29.05.2022 | Finále
29.05.2022 | Finále
5 - 3
(0:0, 0:1, 3:2, 0:0, 1:0)
Po predĺžení
Samostatné nájazdy
1:0

Fíni doma ovládli hokejový šampionát, finále ovplyvnil verdikt rozhodcov

Fínski hokejisti oslavujú titul majstrov sveta v hokeji.
Fínski hokejisti oslavujú titul majstrov sveta v hokeji. (Autor: SITA/AP)
TASR|29. máj 2022 o 22:07 (aktualizované 30. máj 2022 o 07:04)

Fínsko dnes zdolalo Kanadu na MS v hokeji 2022 a získala zlaté medaily, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2022 - finále

Fínsko - Kanada 4:3 pp (0:0, 0:1, 3:2 - 1:0)

Góly: 45. Granlund (Heiskanen, Lehtonen), 46. Granlund (Lehtonen, Hartikainen), 67. Manninen (Granlund, Heiskanen) – 24. Cozens (Barzal, Severson)

Rozhodovali: Nord, Ohlund (obaja Švéd.) – Briganti (USA), Synek (SR)

vylúčení: 2:5 na 2 min., presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 11.487 divákov

Zmeny: 45. Tomkins namiesto Driedgera (Kan.)

Fínsko: Olkinuora – Hietanen, Lehtonen, Pokka, Heiskanen, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell – Hartikainen, Manninen, Granlund – Sallinen, Filppula, Rajala – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila, Björninen, Mäenalanen

Kanada: Driedger (45. Tomkins) – Graves, Chabo, Severson, Sanheim, Whitecloud, Holden, Mayo – Batherson, Dubois, Cozens – Anderson, Barzal, Sillinger – Roy, Lowry, Comtois – Gregor, Mercer, Johnson – Geekie

TAMPERE. Hokejisti Fínska zvíťazili nad Kanadou 4:3pp vo finále na MS v hokeji 2022 vo Fínsku. Víťazný gól strelil v presilovke Sakari Manninen.

Do vedenia išli Kanaďania presilovkovým gólom Dylana Cozensa v 24. minúte. Fíni v 3. tretine otočili na 3:1, avšak Kanaďania v záverečnom nápore strelili dva góly a dotiahli zápas do predĺženia.

Hokejisti Fínska sú prví od roku 2006, ktorí získali v rovnakom roku olympijské zlato a titul majstrov sveta. Útočník Valtteri Filppula je prvý Fín, ktorý získal okrem zlata na MS a ZOH aj Stanleyho pohár. Okrem neho dosiahlo na zlatú trojkorunu 29 hráčov a jeden tréner.

Priebeh zápasu Fínsko - Kanada na MS v hokeji 2022

I. tretina:

Od úvodu sa hral rýchly hokej vo vysokom nasadení. Tempu hry pomohla aj búrlivá atmosféra, ktorá hnala vpred domácich reprezentantov. Tímy si dávali v prvej tretine veľký pozor na defenzívne chyby aj vylúčenia.

Dominovala dôsledná herná disciplína a pozorní brankári. V 10. minúte neuspel na ofenzívnom výpade fínsky obranca Heiskanen, na opačnej strane krátko na to Anderson neuspel sám pred brankárom Olkinuorom.

II. tretina:

V druhej tretine boli ofenzívne aktívnejší Kanaďania. Nabudil ich aj gól Cozensa v presilovke v 25. minúte, keď kanadský útočník strelou bez prípravy zužitkoval krížnu prihrávku Barzala - 0:1. Do sľubných šancí sa dostali aj Fíni, v zakončení však nemali potrebný pokoj na hokejkách.

Obaja brankári opäť viackrát podržali svoje tímy, vyznamenali sa najmä pri šanciach Cozensa, Armiu či Heiskanena. V 39. minúte nevyrovnal ani Sallinen, ktorého dorážka skončila na žŕdke.

III. tretina:

V úvode tretej časti sa Fíni dostali k presilovkám, ktoré sa ukázali ako kľúčové. Vylúčenie Sillingera, ktorý podľa rozhodcov zasiahol Heiskanena hokejkou, však bola chyba. Ako potvrdili opakované zábery, Kanaďan iba nadvihol súperovi jeho hokejku a Fín sa ňou trafil sám. Sillinger dostal trest na 2+2 minúty.

V presilovke piatich proti trom Granlund po vyhranom buly a rýchlej kombinácii strelou bez prípravy prestrelil Driedgera - 1:1. Kanadský brankár sa počas presúvania sa proti Granlundovej strele zranil a prvýkrát na šampionáte ho nahradil Tomkins.

Ten okamžite čelil pokračujúcej presilovke Fínov, v ktorej Granlund prekonal Tomkinsa strelou nad ľavé rameno - 2:1. V 55. minúte Armia upravil na 3:1, keď uspel strelou zo strednej vzdialenosti a priblížil Fínsko k zlatu. Lenže Kanaďania opäť pripomenuli svoju schopnosť vyrovnať nepriaznivé skóre v závere zápasu.

V snahe o kontaktný gól sa rozhodli pre hru bez brankára, počas ktorej nekrytý Whitecloud strelou bez prípravy znížil - 3:2. Zámorský tím pokračoval v tlaku, ktorý po ďalšej kombinácii a zmätkoch Fínov pred vlastným brankárom zavŕšil Comtois - 3:3.

Šokovaných domácich mohli Kanaďania, ktorí mali podľa oficiálneho zápisu iba 4 strely na bránku v 3. tretine, mohli súpera knokautovať ešte v riadnom hracom čase, Fíni ustáli tlak.

Predĺženie:

Predĺženie sa hralo vo formáte troch proti trom. Do veľkej šance sa v 61. minúte dostal Barzal po individuálnej akcii, ale v zakončení minul bránku a úspešný nebol z protiútoku ani Björninen.

V 66. minúte hákoval Chabot a Fíni sa dostali k presilovke štyroch proti trom. V nej si vytvorili tlak, Kanaďania dlho nedostali puk z vlastného pásma a Manninen po Granlundovej prihrávke rozhodol o fínskom zlate.

Hlasy po zápase Fínsko - Kanada na MS v hokeji 2022

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Je to neuveriteľné. Ani nedokážem pochopiť, čo sa stalo. Možno niekedy v lete zistíme, čo sme to vlastne spravili. Za tri mesiace máme dve zlaté medaily - neuveriteľné."

Marko Anttila, útočník Fínska: "Je to skvelý pocit. Spravili sme veľa práce, aby sme to dosiahli. Museli sme vyhrať veľa náročných zápasov, aby sme uspeli. Je pre mňa špeciálne zvíťaziť v Tampere. Pochádzam odtiaľto a pocity, ktoré teraz prežívam, sú mimoriadne príjemné. Uplynulé týždne mi priniesli veľa zábavy a krásne to vyvrcholilo."

Cole Sillinger, útočník Kanady: "Nikdy sa nevzdávame. Tlačili sme Fínov až do konca a je nešťastné, že prišiel ďalší trest, ďalšia presilovka a oni ju využili. Odohrali skvelý turnaj a hrali hokej, ktorý im priniesol úspech. Gratulujem im."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Fíni doma ovládli hokejový šampionát, finále ovplyvnil verdikt rozhodcov