Očakávaný súboj rozhodol pád. Van der Poel prekazil rivalovi šancu na hetrik

Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel. (Autor: REUTERS)
Sportnet|22. mar 2024 o 16:40

Wout van Aert sa musel uspokojiť s tretím miestom.

E3 Saxo Classic 2024

Belgická klasika (Harelbeke - Harelbeke, 207,6 km):

1.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin - Deceuninck

4:39:49 h

2.

Jasper Stuyven

Belgicko

Lidl - Trek

+ 1:31 min

3.

Wout van Aert

Belgicko

Visma-Lease a Bike

+ 1:34 min

4.

Tim Wellens

Belgicko

UAE Emirates

+ 1:48 min

5.

Matteo Jorgenson

USA

Visma-Lease a Bike

+ 1:50 min

6.

Jhonatan Narváez

Ekvádor

Ineos Grenadiers

+ 1:52 min

HARELBEKE. Holandský cyklista a úradujúci svetový šampión Mathieu van der Poel prvýkrát v kariére ovládol belgické preteky E3 Saxo Classic.

V dúhovom drese zviedol ďalší súboj so svojim odvekým rivalom Woutom van Aertom, ktorý ašpiroval na skompletizovanie víťazného hetriku.

Van der Poel bol mimoriadne aktívny. Prvýkrát útočil už 80 km pred cieľom, no podobné sólo ako Tadej Pogačar na Strade Bianche nepredviedol. Van Aert stačil jeho tempu a dokázal reagovať na jeho nástupy.

Kľúčový moment sa udial 44 kilometrov pred cieľom, keď cyklistov čakala kombinácia náročných dláždených stúpaní Paterberg a Oude Kwaremont.

Kým na Paterbergu Holanďan útočil, jeho rival spadol a nabral stratu.

VIDEO: Zostrih z pretekov E3 Saxo Classic 2024

Po Oude Kwaremont sa van Aertovi podarilo výrazne znížiť svoje manko, ale stálo ho to príliš veľa síl. Na menej ako 15 sekúnd sa k van der Poelovi nedostal a po záverečnom kopci vzdal súboj o víťazstvo.

Necelých päť kilometrov pred cieľom sa len smutne obzrel, ako ho dostihol krajan Jasper Stuyven. V záverečnom šprinte mu nedokázal konkurovať a so sklonenou hlavou obsadil bronzovú pozíciu.

Van der Poel sa pridal na zoznam víťazov, ktorí vyhrali prestížnu klasiku, ktorá štartuje aj finišuje v meste Harelbeke. V roku 2014 dosiahol víťazstvo aj Peter Sagan po šprinte štvorčlennej skupinky.

Okrem van der Poela vyhrali E3-ku v dúhovom drese pre úradujúceho majstra sveta už len Jan Raas v roku 1980 a Tom Boonen pred 18 rokmi.

Na tradičnej jarnej klasike chýbal tretí z minulého roka Slovinec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), uprednostnil etapové preteky Okolo Katalánska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Očakávaný súboj rozhodol pád. Van der Poel prekazil rivalovi šancu na hetrik