Hamilton: Vettel mi povedal, že ma rasisticky urážali

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|20. júl 2023 o 00:30

Ešte som nevidel takého odvážneho jazdca, tvrdí o Vettelovi Hamilton.

BRATISLAVA. Španielsky jazdec formuly 1 Fernando Alonso kedysi povedal, že nemecký pretekár Sebastian Vettel má ako jediný jazdec kráľovnej motošportu telefonický kontakt na sedemnásobného majstra sveta F1 Lewisa Hamiltona.

„Je veľmi náročné vybudovať si s niekým vzťah, keď ste obaja súťaživí a bojujete za svoje ciele na trati,” povedal pred niekoľkými rokmi Hamilton o Vettelovi.

Spoločne majú na konte jedenásť titulov majstra sveta. Dvojica spoločnými silami za posledné roky však bojovala aj mimo trate.

Obaja podporovali hnutie Black Lives Matter, komunitu LGBTI+ a boli hlasnými odporcami vojny na Ukrajine.

„Zo všetkých pilotov, s ktorými som doposiaľ súperil, bol Seb prvý, ktorý ma podporil v mojich aktivitách. Ide si svojou cestou a bojuje za to, čomu verí,” priznal britský jazdec Mercedesu.

„Myslím si, že nikto v histórii F1 okrem nás dvoch nerobil to, čo robíme my. Snažíme sa zjednotiť ľudí a hovoriť o problémoch aj za cenu rizika. Vidím ho ako spojenca,” dodal.

Lewis Hamilton (vľavo) a Sebastian Vettel (vpravo).
Lewis Hamilton (vľavo) a Sebastian Vettel (vpravo). (Autor: TASR/AP)

Nedávno priznal, že jedine Nemec bol k nemu maximálne úprimný. Pošepkal mu, že v ostatných tímoch na rošte si jeho meno berú nepekným spôsobom do úst.

„Musíme ľudí priviesť k empatii, potrebujeme ju. Niekedy sa čudujem, že to nikoho iného nezaujíma. Sebastian bol jeden z tých, ktorí ma najviac podporovali,” povedal Hamilton v relácii DAZN s názvom Skutočný jazdec.

„Povedal mi, že v niektorých tímoch ma rasisticky urážali. V roku 2020 so mnou pokľakol, ešte som nevidel takého odvážneho jazdca ako bol on,” vysvetlil Brit.

Práve Vettel sa v spomínanom roku pripojil k dlhoročnému rivalovi k podpore hnutia Black Lives Matter.

„Potrebujeme byť pri tom všetci. Nielen pretekári, ale všetci ľudia na planéte, aby sme sa spoločnými silami postavili proti rasizmu, nerovnosti a nespravodlivosti v akejkoľvek forme. Vzdelanie je jediným východiskom,” hovoril Vettel pred Veľkou cenou Veľkej Británie v roku 2020.

Hamilton sa v relácii tiež priznal k tomu, čo ho čaká v súvislosti s jeho rastúcim aktivizmom.

„Neviem, aký bude môj ďalší projekt. Zákony na ochranu zvierat sa musia naďalej prehodnocovať. Spoločne aj so životným prostredím. Pre ľudí je ťažké sledovať katastrofy, ktoré sa vo svete dejú,” ozrejmil.

„Venujem sa misii 44, projekt, ktorý som spustil v Londýne a chcem ho rozšíriť aj do Afriky a USA. Pomocou neho chceme deťom vštepiť, že môžu mať peknú budúcnosť, a že sa môžu stať inžiniermi alebo čímkoľvek iným,” dodal.

Čo sa týka jazdenia, Hamilton vraví, že sa stále sústreďuje na zisk svojho ôsmeho titulu, ktorým by prekonal rekord sedemnásobného šampióna Michaela Schumacera a osamostatnil sa tak na čele zoznamu majstrov sveta.

„Mám to v hľadáčiku. Plne sa na to sústreďujem a ničím sa nerozptyľujem. Chcem len získať ôsmy titul,” priznal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton: Vettel mi povedal, že ma rasisticky urážali