Ťahali autá, nosili betónové kufre. Košice sú svetovou mekkou v súťaži silákov

Európsky pohár Strongman 2023 v Košiciach.
Európsky pohár Strongman 2023 v Košiciach. (Autor: archív J.K.)
Daniel Dedina|24. jún 2023 o 06:00

Konal sa už 13. ročník súťaže Strongman.

KOŠICE. Ide o moderný, rozvíjajúci sa šport, ktorý má korene v stredoveku. Z atraktívnych hier a tradícií vznikli preteky, ktoré kladú najrozmanitejšie požiadavky na fyzické a psychické schopnosti ľudského tela.

Postupne sa rozvinuli na súťaž o najsilnejšieho muža sveta s názvom Strongman.

Už po 13-krát bola dejiskom súťaže v netradičných druhoch športu metropola východného Slovenska. Počas uplynulého víkendu sa v Košiciach uskutočnil Európsky pohár Strongman 2023.

Najnáročnejší silový šport

„Je to šport, ktorý si vyžaduje obrovskú fyzickú silu, veľkú pevnosť a veľmi dobrú dynamiku. Súťažiaci vykonávajú extrémne silácke disciplíny, ktoré ohromujú davy ľudí. Je to najnáročnejší silový šport na svete,“ hovorí organizátorka podujatia Janka Kordiaková.

Niekdajšia úspešná slovenská reprezentantka vo fitness, ktorá je dvojnásobnou Miss Universe Sports Models a v zámorí získala aj ďalšie prestížne ocenenie Fitness Olympia Sports Models, organizuje súťaže silných mužov i žien po celom Slovensku a v okolitých európskych štátoch.

Európsky pohár Strongman 2023 v Košiciach.
Európsky pohár Strongman 2023 v Košiciach. (Autor: archív J.K.)

Deje sa tak v spolupráci s neziskovou organizáciou z Bánoviec nad Bebravou a historicky najstarším strongmanom Branislavom Golierom.

Aj on sa môže pochváliť množstvom úspechov. Je šesťnásobným najsilnejším Slovákom, deviatym najsilnejším mužom sveta v Lige majstrov, či víťazom Euroligy Strongman.

Súťažili v piatich disciplínach

V Košiciach sa počas uplynulého víkendu konal súboj profesionálov i amatérov. Najsilnejší muži sa predstavili celkovo v piatich disciplínach.

Boli nimi: klada nad hlavou s hmotnosťou 140 kg, mŕtvy ťah s autom Toyoyta Land Cruiser (hmotnosť 2 950 kg), nosenie betónových kufrov (160 kg), ťahanie auta (štyri tony, plus nosenie závažia s hmotnosťou 170 kg) a prehadzovanie gúľ (110 kg, 130 kg, 150 kg, 170 kg).

Suverénnym víťazom tohtoročného Strongmana v Košiciach sa stal český silák Pavel Zadražil, ktorý má na konte už 140 absolvovaných pretekov.

Ďalšie miesta na stupni víťazov obsadili Slováci. Druhý skončil Patrik Zelezka, tretí bol Benjamín Machala.

Európsky pohár Strongman 2023 v Košiciach.
Európsky pohár Strongman 2023 v Košiciach. (Autor: archív J.K.)

Podujatie pre celé rodiny

Už trinásty ročník Strongmana bol veľmi náročný. Každá zo súťaží je o niečom inom. Je to aj tým, že som na seba veľmi prísna a všetko chcem mať tip-top,“ skonštatovala Kordiaková.

Teší ju aj to, že sa nikto nezranil. Súboje boli pritom poriadne vyrovnané a poradie sa po každom kole premiešalo.

Akciu spestrili aj zaujímavé vystúpenia a súťaže.

„Je to podujatie pre celé rodiny a všetkých, ktorí milujú pohyb, zábavu a netradičné druhy športov. Už sa teším na ďalší ročník,“ poznamenala stále aktívna športovkyňa.

Pridala ešte jeden dôležitý fakt: „Košice si vďaka doterajším súťažiam vyslúžili titul najúspešnejších pretekov Strongman na svete. A to nielen svojou náročnosťou a profesionalitou, ale najmä veľkým diváckym záujmom.“

Strongman 2023, Košice - výsledky

1. Pavel Zadražil, Česko (26,5b)

2. Patrik Zelezka, Slovensko (18,5b)

3. Benjamín Machala, Slovensko (17b)

4. Zdeněk Vávra, Česko (16b)

5. Márius Babkovič, Slovensko (15,5b)

6. Ivan Hryhorovski, Ukrajina (10,5b)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Ťahali autá, nosili betónové kufre. Košice sú svetovou mekkou v súťaži silákov