Sagana čakajú súperi ako na Tour. Netreba od neho veľa očakávať, píšu Holanďania

Peter Sagan v drese francúzskeho tímu TotalEnergies.
Peter Sagan v drese francúzskeho tímu TotalEnergies. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|6. mar 2022 o 15:15

Slovenský cyklista opäť absolvuje preteky Tirreno - Adriatico.

BRATISLAVA. Spomedzi aktívnych cyklistov dosiahol na pretekoch Tirreno - Adriatico jednoznačne najviac etapových víťazstiev.

Neraz vyhral v nepríjemných daždivých podmienkach a v dúhovom drese pre úradujúceho majstra sveta si vyšliapol aj na elitných vrchárov.

Peter Sagan má na pretekoch "dvoch morí" na konte sedem víťazstiev a až 19 pódiových umiestnení (7-9-3). Prekonal aj svojho legendárneho predchodcu Jána Svoradu, ktorý na talianskych cestách vybojoval poltucet víťazstiev. 

Po prestupe do francúzskeho tímu TotalEnergies sa mohlo očakávať, že žilinský rodák zmení prípravu pred dôležitou jarnou časťou sezóny.

Jeho tím by ho určite rád videl na prebiehajúcom podujatí Paríž - Nice, ale napokon Sagan stavil na obľúbenú destináciu.

Šprintérska konkurencia je ohromná

Preteky Tirreno - Adriatico sa začínajú v pondelok 7. marca a pozostávajú zo siedmich etáp. Trojnásobnému majstrovi sveta budú sekundovať Maciej Bodnar či Daniel Oss, s ktorými tradične nastupoval aj v Bore-Hansgrohe. 

Po nevýrazných výkonoch na belgických klasikách by si Sagan rád napravil chuť a dobre sa pripravil na prvý vrchol sezóny, ktorým bude monumentálna klasika Miláno - San Remo (19. marca, pozn.). 

Šancu na úspech by mohol mať v troch rovinatých etapách, no konkurencia je ohromná. Taká, že pripomína štartovú listinu z Tour de France.

Dve víťazstva v sezóne má na konte Caleb Ewan, tri triumfy na Tirreno - Adriatico už dosiahol Mark Cavendish a do súbojov o etapové víťazstvá budú chcieť prehovoriť aj Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo, Tim Merlier, Elia Viviani či talentovaný holandský mladík Olav Kooij.

Holandský portál wielerflits.nl sa stroho a jasne vyjadril aj k šanciam Petra Sagana: "Slovák z tímu TotalEnergies opäť bojoval so zdravotnými problémami, takže od neho netreba veľa očakávať."

V predošlom ročníku nevybojoval ani jedno umiestnenie v Top 10, pričom jeho prípravu takisto ovplyvnil koronavírus. Slovák už štyrikrát ovládol bodovaciu súťaž, ale tento raz by aj etapové víťazstvo bolo prekvapením. 

"Minulý týždeň som si prešiel menšou chrípkou a hľadám optimálnu kondíciu. Moje výsledky budú závisieť od toho, ako sa budem cítiť. Faktom je, že už sa začína skutočná sezóna," uviedol Sagan v tlačovej správe organizátorov.

Pogačar pripomína Merckxa

Okrem šprintérskych bitiek sa očakáva veľký súboj v celkovej klasifikácii. Obhajcom vlaňajšieho triumfu a teda modrého dresu je Tadej Pogačar.

V tomto roku má úžasnú formu. Na pretekoch Okolo SAE vyhral dve etapy, celkové poradie a v sobotu deklasoval konkurenciu na klasike Strade Bianche.

Dvadsaťtriročný Slovinec predviedol 50-kilometrové sólo a stal sa prvým víťazom Tour de France, ktorý vyhral túto klasiku. 

"Je neskutočne dobrý. Keď zaútočil, nebolo pochýb o tom, že uspeje. Celý čas išiel rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu," cituje 24ur.com slová bývalého cyklistu a dnes experta Eurosportu Bradleyho Wigginsa.

"Pripomína mi Eddyho Merckxa z konca 60. rokov. Nikdy som nevidel takého výnimočného cyklistu. Je úžasné, že som mohol byť na motorke a zblízka vidieť takúto šou," dodal víťaz Tour de France z roku 2012. 

Dôležitá bude už časovka

Pogačar bude mať v tíme vynikajúcich vrchárov - Davideho Formola, Rafala Majku či Marca Solera. Navyše, sám je nesmierne silný, vyhráva vrchárske dojazdy a pôsobí dojmom, že môže ovládnuť každé preteky.

Prvýkrát však na etapovom podujatí bude čeliť ďalšej mladej hviezde svetovej cyklistiky. Remco Evenepoel skončil vo Valencii druhý za Aleksandrom Vlasovom, no v Portugalsku už triumfoval na Okolo Algarve s viac ako minútovým náskokom pred Brandonom McNultym.

V prospech Evenepoela môže hrať fakt, že oproti svojmu hlavnému rivalovi mal viac času na oddych. Tohtoročné Tirreno - Adriatico nezačína ako zvyčajne v stredu, a tak mal Pogačar len jeden voľný deň.

O celkovom víťazovi zrejme rozhodne sobotňajšia kráľovská etapa. Meria 215 kilometrov a veľkou výzvou bude stúpanie Monte Carpegna, ktoré cyklisti absolvujú hneď dvakrát v záverečných 50 kilometroch.

Preteky otvorí rovinatá časovka na necelých štrnásť kilometrov. Jej dôležitosť si uvedomuje samotný Evenepoel, ako aj jeho tréner Koen Pelgrim.

"Musí ísť naplno. Dobrá časovka znamená, že získa dobrú východiskovú pozíciu do celkovej klasifikácie. Bolo by pekné, keby v nej Remco sťažiť Pogačarovi situáciu," povedal Pelgrim pre sporza.be. 

Evenepoela teší zlepšujúca sa kondícia v boji proti chronometru. "Moja časovka je oveľa lepšia. Na Tirrene sa ju pokúsim vyhrať a potom sa uvidí," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagana čakajú súperi ako na Tour. Netreba od neho veľa očakávať, píšu Holanďania