Pogačara mrzel zbabraný záver. Má však ďalšie eso v rukáve

Slovinský cyklista Tadej Pogačar na Okolo Flámska 2022.
Slovinský cyklista Tadej Pogačar na Okolo Flámska 2022. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|3. apr 2022 o 20:15

Slovinec opäť ukázal, že je najkomplexnejší cyklista sveta.

BRATISLAVA. Keď niekto vyhrá dvakrát po sebe Tour de France, musí byť výborný vrchár, solídny časovkár a tiež sa v pelotóne musí vedieť pohybovať tak, aby sa vyvaroval zbytočných chýb či pádov.

Keď však dokáže medzi najlepšími vystúpať na Col du Tourmalet či Alpe-d’Huez, neočakáva sa, že bude bojovať o víťazstvo aj na klasike, ktorá je v znamení náročných úsekov pokrytých dlažobnými kockami.

Slovinec Tadej Pogačar je však cyklistom, ktorý svojimi výkonmi rozbíja zaužívané štandardy na ruby. V nedeľu skončil na pretekoch Okolo Flámska na štvrtom mieste, keď do posledných metrov bojoval o víťazstvo. 

A to napriek tomu, že v predikciách viacerých cyklistických expertov televízie Eurosport sa ani raz jeho meno nespomenulo v súvislosti s možným víťazstvom.

Akoby jeho súperi stáli

Pogačar svoje tretie monumentálne víťazstvo síce nepridal, no bol ústrednou postavou pretekov. Belgický web sporza.be určil päť kľúčovým momentov a až v troch hral hlavnú úlohu 23-ročný rodák z mesta Komenda.

Skupinu favoritov roztrhal 55 kilometrov pred cieľom na stúpaní Oude Kwaremont. Hoci ide o jednu z najťažších pasáží, Pogačar doslova letel. V porovnaní s ním sa zdalo, že ostatní stoja.

Ľahučko predbiehal jedného súpera za druhým. 

Išiel neuveriteľne. Za pätnásť sekúnd predbehol šestnástich súperov. Konkurovať mu v tej chvíli dokázal len líder Quick-Stepu Kasper Asgreen.

Aj Mathieu van der Poel zostal vzadu a musel doťahovať vzniknuté manko. Bolo to prvý a poslednýkrát, čo sa Pogačar dokázal Holanďanovi vzdialiť. 

V ďalších náročných stúpaniach sa už van der Poel Slovinca udržal, hoci sám po pretekoch priznal, že v niektorých momentoch bol na hrane. 

Dojem pokazil nevydarený záver

Pogačar je papierovo pomalším pretekárom než van der Poel. Lenže v závere pretekov Okolo Flámska nebol bez šance a mohol si veriť. Prečo?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pogačara mrzel zbabraný záver. Má však ďalšie eso v rukáve