Daniel Oráč si skúsil aj trénovanie medzi špičkou v Číne

Daniel Oráč.
Daniel Oráč. (Autor: archív)
Sportnet|14. júl 2018 o 00:00

S raketou sa zoznamoval na chodbe v škole.

VRANOV. Vranovčania sú šikovní športovci a príkladom toho je aj Daniel Oráč, osemnásťročný stolný tenista z Vyšného Žipova, ktorý výborne reprezentuje okrem mesta a kraja už aj Slovensko.

Začiatky boli už na základnej škole

„Stolný tenis je na Slovensku po futbale druhý najmasovejší šport. Registrovaných je vyše 10-tisíc hráčov. V porovnaní so zvyškom sveta určite nepatríme medzi špičku, tam patrí Čína, Japonsko, Kórea a Nemecko. Na posledných MS družstiev muži obsadili 21. miesto pri účasti viac ako 100 krajín,“ zoznamuje nás hneď na úvod s tradíciou a situáciou stolného tenisu na Slovensku Daniel Oráč (na snímke z osobného archívu).

„Ja som so stolným tenisom začal, keď som mal 8 rokov. Priviedol ma k nemu môj učiteľ, pán Straka na základnej škole vo Vyšnom Žipove,“ začína opisovať Dano.

Jeho cesta začala na krúžku, no aj mimo neho mu stolný tenis učaroval a venoval sa mu každý deň po škole.

„Začínal som na školskej chodbe, keďže na škole telocvičňu nemáme,“ spomína s úsmevom na začiatky osemnásťročný talent.

Zo záujmu však pramenila aj zvedavosť a netrvalo dlho, kým sa talentovaný stolný tenista prvýkrát postavil za stolnotenisový stôl na súťaži.

Danova prvá súťaž bola v roku 2009 v Kežmarku. Vtedy sotva 10-ročný Daniel vyhral len jeden zápas.

„Bol som tam jedným z najmladších a tak som vedel, že ak budem trénovať, môžem sa dotiahnuť na ostatných.“

A motivácia dotiahnuť sa na ostatných a byť stále lepším mu vydržala.

Daniel sa počas rokov zlepšoval a dnes patrí medzi špičku vo svojej vekovej kategórii.

„Pre mňa je určite najpamätnejší Európsky pohár do 15 rokov, ktorý sa hral v Bratislave. Tam som obsadil tretie miesto v dvojhre aj štvorhre,“ spomína Daniel, ktorý však rád spomína aj na „domácejšie“ zápasy.

„Výborné spomienky mám na zápasy z mužskej extraligy za Vranov. Tam sme tento rok pred skvelým publikom porazili vo štvrťfinále Košice a v prvom zápase o tretie miesto Malacky. Vtedy sa mi podarilo zdolať reprezentačného trénera mužov Jaromíra Truksu,“ hovorí Dano, ktorý má očividne tie najväčšie víťazstvá ešte pred sebou.

Ako súťaž v stolnom tenise vyzerá?

„Súťaž začína skupinami, to je rovnaké pri jednotlivcoch aj družstvách. Zo skupiny postupujú vždy dvaja najlepší. Následne sa hrá KO systémom- víťaz zápasu postupuje do ďalšieho kola, porazený vypadáva. Hrá sa na tri víťazné sety do 11, na medzinárodných turnajoch na 4 víťazné sety. V mojej kategórii máme počas sezóny 4 bodovacie turnaje, po ktorých sa konajú majstrovstvá Slovenska, na ktoré sa dostane 32 najlepších,“ vysvetľuje Daniel.

Za Vranov však hrali súťaž družstiev, kde sa hrá systémom traja proti trom a jedna štvorhra, čiže dokopy absolvovali 10 zápasov.

Vranovské družstvo v tejto sezóne obsadilo 4. miesto, keď v boji o bronz prehralo 2:1 na zápasy proti Malackám.

Tréning musí byť pravidelný

Momentálne Dano trénuje každý deň po škole – niekedy vo Vranove a niekedy v Michalovciach.

„Tréning trvá približne dve a pol hodiny. Keď som na reprezentačnom sústredení, tak trénujeme každý deň dvakrát po 2 a pol až 3 hodiny,“ vysvetľuje Dano, no dodáva, že všetko závisí od toho, aká časť sezóny je.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Daniel Oráč si skúsil aj trénovanie medzi špičkou v Číne