Van Aert vrátil rivalovi prehru z MS, Sagan na najlepších nemal

Belgický cyklista Wout van Aert.
Belgický cyklista Wout van Aert. (Autor: TASR/ Pool Photo via AP)
Sportnet, TASR|24. mar 2023 o 17:10

Peter Sagan o popredné pozície nebojoval.

E3 Saxo Classic 2023

Belgická klasika (Harelbeke - Harelbeke, 204 km):

1.

Wout van Aert

Belgicko

Jumbo-Visma

4:44:59 h

2.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin-Deceunick

+ 0 s

3.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Emirates

+ 0 s

4.

Matteo Jorgenson

USA 

Movistar

+ 33 s

5.

Ivan Cortina Garcia

Španielsko

Movistar

+ 44 s

6.

Stefan Küng

Švajčiarsko

Groupama-FDJ

+ 56 s


Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

nedokončil

HARELBEKE. Belgický cyklista Wout van Aert sa stal víťazom E3 Saxo Classic, ktorá je tradičnou generálkou pred monumentom Okolo Flámska.

Jazdec tímu Jumbo-Visma dosiahol jubilejné 40. víťazstvo v profesionálnej kariére a nadviazal na víťazstvo z predošlého roku, v ktorom prišiel do cieľa spoločne so svojim tímovým kolegom Christophom Laportom.

V súboji trojice hlavných favoritov si v záverečnom špurte poradil s odvekým rivalom Mathieu van der Poelom a tiež Slovincom Tadejom Pogačarom.

Belgičan tak vrátil van der Poelovi prehru z MS v cyklokrose, kde išli spolu celé preteky, ale v šprinte spravil van Aert drobnú chybu, za ktorú bol potrestaný.

Víťaz z roku 2014 Peter Sagan vpredu chýbal. Kontakt s hlavnou skupinou stratil už 80 kilometrov pred cieľom v Harelbeke a napokon preteky nedokončil.

Priebeh pretekov E3 Saxo Classic

Pelotón sa dlho držal spolu a únik sa sformoval až po necelých 40 km. Na čele jazdilo päť pretekárov, no pelotón ich na veľký rozdiel nepustil.

Na prudkých flámskych stúpaniach a dlažobných kockách prišlo aj k viacerým pádom. Útočiť medzi favoritmi sa začalo veľmi skoro a prvý nástup prišiel už 80 km pred cieľom. Postaral sa oň čerstvý víťaz Miláno - San Remo.

O chvíľu prišiel ďalší nástup a na čelo išli Nathan van Hooydonck (Jumbo-Visma), Sören Kragh Andersen (Alpecin-Deceunicnk) a Matej Mohorič (Bahrajn Victorious). V hlavnom balíku zostalo už len okolo 40 cyklistov.

Prichádzali ďalšie útoky a postupne sa na čele vykryštalizovala silná šesťčlenná skupina. Spomenutú trojicu doplnili van Aert, van der Poel a Pogačar.

Čoskoro mali k dobru 40 sekúnd a ich prenasledovatelia sa na neustálych stúpaniach a kockách nepribližovali.

Na známom kopci Paterberg sa skupina natiahla, no po ňom zostala spolu. Nasledovalo ďalšie slávne stúpanie Oude Kwaremont, ktoré patrí s dĺžkou 2,2 km a sklonom 4,2% medzi najťažšie v programe E3 i Okolo Flámska.

Práve tam si nachystal útoky Pogačar a čiastočne uspel, keď s ním zostali už len hviezdni súperi van der Poel a van Aert. Slovinec ich však svojím nástupom pripravil o pomocníkov. Van Aert na oboch stúpaniach trpel najviac.

Do cieľa stále zostávalo 36 km a ešte dva kopce. Za dvoma trojičkami išli ďalší siedmi prenasledovatelia a ďalej za nimi pelotón. Sagan sa už na čele neobjavil.

Skupiny za vedúcou trojicou sa onedlho spojili, ale na lídrov strácali aj 18 km pred cieľom 1:20 minúty. O víťazstvo si to tak rozdali najväčšie hviezdy.

V záverečných 15 km sa o malý zázrak pokúsili ešte Mohorič, Stefan Küng (Groupama-FDJ) a Matteo Jorgenson s Ivanom Garciom z Movistaru, ktorí sa vydali stíhať lídrov, no z ich náskok skresávali len minimálne.

Tri a pol km pred koncom skúsil zaútočiť Pogačar, ktorý bol papierovo najslabší v špurte, ale dvojica si ho postrážila. Potom sa už začalo taktizovať, Slovinec to skúsil ešte 1,3 km pred koncom, ale ani druhýkrát súperov neodpútal.

V záverečnom špurte mal najviac síl van Aert, ktorý zdolal van der Poela.

"Bolo to ťažké. V čelnej skupine sme všetci tvrdo pracovali. V závere som sa sústredil na špurt. Tento rok som nešiel veľa pretekov na cestnom bicykli.

Myslím si, že som na správnej ceste pred ďalšími pretekmi," povedal v cieli van Aert, pre ktorého to bol len deviaty súťažný deň sezóny a prvé víťazstvo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Van Aert vrátil rivalovi prehru z MS, Sagan na najlepších nemal