Van der Poel predviedol skvelý súboj s Pogačarom. V závere mal nervy zo železa

Mathieu van der Poel vyhral Okolo Flámska 2022.
Mathieu van der Poel vyhral Okolo Flámska 2022. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik, Miloslav Šebela|3. apr 2022 o 16:42 (aktualizované 3. apr 2022 o 18:20)

Pogačarovi špurt vôbec nevyšiel.

Okolo Flámska 2022

1.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin-Fenix

6:18:30 h

2.

Dylan van Baarle

Holandsko

Ineos Grenadiers

+ 0 s

3.

Valentin Madouas

Francúzsko

Groupama-FDJ

+ 0 s

4.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Team Emirates

+ 0 s

5.

Stefan Küng

Švajčiarsko

Groupama-FDJ

+ 2 s

6.

Dylan Teuns

Belgicko

Bahrain-Victorious

+ 2 s

OUDENAARDE. Víťazom 106. ročníka monumentálnej klasiky Okolo Flámska sa stal Mathieu van der Poel z tímu Alpecin-Fenix. Rovnako ako v predošlých dvoch ročníkoch špurtoval o víťazstvo a druhýkrát sa tešil z cenného triumfu.

V roku 2020 Holanďan tesne zdolal svojho veľkého rivala Wouta van Aerta, vlani nečakane nestačil na vôbec prvého dánskeho víťaza Kaspera Asgreena a tentokrát mohol v cieli predviesť opäť víťazné gesto.

Spolu s Tadejom Pogačarom (UAE Team Emirates) predviedli parádne cyklistické divadlo. Dvojnásobný víťaz Tour de France sa mu snažil nastúpiť v tých najťažších stúpaniach, ale ani na Oude Kwaremont, ani na Paterbergu sa ho nedokázal zbaviť.

V závere to spomenutá dvojica takmer pretaktizovala a zozadu sa na nich dotiahla dvojica Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) a Valentin Madouas (Groupama-FDJ). Napokon tak špurtovali o víťazstvo štyria cyklisti.

Najlepšiu pozíciu si však vypracoval van der Poel a nikomu nedal šancu. Pogačar bol veľmi nahnevaný, pretože špurt mu vôbec nevyšiel a skončil až štvrtý. Poradie na stupňoch víťazov doplnili druhý Van Baarle a tretí Madouas.

Ukázal odvahu a silu

Vidieť víťaza Tour de France na flámskych klasikách je rarita. A mimoriadna.

„Je to obrovský risk, pád na takých pretekoch vám môže zničiť celú sezónu,“ opisoval expert Eurosportu a bývalý šampión z Tour Bradley Wiggins, prečo sa etapoví pretekári klasikám vyhýbajú.

Ich risk je príliš veľký a kľúčové preteky pre nich sú veľké etapové preteky ako Giro či Tour de France. 

Keď sa v nedeľu postavil na štart Okolo Flámska Tadej Pogačar, už to bola veľká vec. Nie je to úplne ten terén, ktorý by mal pasovať najlepšiemu cyklistovi na dlhé etapové preteky. 

Jarné klasiky nie sú preteky, na ktoré by sa koncentroval. Pôvodne to vyzeralo ako príležitosť vyskúšať si niečo nové. 

Tadej Pogačar však ukázal, že možno bolo chybou, že šampióni z Tour de France sa flámskym klasikám dlhodobo vyhýbali. Minimálne sám ukázal, že jeho nasadenie a inštinkt zabijaka neplatí len etapové preteky a kopcovité klasiky. 

Poker mu nevyšiel

Prvý raz zrýchlil pri prejazde cez Oude Kwaremont 55 kilometrov pred cieľom. Zo zadných pozície prešiel poľahky cez súperov, ktorý horko ťažko bojovali v prudkej pasáži stúpania. Odvtedy pri každom bergu ukazoval, že hoci sú kopce na trase krátke, je o triedu silnejší ako všetci súperi. 

Pogačar bol nesmierne silný. Po každom stúpaní sa za ním udržalo menej a menej súperov. Až to vyzeralo, že o titul sa s ním popasuje víťaz spred dvoch rokov Mathieu van der Poel. 

Na cieľovej rovine dvojica zohrala cyklistický poker. Slovinec vedel, že nie je dobrý šprintér a čakal na to, že prvý sa rozbehne Holanďan.

Mathieu van der Poel vyhral na Okolo Flámska 2022.
Mathieu van der Poel vyhral na Okolo Flámska 2022. (Autor: TASR/AP)

Chcel využiť jeho šprint, aby ho mohol predbehnúť. Lenže kým oni dvaja vyčkávali zozadu sa dorútila dvojica súperov, ktorí hneď začali šprintovať.

Van der Poel na to zareagoval včas, lenže Pogačara súperi mierne zavreli. Nedokázal ani nabrať dostatočnú rýchlosť. Skončil štvrtý. Od hnevu na cieľovej čiare rozhodil rukami. 

V cieli sa s nikým nechcel baviť. Hneval sa, že preteky stratil.

Kľúčové bolo, že miesto šprintérskeho duelu, bojovali o víťazstvo zrazu štyria pretekári. Slovinec skončil v tejto skupinke posledný.

Posledným cyklistom, ktorý dokázal vyhrať na Okolo Flámska, ako aktuálny šampión Tour de France ostáva Eddy Merckx. Dokázal to v roku 1975.

Na klasikách nemal byť

Víťazstvo oslavoval Mathieu van der Poel. 

Na Okolo Flámska má neuveriteľnú bilanciu. Štartoval tu štyrikrát. Pri premiére skončil štvrtý, pred dvomi rokmi zvíťazil, vlani skončil tesne druhý a teraz po druhý raz vyhral. 

Pritom mu hrozilo, že na klasikách nebude štartovať. Trápilo ho zranenie, prípravu na klasiky začal oveľa neskôr. Dlho to vyzeralo, že nie je reálne, aby na klasikách štartoval.

„Naozaj som ani nevedel, či tu vôbec budem štartovať. Že som vyhral, je neuveriteľné. Som nesmierne šťastný. Kvôli tomuto som makal,“ komentoval svoj triumf van der Poel v prvom rozhovore na Eurosporte. 

„Na Kwaremonte a Paterbergu som sa len snažil udržať sa za Tadejom Bol mimoriadne silný a najmä na Paterbergu som bol už na hranici svojich síl.

V ďalších kilometroch som potom trochu uvoľnil nohy a koncentroval sa na šprint. Ale sledoval som len Pogačara,“ opisoval.

„Tadej bol dnes asi najlepší. Zaslúžil si byť na pódiu.“ 

Slovenský cyklista Peter Sagan sa v pretekoch nepredstavil, keďže ho trápia zdravotné problémy aj slabšia športová forma. Sagan sa tešil z triumfu na podujatí v roku 2016, keď osamotene prišiel do cieľa.

Útok na premiérový triumf musel odložiť aj domáci favorit Wout van Aert z Jumbo-Visma, ktorý mal pozitívny test na koronavírus.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Van der Poel predviedol skvelý súboj s Pogačarom. V závere mal nervy zo železa