29.05.2022 | Finále
29.05.2022 | Finále
5 - 3
(0:0, 0:1, 3:2, 0:0, 1:0)
Po predĺžení
Samostatné nájazdy
1:0

Cesta za titulom: Bozk od premiérky, omyly rozhodcov a odpisovaný hrdina

Fíni oslavujú titul majstrov sveta v hokeji.
Fíni oslavujú titul majstrov sveta v hokeji. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|30. máj 2022 o 07:31

Fínsko oslavovalo ďalšie hokejové zlato.

TAMPERE, HELSINKI. Fínsko má za sebou omamnú hokejovú noc. V priebehu štyroch rokov získali fínski hokejisti tri medaily z majstrovstiev sveta (dve zlaté a striebro) a vyhrali olympijský turnaj.

Triumf na MS 2022 má však pre nich špeciálnu príchuť. Dosiahli ho v domácom prostredí, poháňaní tisíckami fanúšikov v novej hale v Tampere. 

Ulice a námestia fínskych miest obsadili po finálovom víťazstve nad Kanadou desaťtisíce ľudí. Aj fínska polícia gratulovala levom v hokejových dresoch k titulu a vyzvala Severanov k pokojným oslavám, ale tušila, že ju čakajú náročné hodiny.

Fanúšikovia sa vyšplhali na pouličné lampy či strechy budov, ale nová fontána v Tampere odolala. Vytiahli ju vysoko a ohradili, takže fanúšikovia sa v nej nemohli kúpať. 

Architekt dynastie Jalonen

"Je to neuveriteľné. Ešte nedokážem pochopiť, čo sa vlastne stalo. Možno to zistíme až v lete. Ale získať dve zlaté medaily za tri mesiace - to je neuveriteľné!" vravel pre oficiálnu stránku šampionátu tréner Jukka Jalonen, architekt úspešnej fínskej dynastie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Cesta za titulom: Bozk od premiérky, omyly rozhodcov a odpisovaný hrdina