Už je neskoro dostať sa do formy, vraví Sagan o OH. Potešil však slovenských fanúšikov

Fanúšikovia Petra Sagana na Okolo Slovenska 2021.
Fanúšikovia Petra Sagana na Okolo Slovenska 2021. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|29. máj 2024 o 12:05

Účasť Petra Sagana na olympiáde v Paríži je v teoretickej rovine.

BRATISLAVA. Po tom, čo Peter Sagan presedlal späť na horskú cyklistiku dúfal, že by sa ešte raz mohol predstaviť na olympijských hrách. 

Avšak, do štartu najväčšieho športového sviatku v Paríži zostáva už len 58 dní a šance trojnásobného majstra sveta sú iba v teoretickej rovine.

Slovensko totiž v horskej cyklistike nemá vybojovanú miestenku, a tak môže Sagana zachrániť len prípadné rozhodnutie komisie tripartity MOV, ktorá môže udeliť jednu miestenku krajine, ktorá sa nekvalifikovala.

Otázkou je, či by prípadné pridelenie miestenky Slovensku bolo správne.

Samozrejme, Peter Sagan zanechal vo svete cestnej cyklistiky nezmazateľnú stopu, no prechod na tú horskú mu nevychádza podľa predstáv.

Pôvodne chcel absolvovať aj podujatia Svetového pohára, no znemožnili mu to problémy so srdcom. Zvýšená arytmia pri maximálnej záťaži spôsobila, že musel ísť na operáciu a v tejto sezóne preteká len veľmi málo. 

"Zo začiatku sezóny som sa chcel kvalifikovať na olympiádu, respektíve sa o to pokúsiť, ale mal som problémy so srdcom. Tie sa už vyriešili. Na ceste sa mi to nikdy nestalo, len na horských bicykloch. 

Už je dosť neskoro dostávať sa do nejakej formy a olympiáda nie je veľmi reálna. Moja rola je skôr byť takým maskotom tímu," povedal Sagan v rozhovore pre Českú televíziu počas Svetového pohára v Novom Meste na Morave.

VIDEO: Časť rozhovoru s Petrom Saganom ohľadom OH v Paríži

Kým v horskej cyklistike si oblieka farby tímu Specialized Factory Racing, v cestných pretekoch, ktoré berie už len ako doplnok, podpísal kontrakt so slovenským kontinentálnym tímom Pierre Buquette. 

Za sebou už má preteky Okolo Maďarska, v ktorých sa do boja o etapové víťazstvo v úvodných dvoch rovinatých etapách nezapojil a následne viac zaujal tým, že jednému z fanúšikov počas jazdy podpísal knihu.

Tradične sa špekulovalo o jeho účasti na pretekoch Okolo Slovenska, no kým Sagan nechcel veľa predikovať smerom do budúcnosti, slová športového riaditeľa Jána Valacha už koncom apríla mnoho naznačili.

"Určite je záujem z oboch strán. Preteky Okolo Slovenska sú veľmi dobre organizované podujatie, s dobrou logistikou a zázemím. 

Peter je na Slovensku, my sme na Slovensku a ako tím chceme na sto percent štartovať. Takže, musíme si len povedať áno a ide sa na to," povedal.

Po mesiaci už jasnejšie hovorí aj sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France, ktorý pri svojom jedinom štarte na Okolo Slovenska síce nezískal etapové víťazstvo, ale ovládol celkové poradie.

"Pokúsim sa odjazdiť preteky Okolo Slovenska, aby som sa rozlúčil s fanúšikmi. To by bola posledná bodka za mojou kariérou na ceste. 

A uvidím, možno zo srandy vyskúšam ísť na majstrovstvá Slovenska na "horákoch", či dokážem vyhrať," dodal Sagan pre Českú televíziu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Už je neskoro dostať sa do formy, vraví Sagan o OH. Potešil však slovenských fanúšikov