VIDEO: Roglič nečakane zaútočil, do cieľa však prišiel zakrvavený

Pád Primoža Rogliča v 16. etape pretekov Vuela a Espaňa 2022.
Pád Primoža Rogliča v 16. etape pretekov Vuela a Espaňa 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. sep 2022 o 18:35 (aktualizované 6. sep 2022 o 20:50)

Remco Evenepoel mal obrovské šťastie.

Vuelta a Espaňa 2022

16. etapa (Sanlúcar de Barrameda - Tomares, 189,4 km):

1.

Mads Pedersen

Dánsko

Trek - Segafredo

4:45:29 h

2.

Pascal Ackermann

Nemecko

UAE Emirates

+ 0 s

3.

Danny van Poppel

Holandsko

Bora-Hansgrohe

+ 0 s

4.

Fred Wright

Veľká Británia

Bahrain - Victorious

+ 0 s

5.

Quentin Pacher

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 8 s

6.

Samuele Battistella

Taliansko

Astana Qazaqstan

+ 8 s

TOMARES. Mala to byť jednoduchá etapa na začiatok záverečného súťažného bloku. Pre šprintérov sa naskytala predposledná šanca na to, aby z tohtoročnej Vuelty odišli s etapovým víťazstvom.

Záver bol do mierneho stúpania, čo sa trošku prekvapujúco snažil využiť aj Primož Roglič, ktorý bojuje o štvrté celkové víťazstvo na Vuelte.

Približne 2,7 kilometra pred cieľom zaútočil a rozdelil hlavnú skupinu. Dokázal sa ho udržať len Pascal Ackermann, ale následne sa k tejto dvojici dostali Mads Pedersen, Fred Wright a tiež Danny van Poppel.

Medzitým si televízne kamery všimli Remca Evenepoela, ktorý mal defekt. Na jeho šťastie to bolo v trojkilometrovej ochrannej zóne, a tak mu bol pripočítaný rovnaký čas, v akom prišla do cieľa hlavná skupina.

Aj preto Roglič ťahal vedúcu päticu s cieľom, aby bol rozdiel medzi skupinami čo najväčší. Jeho aktivita bola sympatická, ale napokon jazdcovi tímu Jumbo-Visma priniesla oveľa viac zlého ako dobrého.

Napriek tomu, že Roglič nemal veľa šancí v záverečnom špurte proti rýchlejším pretekárom, chcel ešte "zapadnúť do háku" za Pedersena. Následne mal však kontakt s Wrightom a vo veľkej rýchlosti spadol na zem.

VIDEO: Posledný kilometer 16. etapy Vuelta a Espaňa

Napokon síce získal na Evenepoela osem sekúnd, ale do cieľa prišiel doudieraný a zakrvavený.

Rozsah jeho zranení ešte nie je známy, no pred záverečnými kopcovitými etapami je to obrovská nepríjemnosť. Podľa agentúry STA nebolo isté, či bude môcť pokračovať na podujatí.

"Je zranený, to je jasné. Musíme dúfať, že zranenia nebudú príliš vážne a že bude môcť pokračovať vo svojom úsilí. Osem sekúnd, ktoré získal, v žiadnom prípade nestojí za rany na jeho tele," písal v stanovisku tím Jumbo-Visma.

V spomenutom špurte bol najrýchlejší muž v zelenom drese. Pederesen potvrdil vynikajúcu formu, dosiahol druhé víťazstvo na Vuelte a pokiaľ sa nestane nič nevídané, v Madride bude korunovaný ako víťaz bodovacej súťaže.

V červenom drese pokračuje Evenepoel: "Moja pozícia nebola dobrá už pred stúpaním. Neskôr som sa snažil dostať dopredu, najmä po tom, ako Primož zaútočil. Náhle prišiel šmyk a uvedomil som si, že mám defekt zadného kolesa. Bola tam však ochranná zóna a tá ma zachránila. Čakali sme, že Primož skúsi podobné veci, je agresívny jazdec. Snáď bude po tom páde v poriadku," povedal vo vysielaní Eurosportu.

Priebežné poradie po 16. etape

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Quick-Step Alpha Vinyl

61:26:26 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:26 min

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 2:01 min

4.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

+ 4:49 min

5.

Carlos Rodríguez

Španielsko

Ineos Grenadiers

+ 5:16 min

6.

Miguel Ángel López

Kolumbia

Astana Qazaqstan

+ 5:24 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»VIDEO: Roglič nečakane zaútočil, do cieľa však prišiel zakrvavený