15.02.2022 | Predkolo
15.02.2022 | Predkolo
3 - 2
(1:1, 1:1, 1:0)

Dáni si dajú repete s Rusmi. Ich rozdielovým hráčom bol brankár

Hokejisti Dánska sa tešia z gólu v zápase proti Lotyšsku na ZOH 2022 v Pekingu.
Hokejisti Dánska sa tešia z gólu v zápase proti Lotyšsku na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|15. feb 2022 o 07:27 (aktualizované 15. feb 2022 o 11:40)

Dánsko dnes zdolalo Lotyšsko na ZOH Peking 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Hokej na ZOH Peking 2022 - o štvrťfinále

Dánsko - Lotyšsko 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Góly: 13. Poulsen (Jakobsen, M. Lassen), 37. Jakobsen (Meyer), 42. M. Lauridsen (Bödker, Nielsen) - 17. Darzinš (Krastenbergs, Cibulskis), 23. Darzinš (Balinskis, Krastenbergs)

Rozhodovali: Bruggeman (USA), Schrader (Nem.) - McCrank (Kan.), Sišlo (Rus.), vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 726 divákov

Dánsko: Dahm - Kristensen, O. Lauridsen, Lassen, M. Lauridsen, Nich. Jensen, O. Larsen, Bruggisser – Nic. Jensen, F. Nielsen, Bödker - Russell, Regin, Storm - Bau Hansen, Madsen, Meyer – Aagaard, Jakobsen, Poulsen

Lotyšsko: Kalninš (8. Punnenovs) - Cibulskis, Freibergs, Jaks, Mamčics, Žile, Balinskis, Ozols, Kulda - Krastenbergs, Abols, Keninš - Daugavinš, Ďžerinš, Darzinš - Indrašis, Smirnovs, Jelisejevs

PEKING. Dánski hokejisti zdolali na ZOH 2022 v súboji o postup do štvrťfinále lotyšských súperov. Dramatický súboj zvládli po výsledku 3:2.

Góly do lotyšskej siete padli po strelách Poulsena, Jakobsena a Lauridsena. Jediným lotyšským strelcom bol dvojgólový Darzinš.

Dánskym súperom vo štvrťfinále budú reprezentanti ruského olympijského výboru. Tí medzi najlepšiu osmičku postúpili z prvého miesta v skupine, kde sa stretli aj s Dánmi. Aj vďaka gólu do prázdnej bránky ich zdolali 2:0.

Priebeh zápasu Dánsko - Lotyšsko na ZOH 2022

I. tretina:

Od úvodných minút sa hralo v rýchlom tempe a na oboch tímoch bola vidieť snaha o rýchly gól. Tímy si však zároveň dávali pozor na defenzívu a vyložených gólových príležitostí bolo minimum.

Vedenia sa ujali Dáni, keď Poulsen zblízka dorazil strelu Jakobsena - 1:0. Krátko nato sa Lotyši ubránili oslabeniu a v 17. minúte vyrovnali, keď Krastenbergs vysunul nedôrazne bráneného Darzinša.

II. tretina:

Lotyši svoju prvú presilovku využili, keď Darzinš druhýkrát prekonal Dahma. Svoj náskok následne nezvýšili v dvoch sľubných šanciach, a tak prišiel v závere prostrednej časti hry trest. V 37. minúte obranca Jakobsen vyrovnal na 2:2.

III. tretina:

Dôležitý moment priniesol úvod tretej tretiny, keď dvojgólový strelec Darzinš fauloval a dánsku presilovku využil strelou od modrej čiary Markus Lauridsen.

Dáni sa nestiahli do defenzívy, naďalej sa hral vyrovnaný hokej so šancami na oboch stranách. Lotyši sa snažili stupňovať tempo, ale pozorný brankár Dahm zmaril viacero gólových príležitostí súpera.

V závere sa Lotyši dostali aj k hre so šiestimi hráčmi, ale bez gólového efektu. Na turnaji tak končia, pričom prehrali všetky štyri stretnutia.

Hlasy po zápase (zdroj: IIHF)

Heinz Ehlers, tréner Dánska: "Náš brankár Dahm bol rozdielový hráč, dnes zohral kľúčovú úlohu. V zápase sme neboli až takí dobrí, akí sme chceli byť, no k víťazstvu nám veľmi pomohol práve výkon brankára. Lotyšsko hralo naozaj dobre a bol to pre nás ťažký zápas."

Frans Nielsen, útočník Dánska: "Prešli sme dlhú cestu odkedy sme v najvyššej divízii majstrovstiev sveta. Je to úžasná cesta, neustále napredujeme. V tejto fáze turnaja už nie je favorit, do finále môže ísť ktokoľvek. Presvedčili sme sa o tom pred štyrmi rokmi. Nám nič nechýba k tomu, aby sme boli úspešní. Proti Rusom nemáme čo stratiť, preto som si istý, že nastúpime s veľkým odhodlaním."

Lauris Darzinš, strelec oboch gólov Lotyšska: "Je jasné, že ak chcete byť úspešní, musíte strieľať góly. Viedli sme 2:1 a mali sme dosť šancí na to, aby sme dali ďalšie góly a nasmerovali sa k víťazstvu. Nevyužili sme ich a preto sme už na turnaji skončili. Sme na olympijských hrách a to je významná udalosť pre každého z nás. Chceli sme dosiahnuť úspech a urobili sme všetko, čo sme mohli. Viem, že dnes máme zo seba zlý pocit. Nemôže to byť inak. Verím, že o pár týždňov budem na ZOH spomínať aj v dobrom."

Zoznam utorkových zápasov na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Dáni si dajú repete s Rusmi. Ich rozdielovým hráčom bol brankár