Džudista Fízeľ obsadil na MS siedmu priečku, nestačil na protivníka z Kuby

Márius Fízeľ.
Márius Fízeľ. (Autor: Facebook Vojenské Športové Centrum Dukla)
TASR|23. máj 2024 o 15:03 (aktualizované 23. máj 2024 o 19:21)

Slovák si na podujatí si pripísal dve víťazstvá a dve prehry.

ABÚ ZABÍ. Slovenský džudista Márius Fízeľ obsadil na svetovom šampionáte v Abú Zabí konečné 7. miesto v kategórii nad 100 kg.

Na podujatí si pripísal dve víťazstvá a dve prehry. Prvý z jeho premožiteľov Kim Min-džong z Kórejskej republiky napokon získal titul majstra sveta, zo zlata sa v piatok tešili aj Japonka Wakaba Tomitová v najťažšej váhe nad 78 kg a Zelym Kocojev z Azerbajdžanu v kategórii do 100 kg.

Bronzový medailista z aprílových ME v Záhrebe Fízeľ mal v 1. kole voľný žreb, v druhom si poradil s Američanom Philipom Horiuchim na ippon za 43 sekúnd.

V 3. kole mal náročného súpera Rusa Valerija Endovického a súboj napokon zvládol, keď si v 18. sekunde predĺženia pripísal wazaari za techniku seoiotoši v čase, keď mal na konte už dve varovania a jeho súper iba jedno.

Vo štvrťfinále bol súperom Fízeľa Kim, ktorý zvíťazil za 1:37 min na ippon zásluhou techniky kosotogari.

Slovenský reprezentant tak putoval do repasáže, v ktorej bol nad jeho sily Kubánec Andy Granda, ktorý zvíťazil na ippon, keď na konte mal už aj wazaari.

Kim sa napokon v 23 rokoch tešil z prvého majstrovského titulu, keď doteraz mal na konte dve bronzové medaily.

Vo finále zdolal Gruzínca Gurama Tušišviliho na ippon v štvorminútovom zápase, v ktorom predviedol taktický výkon a jeho súper rýchlo dostal dve varovania.

V závere riadnej doby napokon Kórejčan dokázal udržať súpera v zámku 20 sekúnd a mohol oslavovať zlato.

Tomitová vo finále zdolala reprezentantku Turecka Kayru Ozdemirovú 2:0 na wazaari za 95 sekúnd, keď najprv súperku hodila technikou ašiguruma a následne ju desať sekúnd udržala v zámku.

Juniorská majsterka sveta z roku 2015 tak získala prvé zlato medzi dospelými. Premiéru na najvyššom stupni mal aj Kocojev, ktorý k dvom bronzom pridal tretí cenný kov.

V boji o titul zdolal Shadyho Elnahasa z Kanady na wazaari, keď v 62. sekunde úspešne predviedol techniku taniotoši.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Džudista Fízeľ obsadil na MS siedmu priečku, nestačil na protivníka z Kuby