver Fínska. Stiahli trojgólové manko a vyhrali škandinávske derby