Padali krúpy, bolo blato a Pogačar odvážne útočil. Ukázal, prečo mu veril aj Sagan

Tadej Pogačar druhýkrát ovládol taliansku klasiku Strade Bianche.
Tadej Pogačar druhýkrát ovládol taliansku klasiku Strade Bianche. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Miroslav Kováčik|2. mar 2024 o 20:10

Tadej Pogačar druhýkrát vyhral klasiku Strade Bianche.

BRATISLAVA. Peter Sagan tieto preteky nikdy nevyhral. Pri deviatich účastiach skončil najlepšie na druhom mieste a to hneď v dvoch prípadoch.

V roku 2014 išiel do záverečnej päťstovky spolu s Michalom Kwiatkowskim, ale keď Poliak zaútočil, jazdec tímu Cannondale nedokázal reagovať.

O desať rokov neskôr bol žilinský rodák opäť súčasťou klasiky Strade Bianche. 

Spolu s Danielom Ossom a legendárnym Paolom Bettinim prijali pozvanie organizátorov a divákov potešili počas tímovej prezentácie. 

Sagan poskytol aj krátky rozhovor. Povedal, že dobrodružstvo v horskej cyklistike ho baví a po probléme so srdcovou arytmiou sa cíti dobre. 

"Ako budem ďalej pokračovať a či už môžem začať znova trénovať, sa uvidí po pondelkovom vyšetrení," povedal trojnásobný majster sveta.

Okrem toho dostal aj otázku, koho tipuje na sobotné víťazstvo v Siene. Sagan nezaváhal ani na chvíľu a stručne odpovedal: "Pogačar". 

A nemýlil sa. Slovinský cyklista predviedol ďalší fenomenálny a pamätný výkon, keď konkurenciu deklasoval po 81-kilometrovom sóle.

Dvakrát sa obzrel a zaútočil

Dvojnásobný víťaz Tour de France sa v posledných kilometroch usmieval, ukazoval víťazné gestá, dokonca si stihol ťapnúť s fanúšikmi popri trati.

Napriek tomu druhému Lotyšovi Tomsovi Skujinšovi nadelil dve minúty a 44 sekúnd. V cieli triumfálne zdvihol bicykel nad hlavu a zakričal si. 

VIDEO: Zostrih z víťazstva Tadeja Pogačara na Strade Bianche

Nezastavilo ho ani to, že papierovo malo ísť o najťažší ročník. 

Kým posledných šesť ročníkov tejto klasiky malo vždy 184 kilometrov, tentokrát museli cyklisti prvýkrát zvládnuť viac ako 200 km (215, pozn.). 

Zvýšil sa tiež počet povestných šotolinových úsekov, ktoré k Strade Bianche patria. Z jedenástich sa zvýšil na pätnásť, čo bolo celkovo 71,5 km. 

Keď Pogačar vyhral v roku 2022, zaútočil na päťhviezdičkovom úseku Monte Sante Marie. Vtedy to bolo 50 km pred tradičným finále v Siene.

"Úsek, v ktorom som zaútočil pred dvoma rokmi, je teraz 80 km od cieľa. Bude treba zvoliť inú taktiku," hovoril deň pred pretekmi. 

Ťažko povedať, či v tej chvíli blafoval. Počas pretekov však usúdil, že je to správne miesto na útok, hoci následne bude jazdiť dve hodiny sám.

Belgičan Tim Wellens rozbehol tempo. Pogačar sa dvakrát obzrel dozadu a keď uvidel rozdiely medzi jazdcami, nebolo mu viac treba.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Padali krúpy, bolo blato a Pogačar odvážne útočil. Ukázal, prečo mu veril aj Sagan